בהתאם לציפיות בשוק, נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הותיר את הריבית במשק על כנה ביוני ברמה של 1.5%, זה החודש השני ברציפות. ההחלטה הינה על רקע התפשטות משבר החובות באירופה ועל אף העלייה המפתיעה שהיתה במדד האחרון שפורסם ב-15 במאי ועלה ב-0.9%. בבנק ישראל מנסים בכך להמנע מהרחבת פערי הריביות בין ישראל לעולם, על מנת שלא לעודד את התחזקותו של השקל הפוגעת ביצואנים.
בהודעת הבנק נאמר "המשק הישראלי נמצא במגמת עלייה בפעילות הכלכלית- אם כי, ישנם סימנים להתמתנות בקצב הגידול בפעילות. החודש עלתה רמת אי-הוודאות על רקע החשש שמשבר החובות בכמה מדינות באירופה יעיב על התאוששות הכלכלות המפותחות ובכך הוא עלול לפגוע בפעילות במשק הישראלי.
טרם פרסום החלטת הריבית הפתיע בנק ישראל כאשר הוציא הוראה לבנקים להקשיח את התנאים ללקיחת משכנתאות , זאת לצורך ריסון שוק הנדל"ן שממשיך לעלות ולהשפיע על האינפלציה במשק. בנק ישראל הודיע כי הבנקים יידרשו להפרשה מיוחדת על משכנתאות גבוהות מ-60% מערך הדירה. עד כה נלקחו נלקחו משכנתאות במימון ממוצע של 70%. משמעות ההנחיה היא כי רוכשי הדירות ייאלצו להגדיל את ההון העצמי שידרשו לו לשם קניית דירה בשיעור של 33%, כמו כן צפוי ייקור משמעותי בריבית על המשכנתאות. בהודעת בנק ישראל נאמר: "אין בועה בשוק דיור ונדאג שלא תהיה".
בטיוטה, שכותרתה "התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור", מסביר המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו כי "בהינתן סביבה של ריביות נמוכות במשך תקופה משמעותית ולאורך זמן, אנו עדים לעלייה רצופה בביקושים לדיור. הן בהיקף הביצועים בהלוואות לדיור והן בגודל הממוצע של כל הלוואה". לאור זאת סבור בנק ישראל, כי הסיכון בשוק הדיור גדל ולכן מנחה את הבנקים להחמיר בהלוואות משכנתא החדשות שניתנו מ-1 אפריל.
בהודעת הריבית נכתבה גם התייחסות לצעדי הריסון לשוק הדיור עליהם הודיע היום בנק ישראל: "לנוכח העלייה המהירה במחירי הדיור וההתרחבות המהירה באשראי לדיור, בין היתר על רקע רמת הריבית הנמוכה, וכדי למתן מגמות אלה ולתמוך ביציבות הפיננסית, הוציא המפקח על הבנקים בבנק ישראל טיוטת הוראה לבנקים המורה להם לבחון בקפידה את נושא האשראי לדיור תוך דרישה להפרשה נוספת בגין הלוואות לדיור שניתנו ביחס מימון גבוה".
עוד מציין בנק ישראל בהודעתו כי במארס עלה היקף האשראי לדיור ב-0.9% ל-159 מיליארד שקל וב-12 החודשים האחרונים ב-13.5%. חלק המשכנתאות באפיק הלא צמוד בריבית משתנה היווה בתחילת השנה 30.5% מיתרת המשכנתאות, לעומת 15.6% בתחילת שנת 2008. חלקן של המשכנתאות באפיק הצמוד בריבית משתנה היווה במארס 25.6%, לעומת 22.6% בתחילת 2008.
החלטת הריבית הינה בהתאם לדעה אשר רווחה בשוק ערב החלטת הריבית, כאשר 14 מתוך 18 החזאים בסקר בלומברג צפו כי הריבית תיוותר על כנה. רק 4 גופים צפו העלאה של הריבית ב-0.25% ל-1.75%: פסגות, בנק דיסקונט, קרדיט סוויס ובית ההשקעות אלומות.
התרחבותו של משבר החוב באירופה הינו גורם מרכזי נוסף שבעקבותיו הותיר הנגיד את הריבית על כנה, לאחר שגם בהודעת הריבית הקודמת שפורסמה ב-26 באפריל נכתב "עדיין נותרו סיכונים משמעותיים - בעיקר משבר החוב העולמי, שהחריף לקראת סוף התקופה הנסקרת, על רקע משבר החוב ביוון".
