מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב-0.6% בלבד, בעוד שהכלכלנים בשוק ציפו לעלייה של 0.8%-0.9%. נציין כי מדד אפריל נחשב עונתית בשנים האחרונות כמדד הגבוה ביותר במהלך השנה.
הסעיפים שבלטו בעלייה היו סעיפי ההלבשה וההנעלה שעלו ב-5.4% בעקבות כניסת קולקציית הקיץ לחנויות וסעיף הבראה ונופש בחו"ל שעלו ב-9.4% בשל חג הפסח. כמו כן התייקר ב-1% סעיף תרבות ובידור, עוד התייקרו הפירות ב-4.2%, הדלק ב-1.3% וסעיף המזון בכלל שעלה ב-0.6%. סעיף הדיור המשיך להתייקר גם החודש ועלה ב0.7% תוך עלייה בולטת של שירותי הדיור בבעלות הדיירים. מנגד, הוזלו מחירי הירקות הטריים ב-1.4% וגם מחיר הריהוט שירד ב-0.8%.
לפיכך עומדת האינפלציה השנתית על 4%, שהם נקודת אחוז אחת מעל לגבול העליון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה שעומד על 3%. בשליש הראשון של השנה (ינואר-אפריל), עומדת האינפלציה על 1.3%.
נראה כי הנתון שפורסם היום נותן לנגיד פישר אוויר לנשימה, אך יש לשים לב שהציפיות לאינפלציה שעדיין מצויות מעל לגבול היעד, שסעיף הדיור שממשיך לעלות ושקצב העלייה במחירים עדיין גבוה.
נכון להיום הרוב המוחלט של האנליסטים מעריכים כי הנגיד יעלה את הריבית בסוף החודש את הריבית ב-0.25% לאחר הפסקה של חודש, ביממה הקרובה כדאי לעקוב האם האנליסטים ישנו את הערכותיהם אלה.
החלטת הריבית - גבולית
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות העריך כי "לאחר שלוש העלאות ריבית רצופות ברבעון הראשון והפוגה בחודש אפריל, תושפע החלטת הריבית הבאה מהגורמים הבאים:
"מחד: המדד היה נמוך מההערכות המוקדמות, כמו בחודש הקודם ובניגוד לחודשיים לפני כן. סעיף גדול אחד, הדיור, המהווה רבע מסך המדד נותן את הטון: המדד ללא דיור עלה 3.6% (בקצב שנתי) בארבעת החודשים האחרונים, כנגד עלייה בת 4.8% במדד הכללי. מדד מחיר הדיור גבוה ב-13.8% בהשוואה לשנה שעברה ועלה 1% נוסף בחודש אפריל. וסעיף הדיור במדד עלה שוב יותר מהמדד הכללי.
"ההסלמה המדינית ביטחונית (בצל האירועים האחרונים וכן לקראת ספטמבר) מחייבת זהירות. וכן אומר מנחם כי נחוץ עוד זמן לבחון את ההשלכה המצטברת של שלוש העלאות הריבית שהיו ברבעון הראשון.
"מנגד: הדולר התאושש מעט בעולם וכנגד השקל (עלה 3% ב-8 הימים האחרונים, נכון ליום ו'). נתוני המשק, סחר החוץ והתעסוקה טובים מאוד.
"בשורה התחתונה כרגיל, ההכרעה תתקבל סמוך למועד ההכרזה, בכפוף להתפתחויות שתהיינה עד אז בשערי החליפין של השקל (אם כי חשיבותן בתהליך קבלת ההחלטות פחתה לאחרונה), לאירועים הביטחוניים באזורנו ולנתוני החשבונות הלאומיים לסיכום הרבעון הראשון של השנה (שיפורסמו ביום שני בצהריים).
לאחר ההפוגה בחודש אפריל נראה כי הפעם הריבית תעלה ב-0.25 נקודת אחוז, אם כי לנוכח ההפתעה כלפי מטה במדד, ההחלטה תהייה גבולית.
אורי גרינפלד מנהל מחלקת המחקר מאקרו בפסגות: "למרות ההפתעה כלפי מטה לא צריך לטעות, הלחצים האינפלציוניים עדיין פה. סעיף הדיור המשיך לעלות בקצב מהיר 0.7% ו-5.9% ב-12 החודשים האחרונים. סעיף המזון שמאופיין בעלייה חזקה באפריל עלה ב-0.6%, יותר מהעלייה העונתית הממוצעת שעומדת על 0.5%. מחירי הסחורות, ובתוכם מחירי סחורות מזון, דווקא יורדים בשבועות האחרונים. אולם פרק הזמן העובר משינוי במחירה של סחורה (למשל, תירס או חיטה) ועד לשינוי המחיר בסופרמרקט, נאמד בלמעלה מחצי שנה. על כן, צפויים מחירי המזון להמשיך ולעלות גם בחודש מאי. למרות שהעלייה בסעיף המזון היתה גבוהה מהשינוי העונתי, היא היתה נמוכה יחסית בהינתן קצב העלייה המהיר במחירי סחורות המזון בעולם בחודשים האחרונים.
גרינפלד צופה אינפלציה של 3% ב-12 חודשים הקרובים. לגבי הריבית הוא אומר: "אנחנו מעריכים, שההפתעה במדד לא תמנע כנראה מבנק ישראל להעלות את הריבית בסוף החודש פעם נוספת. הריבית (3%) נמוכה מדי ביחס למצב משק, בוודאי כאשר מתבוננים בריבית הריאלית, שהיא שלילית בכלל. בנק ישראל ירצה לנצל את ההתחזקות של הדולר בעולם ומול השקל - בהנחה שאלו יתמידו עד להחלטת הריבית - על מנת להעלות את הריבית ב-0.25%.
עדיפות לאג"ח קונצרני
יריב יוריסטה, אנליסט ומנהל השקעות באדמונד דה רוטשילד ממליץ בתגובה למדד להגן על התיק באמצעות רכישת אג"ח צמודות במח"מ קצר, תוך עדיפות לאג"ח קונצרני. לדבריו, "מדד חודש אפריל אמנם עלה פחות מהצפוי, אולם האינפלציה בחודשים מאי-יוני צפויה להתסכם להערכתנו בכ-1% נוספים. יחד עם מדד אפריל, מדובר באינפלציה צפויה של למעלה מ-1.5% בתוך שלושה חודשים". לדבריו ניתוח מרכיבי המדד מלמד כי הסיבה למדד הנמוך מהצפוי, אם כי עדיין גבוה, היא בעיקר עלייה נמוכה מהצפוי במחירי הפירות והירקות".
עוד לפני פרסום הנתונים קרא יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה שלא להעלות את הריבית במשק: "גם אם המדד גבוה, אסור להעלות את הריבית!".
לדבריו "מדד אפריל הוא יחסית גבוה באופן מסורתי ואינו מלמד על אובדן שליטה בתחום האינפלציה. העסקים הקטנים כבר נפגעים ממחירי הדלק המאמירים וכורעים תחת מצוקת האשראי. העלאה נוספת בריבית תהיה בשורה קשה עבור מגזר העסקים הקטנים והבינוניים במיוחד בתעשייה".
לדברי אלחדיף, "יש לפעול בזהירות ולהימנע מתהליך של ביסוס יציבות המחירים במשק ברמת ריביות גבוהות, אשר סופן לדכא את הפעילות הכלכלית בכלל במשק, בשל הגידול הבלתי נסבל בעלויות המימון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.