תעריפי הארנונה של גבעתיים חלים בכל רחבי העיר משום שאין בה חלוקה לאזורים, בשונה מרמת גן ומתל אביב. ניתן להסביר את התעריף האחיד בגבעתיים בשטחה הקטן של העיר ובאופייה ההומוגני. לצורך השוואה עם תעריפי הארנונה בשתי הערים הסמוכות, בחרנו להשוות את גבעתיים עם אזור ממוצע גבוה ברמת גן ותל אביב.
תעריפי הארנונה למגורים בגבעתיים
תעריפי הארנונה הנפוצים למגורים הם 57.65 ש' ו- 73.02 ש' למ"ר לשנה, והתעריף לבית פרטי (וילה) הוא 90.48 ש'. תעריף הארנונה הנמוך למגורים הוא 36.84 ש' למ"ר לשנה למה שמוגדר בצו הארנונה של גבעתיים "צריף לא מטויח", שריד היסטורי מתקופת הקמת העיר.
שיטת המדידה של הנכסים בגבעתיים היא לפי שטח הנכס ברוטו - כולל קירות חוץ מעברים ושטחים משותפים, ואילו ברמת גן ובתל אביב שיטת המדידה היא נטו - ללא קירות חוץ וללא מעברים ושטחים משותפים. כך למשל, דירה בגבעתיים בשטח ברוטו של 125 מ"ר, תמוסה בשתי הערים הגובלות בשטח נטו של 100 מ"ר בלבד. מטעם זה, על מנת לערוך השוואה בין תעריפי הארנונה של גבעתיים לבין אלו של רמת גן ותל אביב, יש להוסיף לתעריפי הארנונה בגבעתיים כ- 25%.
לאחר שערכנו את ההשוואה המתואמת, אזי, בקליפת האגוז, גבעתיים היא עיר שתעריפי הארנונה שלה למגורים יקרים מאלה של שכנותיה.
תעריפי הארנונה לעסקים בגבעתיים
תעריפי הארנונה של "מסחר משרדים ושירותים" מושפעים מגודל הנכס. נכס ששטחו אינו עולה על 15 מ"ר מחויב ב- 163.56 ש"ח למ"ר. אם שטח הנכס עולה על 15 מ"ר, אז 60 המ"ר הראשונים מחויבים בתעריף ארנונה של 196.05 ש"ח, וכל שטח נוסף מחויב ב- 290.40 ש"ח. התעריף הפרוגרסיבי נועד להתחשב ברווחיות הנמוכה היחסית של עסקים קטנים.
במגזר העסקי יש הגדרות שונות בין שלוש העיריות, וניתן לערוך רק השוואה כללית. כאמור, יש שוני בשיטת המדידה בין גבעתיים לבין רמת גן ותל אביב, ולאחר שערכנו את ההשוואה המתואמת, אזי, בקליפת האגוז, גבעתיים היא עיר שתעריפי הארנונה של המגזר העסקי דומים לשכנותיה.
*** הכותבים הם מומחים למיסוי עירוני
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>