ואכן, נתוני הצמיחה שפורסמו לאחרונה העידו על האטה בצמיחה בשל ירידה חדה בייצוא. לפי נתוני הלמ"ס, המשק הישראלי צמח ב-3.3% ברבעון הראשון של השנה (בקצב שנתי), לעומת 4.8% ברבעון האחרון של 2009. ההאטה נגרמה בעיקר בגלל ירידה של 7.3% בייצוא ברבעון הראשון. הייצוא בישראל מהווה כמעט מחצית מהתמ"ג.
תגובות לריבית
אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום: "אי הודאות הכלכלית הולכת וגדלה. מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. גם רוב הבנקים המרכזיים בעולם נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".
נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל, יהודה טלמון: "המשבר הכלכלי ברחבי אירופה מוכיח את מה שאמרנו לכל אורך הדרך: סכנת המשבר הכלכלי עדיין לא חלפה ואסור להעלות את הריבית!"
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף:"בשורה משמחת למגזר העסקים הקטנים והבינוניים, שתמנע ייקור של כמיליארד שקלים בעלויות המימון".
רפי גוזלן אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי הייתה צפויה לנוכח ההתפתחויות השליליות בשוקי ההון בעולם בחודש האחרון. התפתחויות אלו מגבירות את אי הודאות לגבי קצב הצמיחה העתידי של המשק וזאת על רקע האטה בקצב הצמיחה עד כה ב-2010 בהשוואה למחצית השנייה של 2009. החלטה זו במקומה ובוודאי שבעת זו אין מקום ליצור לחצים נוספים להתחזקות השקל, כאשר העלאות הריבית בעולם נידחו באופן משמעותי ואף הוחזר השימוש בכלים לא קונבנציונאליים. כמו כן הבנק מציין ובצדק כי הירידה במחירי הסחורות צפויה למתן את הלחצים האינפלציוניים בחודשים הקרובים כאשר במקביל הוא פועל לבלימת עליית מחירי הנדל"ן באמצעות רגולציה ובכך צפוי לפעול לירידה בציפיות לאינפלציה.
"הקשחת תנאי האשראי ללקיחת משכנתאות עליה הכריז הבנק היום מהווה תחליף להעלאת ריבית מכיוון שהיא מהווה צעד מרסן לגורם האינפלציוני הראשון במעלה בשנים האחרונות. צעד זה מהווה פתח לצעדים נוספים במידת הצורך ולכן משמעותו העלאת ריבית מתונה מהמגולם כיום בשווקים".
רונן מנחם, מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה, בנק מזרחי טפחות: "אנו סברנו, בעקבות העלייה הגבוהה במדד המחירים לצרכן בחודש אפריל, שהריבית תעלה ב 0.25 אחוז, אך ההחרפה המשמעותית במצב שוקי ההון בעולם בארץ, שהתרחשה אחר כך, טרפה את הקלפים ומנעה את המהלך. עיון בדברי ההסבר מצביע על כך בברור. ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי באה למרות שבנק ישראל צופה שקצב האינפלציה ירד למרכז היעד בחודשים הקרובים, בעוד בהודעה הקודמת העריך כי תרד אל מתחת לאמצע היעד.
"במבט קדימה, ניתן לראות בטיוטת ההנחיות, בנושא התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור, כלי נוסף בידי בנק ישראל, פרט למכשיר הריבית, על מנת להתמודד במישרין עם העלייה המהירה במחיר הדיור בארץ. לכן, מדובר באיתות נוסף שהתאמת הריבית תהייה, בחודשים הבאים, איטית מכפי שתכנן בנק ישראל לפני שפרץ המשבר החדש".
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי, דש ברוקראז': "כפי שציפינו בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי ברמה של 1.5%. הסיבה העיקרית בגללה בנק ישראל בחר לא לשנות את הריבית קשורה להערכתנו למשבר המתפתח באירופה. החלטתו של בנק ישראל הינה בהתאם לדפוסי הפעולה שאפיינו אותו במשבר האחרון. תוואי שינוי הריבית בהמשך השנה תהיה תלויה בהתפתחות המשבר. בכל מקרה, להערכתנו הריבית תעלה בקצב איטי יותר בשנה הקרובה ממה שהיה צפוי רק לפני חודש. כדי להילחם בעליות מחירי הדיור בנק ישראל החליט להגדיל את דרישות ההון מהבנקים עבור משכנתאות בהחלטתו מהיום במקום להפעיל את כלי הריבית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.