למשבר הפיננסי העולמי הייתה השפעה מועטה בשנת 2008 על פעילויות החוץ של 25 החברות הישראליות הגלובליות המובילות. חלקם של הנכסים הזרים והמכירות מסך הנכסים והמכירות ירד בשיעור קל, אך חלקם של המועסקים בחו"ל דווקא עלה.
כך עולה ממחקר, שנערך זו השנה השלישית, ע"י התאחדות התעשיינים, פרופ' זאב הירש מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, ד"ר ניראון חשאי מבית הספר למנהל עסקים של האוניברסיטה העברית ומרכז וייל של אוניברסיטת קולומביה בניו-יורק לחקר הגלובליזציה. הסקר בא לבחון את מאפייני הפעילות הבינלאומית של החברות הרב לאומיות הישראליות המובילות.
מהמחקר עולה, כי החברה לישראל ותאגיד אלקו החזקות, הן שתי החברות הגלובליות הגדולות בישראל והן אוחזות ב- 40% מסך הנכסים הבינלאומיים של 25 החברות הגלובליות המובילות בישראל. היקף נכסיהן בחו"ל עמד על למעלה מ-7 מיליארד דולר, בשנת 2008. במקום השלישי נמצאת טבע עם נכסים זרים בהיקף של 2.7 מיליארד דולר, במקום הרביעי "אמדוקס" עם נכסים זרים בהיקף 2.3 מיליארד דולר, במקום החמישי "אורמת" עם היקף נכסים זרים, שהסתכמו בשנת 2008 בלמעלה מ-1.5 מיליארד דולר.
עוד עולה מהמחקר כי לרשימת 25 החברות הגלובליות הישראליות נוספו השנה חברת "אלרון", שנמצאת במקום ה-14, "פלרם", במקום ה- 15, "כרמל אולפינים", במקום ה- 17, "ריטליקס" במקום ה- 18, "אליאנס", במקום ה-19 וחברת "חוד אסף", סוגרת את הרשימה במקום ה-25.
היקף המכירות בחו"ל, בשנת 2008, עמד על כ- 40 מיליארד דולר ומספר המועסקים בחו"ל של החברות הישראליות גדל ב- 36% ועמד על כ- 93 אלף מועסקים.
ביצועים אלה עולים בקנה אחד עם ביצועי הכלכלה הישראלית כולה בשנת 2008, אשר ראתה ירידה באבטלה של קרוב ל-15%. יצוין כי לחברות הישראליות בחו"ל, בשנת 2008, היו 572 חברות בנות ברחבי העולם. החברות הישראליות המשיכו להעדיף את אירופה כיעד להשקעות שלהם, כ- 51% נמצאות באירופה, 22% מהחברות הבנות נמצאות בצפון אמריקה, 16% מהחברות הבנות הישראליות בשנת 2008 היו באסיה ואוקיאניה, 10% מהחברות הבנות בדרום אמריקה, (מספר זה הוכפל בשנת 2008), ו-1% בלבד באפריקה.
בנוסף, עולה מהמחקר כי החלוקה של החברות הישראליות הגלובליות, עפ"י ענפים תעשייתיים, משקפת את הענפים התחרותיים ביותר בישראל וכוללת בעיקר תעשיות עתירות ידע, תעשיות הדורשות השקעה גדולה יחסית במחקר ופיתוח. לדוגמא, טכנולוגיית הלייזר, תחנות כוח, תרופות וטכנולוגיית מידע מייצגות כ 50% מ-25 החברות המובילות בנכסים זרים. כמו כן, 7 מתוך 25 החברות הינן מתחום טכנולוגיית המידע.
יצוין כי מחקר זה נעשה במשותף על ידי חוקרים מובילים בתחום ההשקעות הזרות הישירות, ממוסדות מובילים בשווקים מתעוררים על מנת ליצור רשימות הדירוג השנתי של חברות רב לאומיות שנוסדו בשווקים מתעוררים. דוחות הכוללים רשימות כאלה פורסמו בעבור תשע מדינות בשנת 2009, כולל ארגנטינה, ברזיל, סין, הודו, מקסיקו ורוסיה. מספר מדינות נוספות יכוסו בשנת 2010.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.