אובמה בגוב האריות: "שוק חופשי אינו רישיון לחטוף ככל יכולתך"

נשיא ארה"ב הגיע לוול סטריט כדי להטיף מוסר לפיננסרים: "כמה אנשים בוול סטריט שכחו שמאחורי כל דולר שנסחר או ממונף יש משפחה שרוצה לקנות בית, או לממן חינוך לילדיה, או לחסוך לגימלאות"

כמורה שמטיף מוסר לתלמידיו, העמיד היום (ה') ברק אובמה את וול סטריט על מקומו. בנאום שנשא באולם קופר יוניון, בלב האזור הפיננסי של ניו-יורק, גינה נשיא ארה"ב את היוהרה ותאוות הבצע של המוסדות הפיננסיים הגדולים וקרא לראשיהם לחזור בתשובה ע"י תמיכה בחוק הרפורמות הפיננסיות, שעושה עתה דרכו בצנרת הקונגרס. הוא נמנע מלהזכיר במפורש את עשרות מיליוני הדולרים שוול סטריט מזרים ללוביסטים בוושינגטון כדי להביס את הצעת החוק, אך מאזיניו הבינו היטב להיכן מכוונים חיצי ביקורתו.

"כפי שאמרתי לפני שנתיים מעל בימה זו, אני מאמין בכוחו של השוק החופשי", הכריז אובמה. "אני מאמין במגזר פיננסי חזק שמסייע לאנשים לגייס הון, לקבל הלוואות ולהשקיע את חסכונותיהם. אבל מעולם לא היתה שום כוונה ששוק חופשי יהיה רשיון לחטוף ככל יכולתך, בכל צורה שאתה רק יכול. זה מה שקרה לעיתם תכופות מדי בשנים שקדמו למשבר".

"כמה אנשים בוול סטריט שכחו שמאחורי כל דולר שנסחר או ממונף, יש משפחה שרוצה לקנות בית, לממן חינוך לילדיה, לפתוח עסק או לחסוך לגימלאות", הוסיף הנשיא. "למה שקורה בוול סטריט יש השלכות ריאליות על מה שמתרחש בכל הארץ הזו".

המשבר הפיננסי נולד בגלל כשל אחריות, מוול סטריט ועד וושינגטון, אמר אובמה. "... זה כשל האחריות שעליו דיברתי כאשר באתי לניו-יורק לפני יותר משנתיים, עוד לפני שהמשבר הידרדר לנקודת השפל העמוקה ביותר. אינני שואב סיפוק מהעובדה שכל מה שאמרתי אז אכן התאמת, אבל אני חוזר על מה שאמרתי אז מפני שחיוני שנלמד את לקחי המשבר ולא נגזור על עצמנו לחזור עליו. ושלא תהיה לכם טעות, זה בדיוק מה שיקרה אם נניח לרגע הזה לחלוף. זה דבר שלא מקובל עלי ולא על העם האמריקני".

"סימנים מעוררי תקווה"

אובמה אמר שבעקבות הצעדים שנקט ממשלו לאחר פרוץ המשבר, "וכמה מהצעדים האלה היו לא פופולריים", יש עתה כמה סימנים מעוררי תקווה. "לפני קצת יותר משנה, הפסדנו כ-750 אלף מקומות עבודה בממוצע בחודש. כיום, אמריקה יוצרת שוב מקומות עבודה. לפני שנה, הכלכלה התכווצה במהירות. כיום, הכלכלה צומחת. למעשה, אנו עדים עתה למפנה המהיר ביותר בצמיחה מזה שלושה עשורים".

"אבל נותרה עדיין הרבה עבודה לפנינו", הוא המשיך. "עד שההתקדמות הזו תורגש לא רק בוול סטריט אלא גם במיין סטריט, לא נוכל לנוח על זרי הדפנה. עד שמיליונים של השכנים שלנו, שמחפשים עבודה, אכן יוכלו למצוא אותה, ועד שהשכר יצמח בקצב משמעותי, לא נוכל לומר שהאומה שהתאוששה, גם אם נטען שנרשמה התאוששות".

הנשיא מנה ארבע סיבות מדוע וול סטריט "צריך להצטרף אלינו במקום להיאבק ברפורמות הפיננסיות, כפי שהלוביסטים שלכם עושים עתה בקדחתנות".

ראשית, חוק הרפורמות יצור דבר שלא היה לנו עד עתה: דרך להגן על המערכת הפיננסית, על המערכת הכלכלית בכללותה ועל משלמי המיסים במקרה שחברה פיננסית גדולה תחל לקרוס. כדי להימנע מפרשת ליהמן בראדס שניה, אנו זקוקים לשיטה שתביא לחיסול חברות קורסות תוך גרימת נזק סביבתי קטן ככל האפשר. אין זה הוגן לומר שהחוק החדש יעודד חילוצים של חברות פיננסיות על חשבון משלם המיסים, כפי שטוענים מתנגדי החוק. ההיפך הוא הנכון.

שנית, הרפורמות הפיננסיות יביאו שקיפות חדש לשווקים פיננסיים רבים. חלק גדול מהמשבר נגרם מהימורים שחברות כ-AIG ואחרות נטלו על עצמן, תוך שימוש בנגזרים ובמכשירים פיננסיים סבוכים אחרים, באופן שמנוגד להיגיון. למעשה, רבים המכשירים האלה היו כל כך עמומים עד שרבים בחברות שהשתמשו בהם לא היו מודעים למשמעות צעדיהם.

"האמריקנים אינם נוטרים טינה למי שהצליח, כאשר הצלחה הזו אכן ראויה"

הרבה אנשים הביעו דאגה מהשינויים שמציע החוק לגבי נגזרים ומכשירים פיננסיים אחרים, אמר אובמה. אני רוצה לחזור ולהדגיש שלמכשירים אלה יש תפקיד לגיטימי בכלכלה שלנו. הם מסייעים לפזר סיכונים ולעודד השקעות. למשל, לחברה מותר לגדר סיכונים של עליה במחירי נפט. הבעיה היא, שמכשירים כאלה פועלים בצללי הכלכלה. הם אינם חשופים לפיקוח ולציבור. התנהלויות חפוזות נפוצות בתחום זה. הרפורמות נועדו להבטיח שנגזרים ומכשירים דומים ייסחרו בגלוי ויהיו פתוחים לביקורת.

שלישית, הרפורמות הפיננסיות יבטיחו מסגרת של ההגנה הפיננסית החזקה ביותר לצרכנים. אמריקנים רבים מדי הוטעו ונגררו לעסקות פינסיות מפני שהפרטים היו קבורים באותיות הקטנות.

ורביעית, הרפורמות המוצעות יתנו לבעלי המניות כח חדש במערכת הפיננסית. תיפתח לפניהם דרך להשפיע על גובה חבילות התגמולים והבונוסים של בכירי החברת הפיננסיות. ל-SEC תינתן סמכות להבטיח לבעלי מניות השתתפות מלאה יותר בבחירות למועצות מנהלים.

"האמריקנים אינם נוטרים טינה למי שהצליח, כאשר הצלחה הזו אכן ראויה", אמר הנשיא. "אך כאשר קראנו בעבר על הבונוסים העצומים של מנהלים, כאשר החברות שהם עומדים בראשן נסמכו על שולחנו של משלם המיסים, הדבר הזה פגע בערכים הבסיסיים ביותר שלנו".