אובמה תקף: "לא נאפשר לוול סטריט לקחת את הכסף ולברוח"

נשיא ארה"ב מציע היטל על המוסדות הפיננסיים הגדולים בעקבות החילוץ שהגיש להם בשיא המשבר ההיטל צפוי להחזיר לקופת המדינה 117 מיליארד דולר תוך עשור

"אם חברות הפיננסים הגדולות יכולות להרשות לעצמן לשלם בונוסים אדירים, הן יכולות גם להרשות לעצמן להחזיר את הכסף לעם האמריקני", אמר אובמה. "אותן החברות קוצרות רווחים של מיליוני דולרים, ומשלמות את הבונוסים הגדולים ביותר בתולדותיהן, ופתאום הן טוענות שהן עניות מדי. ממש מדהים"

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, תקף אתמול (שבת) בחריפות את "עזות המצח" של וול סטריט, בתגובה להתנגדות של המוסדות הפיננסיים הגדולים להיטל שהוא מבקש להטיל עליהם, בגין סיוע החירום שהעניק להם הממשל הפדרלי. אובמה ציין שאנשי המפלגה הרפובליקנית היריבה תומכים בעמדת הבנקים הגדולים.

הפופולריות של אובמה ירדה לכ-50%, ובנובמבר השנה ייערכו בחירות לקונגרס. לפיכך, הבית הלבן מעוניין למצב את עצמו כמי שניצב באותו הצד עם האיש הפשוט ברחוב, ולהציג את המפלגה הרפובליקנית כמפלגת העשירים. "ממש כמו בתגובה רפלקסיבית, הבנקים - והפוליטיקאים שמתרפסים לפני הבנקים - כבר מנסים לחסום את ההיטל הזה", אמר אובמה בנאום הרדיו והאינטרנט השבועי שלו.

"קנס לא הוגן"

"לא נאפשר לוול סטריט לקחת את הכסף ולברוח. אנחנו הולכים להפוך את ההיטל הזה לחוק", הבטיח אובמה. ההיטל שהוא הציע אמור לסייע בגיוס 117 מיליארד דולר בעשר השנים הבאות, כדי להשיב הפסדים צפויים מהסיוע שהעניק הממשל הפדרלי לבנקים הגדולים במדינה.

כמה מהבנקים כבר השיבו לממשל את הכספים שקיבלו במסגרת תוכנית TARP, שגובשה ב-2008 בידי קודמו של אובמה בתפקיד הנשיא, ג'ורג' בוש מהמפלגה הרפובליקנית. הבנקים טוענים שהם נקנסים באופן בלתי הוגן בגין הפסדים שרשמו בעיקר יצרניות הרכב האמריקניות וחברת הביטוח AIG, שקיבלו סיוע חירום בספטמבר 2008.

חלק מהרפובליקנים מזהירים שההיטל יגולגל אל הצרכנים. "תוכניתו של הנשיא אובמה לכונן 'היטל אחריות בעיתות משבר פיננסי', כדי שהבנקים הגדולים ישיבו לממשל את כספי סיוע החירום, אינה אלא מס נוסף שיוטל על הציבור האמריקני", אמר יו"ר הוועד הלאומי של המפלגה הרפובליקנית, מייקל סטיל.

לנוכח הזעם הציבורי על ההתנהלות חסרת האחריות של וול סטריט, אמר אובמה שהכסף שמגיע למשלמי המסים הוא כאין וכאפס לעומת הון העתק שמתכננים הבנקים לשלם לעצמם לאחר שהממשל הציל את שוקי ההון מקריסה ב-2008 וב-2009.

בונוסים כן והיטל לא?

"אם חברות הפיננסים הגדולות יכולות להרשות לעצמן לשלם בונוסים אדירים, הן יכולות גם להרשות לעצמן להחזיר את הכסף לעם האמריקני. למתנגדי ההיטל הזה יש עזות המצח לטעון שהוא בלתי הוגן", אמר אובמה. "אותן החברות קוצרות רווחים של מיליוני דולרים, ומשלמות את הבונוסים הגדולים ביותר בתולדותיהן, ופתאום הן טוענות שהן עניות מדי. ממש מדהים".

אובמה מבקש ליצור זיקה בין ההיטל לרפורמה במגזר השירותים הפיננסים, שלטענת הממשל, נועדה למנוע את הישנות המשבר. בכך מנסה אובמה להסיט כלפי המפלגה הרפובליקנית את הזעם הציבורי על סיוע החירום שהוענק לחברות הפיננסיים. "תעשיית השירותים הפיננסיים אפילו חברה למפלגת האופוזיציה כדי לפתוח בקמפיין לוביסטי מסיבי נגד התקנות ההגיוניות, שנועדו להגן על הצרכנים ולמנוע משבר נוסף".