כשבועיים בלבד לאחר שהוגשה, דחה אתמול (ג') בג"ץ את עתירתם של שורת עותרים, ובהם לשכת ארגוני העצמאים והעסקים (להב), נעמ"ת והתאחדות המלאכה והתעשייה, שדרשו להורות לרשות המסים להקפיא את הוצאת שומות המס ולעצור את הליכי הגבייה של מס הכנסה בקרב בני זוג נשואים העובדים יחד בעסק משותף - עד לשינוי ההוראות המקפחות אותם מבחינת גובה המס לעומת זוגות שאינם עובדים יחד.
השופטים סלים ג'ובראן, יורם דנציגר ועוזי פוגלמן החליטו לדחות את העתירה על הסף, עוד לפני שרשות המסים הספיקה להגיש לבג"ץ את תשובתה לעתירה.
העתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד זיו שרון ורו"ח רמי אריה, עוסקת בהוראות פקודת מס הכנסה ובאופן פירושן על-ידי בית המשפט העליון בשורה של פסקי דין.
סעיף 65 לפקודה קובע כי בני זוג נשואים ימוסו כיחידה אחת, בחישוב הכנסה מאוחד, כך שיראו את הכנסות בני הזוג כהכנסה חייבת של אחד מהם, והיא תחויב על שמו.
סעיף 66(ד) קובע חריג, ולפיו בתנאים מסוימים, בן הזוג יוכל לבקש חישוב מס נפרד, אלא שתנאי עקרוני בסעיף הינו היעדר תלות בין ההכנסות. ברור שכאשר בני זוג עובדים יחד בעסק שהקימו במו-ידיהם, הכנסותיהם ימוסו במדרגות מס גבוהות יותר.
בשנת 2003 פסק בית המשפט העליון כי בני הזוג העובדים יחד בעסק משותף רשאים להוכיח לרשות המסים כי לאחד מבני הזוג אין השפעה על שכרו של האחר, כך שניתן יהיה למסותם בנפרד.
ואולם, לפני כשנה הפך בית המשפט העליון את ההלכה, וקבע בפסק דין מלכיאלי כי על בני הזוג לעמוד בתנאים הקבועים מפורש בחוק - משמעות הדבר שבכל מקרה חישוב שומת המס שלהם ייעשה בנפרד.
יצוין כי בפסק דינו האחרון של העליון קראו השופטים למחוקק לתקן את החוק האנכרוניסטי, המפלה אלפי נישומים העובדים ביחד עם בני זוגם למחייתם.
העותרים ביקשו לראות במכתבו של יו"ר ועדת הכספים היוצא, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לרשות המסים, הכולל בקשה להקפיא את המצב הקיים, שיקוף של כוונת המחוקק לתקן את החוק בהתאם להנחיית בית המשפט.
בפסק דינם מציינים השופטים כי למרות פסק הדין שניתן על-ידי העליון לפני יותר מחצי שנה, הוציאה רשות המסים הנחיות פנימיות לפקידי השומה, שבהן הוחלט לאמץ גישה מקלה כלפי הנישומים שהם בני זוג העובדים יחד בעסק משותף, במטרה לצמצם את הפגיעה בהם.
בהמשך הודיע מנהל רשות המסים, דורון ארבלי, במענה לפנייתו של ח"כ גפני, כי "רשות המסים אימצה גישה מקלה ככל הניתן והודיעה על שורת הקלות על מנת למזער את הפגיעה בציבור הנישומים".
ארבלי גם ציין כי כל חקיקה עתידית, גם אם תהיה רטרואקטיבית, תיושם על-ידי הרשות במלואה.
לפיכך, השופטים קבעו כי העותרים מבקשים מבג"ץ להורות לרשות המסים לפעול בניגוד למצב החוקי הקיים, ולרצונם זה לא ניתן להיעתר.
"גם אם בשלב זה התקיימו דיונים בוועדת הכספים של הכנסת היוצאת, ומספר חברי כנסת התבטאו באופן כזה או אחר, המחוקק טרם אמר את דברו, ואין לרשות המסים לפעול אלא על-פי הדין הקיים", כתב השופט ג'ובראן. (בג"ץ 453/13).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.