תעריפי הארנונה למגורים בפתח תקוה
פתח תקוה מחולקת לשלושה אזורי שומה למגורים, יש 5 סוגי דירות, והתוצאה היא 15 תעריפי ארנונה. סוג הדירה נקבע על פי שטחה, וככל ששטח הדירה גדל, תעריף הארנונה לכל מ"ר מתייקר.
תעריף הארנונה היקר ביותר הוא 65.88 ש' למ"ר לשנה באזור א' לבית פרטי או דו-משפחתי (סוג א') ששטחו 130 מ"ר לפחות או לדירה בבית משותף ששטחה הוא 140 מ"ר לפחות. תעריף הארנונה באזור ב' לבית פרטי ודו-משפחתי ששטחם 60 - 129 מ"ר ודירה משותף ששטחה 75 - 139 מ"ר (סוג א') הוא 53.99 ש' למ"ר לשנה. תעריף הארנונה באזור ג' לבית פרטי ודו-משפחתי ששטחם 45 - 59 מ"ר ודירה בבית משותף ששטחה 50 - 74 מ"ר (סוג ב') הוא 33.64 ש' למ"ר לשנה. התוצאה היא, כי דירת 50 מ"ר באזור ג' מחויבת בארנונה של 1,682 ש"ח, ואילו דירה בת 150 מ"ר באזור א' תחויב ב- 9,882 ש' לשנה.
דירה מסוג ד' היא בניין שאין בו פינת מטבח, שירותים, בית-שימוש, אמבטיה ומקלחת, והיא מחויבת בתעריף של 33.64 ש' למ"ר לשנה. השאלה היא, מהו הדין כאשר יש מטבח ואין אמבטיה, או אין מטבח ויש מקלחת, ומה עושים כאשר בית השימוש הוא בור בחצר הבית.
ריבוי האזורים, סוגי הדירות והתעריפים הם מקור לא נדלה למחלוקות בין התושבים לבין העירייה, וראוי היה לקבוע 3 עד 4 תעריפים לכל הדירות בעיר. תעריפי הארנונה למגורים דומים לערים הסמוכות.
תעריפי הארנונה למשרדים ומסחר בפתח תקוה
לגבי המגזר העסקי, מחולקת פתח תקוה לשלושה אזורי שומה שונים מאלו של אזורי המגורים. יש שני סוגי משרדים, אולם הגדרת "משרד סוג א" כוללת, לדעתנו, את כל המשרדים, משום ש"משרד סוג ב" הוא משרד, שאינו מבנה קשיח, ששטחו פחות מ- 11 מ"ר, שנבנה עד לשנת 1930 ולא נעשה בו שיפוץ.
תעריפי הארנונה מדורגים לפי שטח המשרד, אולם למרבה ההפתעה, בניגוד לדירות מגורים שבהם תעריף הארנונה מתייקר ככל שהדירה גדולה יותר, במשרדים הוא הולך ופוחת. תעריף הארנונה היקר ביותר למשרדים הוא 351.02 ש' למ"ר לשנה, שהוא התעריף המרבי החוקי למשרדים, והוא חל על 50 המ"ר הראשונים באזור א'. מעל ל- 86 מ"ר התעריף צונח ל- 314.25 ש' למ"ר לשנה. באזור ג' כל שטח המשרד מחויב בתעריף של 196.98 ש' למ"ר לשנה. בסך הכל יש 14 תעריפים למשרדים.
יש שלושה סוגי מבנים למסחר. בדומה להגדרת "משרד סוג א" גם הגדרת "מסחר סוג א" כוללת כמעט את כל המבנים המשמשים למסחר, ו"מסחר סוג ג" כנראה לא קיים. גם כאן, תעריפי הארנונה מדורגים לפי שטח החנות, וההפתעה היא, כי בניגוד לתעריפי המשרדים, התעריף מתייקר ככל שהשטח גדל. התעריף היקר הוא התעריף המרבי 351.02 ש' למ"ר, והזול הוא 159.06 ש' למ"ר ל"מסחר סוג ג" באזור ג'. בסך הכל יש 33 תעריפים עיקריים למסחר, ועוד תעריפים רבים שלא הובאו כאן.
שיטת המדידה של הנכסים בפתח תקוה היא לפי שטח הנכס ברוטו - כולל קירות חוץ מעברים ושטחים משותפים, בשונה מרמת גן ומתל אביב שבהן שיטת המדידה היא נטו. התוצאה היא, כי הארנונה לעסקים בפתח תקוה יקרה יותר מזו של רמת גן ותל אביב, למרות הדמיון בתעריפים.
צו הארנונה של פתח תקוה לשנת 2013 כולל 78 עמודים. ניתן לפשט ולצמצם את כל צו הארנונה לעשרה עמודים פשוטים וברורים עם הרבה פחות תעריפים.
*** הכותבים הם מומחים למיסוי עירוני
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>