בית המשפט המחוזי בתל-אביב נענה לבקשת דלק נדל"ן , שבשליטת יצחק תשובה, והסכים לדחות את פירוק החברה ב-48 שעות. ביום שישי הגיעה חברת הנדל"ן להסכמות על מתווה חדש להסדר חוב עם מרבית סדרת האג"ח הגדולה ביותר שלה (סדרה ה').
בתחילת החודש קבעה השופטת ורדה אלשיך כי אם מחזיקי האג"ח והנהלת החברה ובעל השליטה לא יגיעו להסדר חוב עד ל-13 במאי (היום) - דלק נדל"ן תפורק. ביום שלישי יתקיים דיון באולמה של השופטת, ובתוך 36 שעות תתקיים אסיפת נושים.
המשא-ומתן עם מחזיקי האג"ח של דלק נדל"ן, בניהולו של ערן מיטל, להם חייבת החברה 2.15 מיליארד שקל, התחיל עוד ביולי 2011 וידע מאז עליות ומורדות. בתחילת השנה חתמו הצדדים על מתווה להסדר חוב, אך לאחר מכן העבירו הנושים הבלתי מובטחים שורה של דרישות חדשות, והמשא-ומתן התפוצץ. הגדילה לעשות סדרה כ"ה, שהגישה בחודש שעבר בקשה לפירוק החברה, ובעקבות זאת נושים מובטחים שונים הגישו בקשות נוספות לפירוק החברה.
השופטת אלשיך העבירה ביקורת קשה על התנהלות דלק נדל"ן ובעל השליטה יצחק תשובה וציינה בין השאר כי "התנהלות כזו, במלוא הכבוד, אינה נקייה ממחלוקת. הגיע הזמן לשים סוף לתמרונים, לספקולציות ולכיפיפי הידיים של כל הצדדים. רגע האמת הגיע ונמצא בפתח. הגיעה העת שהנושים ירימו את הכפפה ויחליטו באורח סופי איזו משתי הברירות הלא מיטביות כדאית יותר עבורם בבחינת הרע במיעוטו: פירוק וחקירות - או לקבל את הצעת החברה ותשובה המותירה טעם מר".
במקרה של פירוק, מחזיקי האג"ח יאבדו את מרבית השקעתם, אך גם ליצחק תשובה ייגרם נזק גדול, כיוון שעלולה להיות לו בעיה בגיוס חובות לחברות אחרות שבשליטתו, ציבוריות ופרטיות.
ההסכמות הושגו עם מרבית נציגות סדרה ה', אך לא עם כולה, וחברת הביטוח מנורה-מבטחים העדיפה לא להצטרף להסכם. המשא-ומתן התנהל במשרדי החברה ברמת-גן, כשאת תשובה והחברה מייצגים עידן וולס וערן מיטל.
מחזיקי אג"ח ד' (חוב של 150 מיליון שקל) מיוצגים בידי עו"ד גדעון קירש, מחזיקי אג"ח ה' (חוב של 1.4 מיליארד שקל) מיוצגים בידי עורכי הדין אלון בנימיני ורענן קליר, ומחזיקי אג"ח כ"ה (חוב של 580 מיליון שקל) מיוצגים בידי עורכי הדין גיא גיסין וזאב שרף.
בין הנציגויות יש חילוקי דעות רבים, ובמיוחד בין סדרה כ"ה ליתר הסדרות, שאף בחנו מהלך משפטי נגדה. את תשובה מייצגים עורכי הדין פיני רובין ועופר צור ממשרד גורניצקי, ואת החברה מייצג עו"ד אמיר ברטוב.
דלק נדל"ן סיימה את 2011 בהפסד ענק של 1.2 מיליארד שקל, שהגדיל את ההפסד שצברה החברה ב-4 השנים האחרונות ל-4.4 מיליארד שקל. רוב ההפסד אשתקד נבע מירידת ערך נדל"ן בהיקף של 1.7 מיליארד שקל, שמתוכם 770 מיליון שקל מיוחסים לפורטפוליו החניונים של החברה בבריטניה. ההפסדים העמיקו את הגירעון בהון העצמי ל-3 מיליארד שקל. הערת "עסק חי" צורפה לדוחות הכספיים, מחשש לחדלות פירעון.
על-פי המתווה החדש להסדר חוב, 3 סדרות האג"ח הקיימות יימחקו, ובמקומן יקבלו מחזיקי האג"ח שתי סדרות אג"ח חדשות - הראשונה בהיקף של 875 מיליון שקל והשנייה בהיקף של 400 מיליון שקל. לאחר אישור ההסדר יקבלו מחזיקי האג"ח גם 46% ממניות החברה, וכן נקבע כי באירוע של חדלות קיימת תרומת בעל שליטה בהיקף של 600-750 מיליון שקל.
התרומה של תשובה להסדר גדולה ומבחינתו מסתכמת ב-1 מיליארד שקל: ראשית הוא מתחייב להזרים לחברה 250 מיליון שקל במשך 5 שנים, שנית הוא מעניק ביטחונות להחזר החוב למחזיקי האג"ח בהיקף של 400 מיליון שקל, שלישית תשלום במזומן של 40 מיליון שקל למחזיקי האג"ח כבר עכשיו, רביעית ויתור על חובות כלפיו בהיקף של 115 מיליון שקל, ולבסוף התחייבות לרכישת מניות מחזיקי האג"ח בחברה תמורת 205 מיליון שקל.
מחזיקי האג"ח הצליחו אמנם להשיג שיפור משמעותי בביטחונות וערבויות של תשובה לעומת המתווה הקודם שעליו חתמו בינואר, אך הם מפסידים עשרות מיליוני שקלים מדי שנה בריבית נמוכה יותר על האג"ח. מקודם נקבעה ריבית של 3.75% עד 5%, ואילו כעת דלק נדל"ן מתחיבת לאג"ח נושאות ריבית בשיעור 2% לשנה הצמדה. למחזיקי האג"ח קיימת זכאות לתוספת ריבית עד לשיעור של 1.75% לשנה בהתאם לתנאים מסוימים.
עו"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר מסר: "מדובר בתיק דינמי מאוד, והדברים בו משתנים משעה לשעה. כל פעולותיי היו, ועדיין, למען דלק נדל"ן. לכולנו מטרה אחת - והיא להגיע להסדר הטוב ביותר לשני הצדדים, במהירות האפשרית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.