כימיקלים לישראל שבשליטת החברה לישראל, דיווחה היום כי מתחת למכרה האשלג שלה באנגליה, נמצאו מרבצי פוליהלייט (Polyhalite) בהיקף של למעלה ממיליארד טון - כמות אדירה שיכולה להספיק לשנים רבות. הנתונים עולים ממחקרים גיאולוגיים שערכה חברת CPL Cleveland Potash)) - יצרנית האשלג היחידה באנגליה, שגם נמצאת בבעלות כיל.
יצרנית הדשנים שבניהול עקיבא מוזס דיווחה עוד כי ממשלת אנגליה תעניק לה סיוע של 15 מיליון ליש"ט (כ-84 מיליון שקל) להקמת מפעל באזור, שיגדיל את כושר הייצור של המכרה הקיים של כיל שם.
לאור הממצאים והסיוע, כיל בוחנת כעת הקמה של מפעל לייצור דשנים מיוחדים וחומרים תעשייתיים המבוססים על פוליהלייט בסמוך למכרה. כיל ציינה כי כריית החומר אינה כרוכה בהוצאות גדולות או בזמן ממושך, שכן התשתיות והציוד הקיימים במכרה CPL, יקלו על תהליך הכרייה ויאפשרו, כבר בשלב הראשון, להפיק מדי שנה מאות אלפי טון של המינרל, בעלות נמוכה יחסית.
"התפתחות אסטרטגית"
דני חן, מנכ"ל כיל דשנים, אמר היום כי "הכמות הגדולה של מרבצי הפוליהלייט במכרות שלנו באנגליה מצביעה על פוטנציאל להתפתחות אסטרטגית חשובה של כיל דשנים באירופה. הרחבת פעילויות הכרייה שלנו באנגליה מאפשרת לנו להמשיך ולהרחיב את פעילותנו בתחום הדשנים באזורים שונים בעולם, ובכך להפחית את התלות במכרה ספציפי או במתקן ייצור מסוים". הוא הוסיף עוד כי החברה "תמשיך לבחון הגדלת השקעות בחברות הבנות בחו"ל הזוכות במקביל גם לעידוד הממשלות המקומיות".
בכיל הסבירו היום כי הפוליהלייט יכול לשמש בצורתו הטבעית כדשן, כולל עבור חקלאות אורגנית, אולם ניתן להשתמש בו גם כחומר גלם לייצור דשנים מיוחדים. בתור דשן, יש לו יתרונות ייחודיים בכך שיש בו מרכיב כלור נמוך שיכול להתאים לאדמות שרגישות לכלור, וכן הוא מספק חומרים נוספים שאין באשלג כמו גופרית ומגנזיום. סביר להניח כי לכשיכרה, ההכנסות מהפוליהלייט יצטרפו למגזר האשלג בכיל, שההכנסות ממנו עמדו ב-2010 על 2.1 מיליארד דולר.
כאמור, גם השימוש בחומר כדשן מיוחד הוא אפשרי, וחברת המחקר והפיתוח של כיל, תמ"י, זיהתה פוטנציאל להפוך את הפוליהלייט למוצרים חדשים ומתקדמים בעלי פוטנציאל כלכלי משמעותי.
כך או כך, עיתוי התגלית מתאים מאוד לאחד הכיוונים אותם סימנה כיל רק באחרונה, והוא הרחבת פעילות הדשנים המיוחדים. במסגרת מגמה זו רכשה כיל בסוף דצמבר את Scotts Global Professional האמריקנית העוסקת בייצור ושיווק של דשנים מיוחדים, תמורת 270 מיליון דולר ואתמול היא הודיעה על רכישה נוספת - בסדר גודל קטן הרבה יותר - של חברת Fuentes הספרדית, ספקית הדשנים המיוחדים הגדולה במדינה. שתי הרכישות הללו יתרמו לכיל הכנסות של כ-400 מיליון דולר בשנה - כ-7% ממכירות כיל ב-2010 שעמדו על 5.6 מיליארד דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.