בנק ישראל: הבנקים יעלו יחס הלימות ההון ויורשו לחלק דיבידנד

המפקח על הבנקים ידרוש מהבנקים להעלות את הלימות ההון הראשוני ל-7.5% עד סוף השנה, כתנאי לאישור לחלוקת דיבידנדים ■ בכיר בשוק: "ההחלטה מחזקת את ההערכה שמניות הבנקים אטרקטיביות"

בנק ישראל דורש מהבנקים, בהתאם להערכות קודמות, להגדיל את יחס הלימות ההון הראשוני שלהם מ-7% ל-7.5% עד סוף 2010, ואף כורך יעד זה במתן אישור לחלוקת דיבידנד. כך עולה מטיוטת הנחיות שפרסם היום (ה') בנק ישראל. בכוונת המפקח על הבנקים רוני חזקיהו לדון עם הבנקים בנושא זה.

"במסגרת ההנחיות החדשות נדרשים התאגידים הבנקאיים לאמץ יעד פנימי, בשיעור מינימאלי של 7.5% עבור היחס שבין הון הליבה לבין נכסי הסיכון של התאגיד הבנקאי", נכתב בהודעת בנק ישראל. "עמידה ביעד הון הליבה מהווה תנאי לקבלת אישור המפקח לחלוקת דיבידנד. הון הליבה הינו הרכיב היציב והאמין ביותר בבסיס ההון, בהיותו מורכב בעיקרו מהון מניות ועודפים ומכאן חשיבותו ליציבות התאגידים הבנקאיים".

הלימות ההון הראשוני של כל 5 הבנקים הגדולים בישראל - לאומי , הפועלים , דיסקונט , מזרחי טפחות והבינלאומי - עומדת ביעד החדש של בנק ישראל, אם זה אכן יגיע לכדי יישום. לבנק דיסקונט הלימות ההון הראשוני הנמוכה במערכת הבנקאית, עם 7.75% בלבד נכון לסוף הרבעון הראשון. בכוונת הבנק לבצע הנפקת זכויות בהיקף של 400 מיליון שקל על מנת להגדיל את הלימות ההון, אולם זו מתעכבת בשלב זה.

ההערכות בשוק הן כי לאומי ומזרחי טפחות יהיו הראשונים לחלק דיבידנדים, כבר לאחר פרסום דו"חות הרבעון השני, במידה ובנק ישראל ייתן להם אור ירוק; בשוק מעריכים כי בנק הפועלים ימתין רבעון נוסף, עד אשר יחס הלימות ההון הראשוני שלו יתחזק מרמה של 7.9% כיום (לפי כללי באזל II). יש לציין כי הבנק מנוע מלחלק דיבידנדים עד שנת 2012 מאחר והוא רשם הפסד ב-2008, כך שעל מנת לחלק דיבידנד הוא ייאלץ לקבל אישור מחזקיהו

מניות הבנקים מגיבות בעליות להודעת בנק ישראל, כאשר יש לציין כי בשוק התרוצצו שמועות אודות ההחלטה כבר משעות הצהריים. בנק ישראל אסר על הבנקים לחלק דיבידנדים מ-2008, עקב החרפת המשבר הכלכלי הגלובלי, וזאת כדי לאפשר להם להגדיל את הלימות ההון שלהם, שנחשבת כ"כרית ביטחון" נגד זעזועים בשווקים.

"ההחלטה מחזקת את ההערכה כי מניות הבנקים אטרקטיביות", אמר גורם בכיר בשוק, בהתייחסו ל"שחרור המעצור" בנושא חלוקת הדיבידנדים. "ההחלטה מציפה ערך למשקיעים שלא זכו לקבל דיבידנדים מהבנקים הישראליים מזה זמן רב".