הישראלים זועמים על הגזירות הכלכליות; ונתניהו? בסין

ראש הממשלה משאיר את שר האוצר שלו בודד בחזית הגזירות: בינתיים, הוא נפגש עם ראש הממשלה הסיני ואפילו השיג הסכם ייצוא ■ ענה היום לגולש סיני: אני קורא הרבה, הולך הרבה ובשביל להירגע באמת – אני מבלה עם משפחתי"

בזמן שבישראל מתחוללת סערה של ממש סביב תוכנית הגזירות הכלכליות של שר האוצר יאיר לפיד, רה"מ נתניהו אמנם מגבה את שר האוצר שלו - אך מרחוק. נתניהו טס בתחילת השבוע לביקור בסין, לאחר ההפצצות בסוריה ורגע לפני שליחת התקציב לשרי הממשלה.

ומה עשה היום רה"מ בסין? בצהריים קיים נתניהו וידיאו-צ'אט חי עם מיליוני גולשים ברשת האינטרנט הסינית שינחואה נט (XINHUA NET). שינחואה היא סוכנות הידיעות הרשמית של סין ובאתר האינטרנט שלה מבקרים בו מאות מיליוני גולשים בכל חודש. נתניהו פתח את הצ'אט בברכה בסינית: "zhong guo wang You men hao", שפירושה "שלום לכם גולשי סין", וענה על שאלות הגולשים.

רוב שאלות הגולשים עסקו ביחסי ישראל-סין, אך בסוף נשאל נתניהו מהם תחביביו ואמר: "אני קורא הרבה, אני הולך הרבה, ובשביל להירגע באמת - אני מבלה עם משפחתי. בילויים אלה בחיק המשפחה, או בקריאה, כמו גם בהשכלה ובחינוך מאפיינים את התרבות שלנו. אנחנו כעם הספר מעבירים טקסטים מאב לבן לאורך דורות בשנים, בדיוק כמו העם הסיני. העברת הידע והחינוך זה דבר משותף לשני העמים, חלק מהמסורת שלהם".

בהמשך התקבל נתניהו ע"י ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג (Li Keqiang) בטקס קבלת פנים רשמי בהיכל הגדול של העם בבייג'ין. בפתח הפגישה עם ראש ממשלת סין אמר ראש הממשלה נתניהו: "אנחנו מעריצים את סין, יש לנו קשר עם התרבות של סין ועם העם הסיני. שני העמים שלנו הם עמים בעלי עבר מפואר שחוו קשיים בדרך, וכיום נמצאים בזינוק אל העתיד. אני חושב שאנו יכולים לקדם את העתיד בעזרת שיתוף פעולה בינינו. המסר העיקרי שלי בביקור הזה הוא שישראל יכולה להיות שותפה זוטרה של סין בחתירה למצוינות כלכלית, וביתרון תחרותי בכך שנציע את היכולות הטכנולוגיות שלנו.

"אנחנו מדינה קטנה אך בעלת ריכוז גבוה של יכולות טכנולוגיות בתחומים רבים, ואני חושב שנוכל לשתף פעולה ולהגדיל את הטכנולוגיות האלו לתועלת שתי המדינות. הרשה לי להוסיף שזהו ביקורי השני בסין. כיום, 15 שנה לאחר הביקור הראשון, אני והמשלחת שלי התרשמנו עמוקות ממה שראינו כאן, מההצלחה המרשימה של סין במגוון תחומים ומבינים שיש חשיבות לשיחות לא רק בתחום שיתוף הפעולה הכלכלי והטכנולוגי אלא גם בחתירה לשלום".

פרי אחד הניב עד כה הביקור: החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, חתמה על הסכם עם משרד האוצר הסיני בדבר הרחבת סכום הפרוטוקול הפיננסי בין שתי המדינות בסך של 400 מיליון דולר. הפרוטוקול הוא הסכם פיננסי בין המדינות המאפשר להגדיל את הייצוא הישראלי לסין באמצעות ערבויות המדינה התומכות בעסקאות יצוא לטווח ארוך. במסגרת זו עלויות המימון ליצואן הישראלי יורדות, דבר ההופך את העסקאות הישראליות לאטרקטיביות ומאפשר לישראל להישאר רלוונטית ומעניינת במגרש עסקאות היצוא הבינלאומיות.

עד היום חתמה ישראל על 3 פרוטוקולים פיננסיים עם סין ב-1.35 מיליארד דולר. ב-2012 נחתם פרוטוקול פיננסי נוסף המיועד לטכנולוגיות חסכון במים בתחום החקלאות בהיקף של 300 מיליון דולר. הרחבת היקף הפרוטוקול יגדיל את סך הפרוטוקולים הפיננסיים ל-2.05 מיליארד דולר. מאז חתימת הפרוטוקולים הפיננסיים עם סין יצאו לפועל במסגרת הפרוטוקול 236 עסקאות בהיקף כולל של 771 מיליון דולר.