יום הבוחר: 8,500 קלפיות נפתחו הבוקר (ג') ב-191 אתרי הצבעה ברחבי הארץ. יותר מ-5 מיליון בעלי זכות הצבעה יוכלו לממש את זכותם לקבוע מי יעמוד בראשות עירם ומה יהיה הרכב המועצה ב-5 השנים הקרובות, עד לשעה 22:00. עם זאת, נרשמו עד כה שיעורי הצבעה נמוכים במיוחד בשל כ-42%.
שיעורי הצבעה נמוכים במיוחד נרשמו בירושלים ובת"א. בירושלים, עמד שעיור ההצבעה על כ-32%. שיעור ההצבעה הנמוך גרם לדאגה רבה בקרב המטה של ראש העיר ניר ברקת, שחושש מהפסד למועמד ש"ס וישראל ביתנו, משה ליאון. שיעורי הצבעה נמוכים במיוחד בשכונות החילוניות, בהן קיווה ברקת לקבל את עיקר הקולות.
בתל-אביב, שם לפי הסקרים האחרונים צומצם הפער בין ראש העיר המכהן רון חולדאי לחבר הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), נרשם אחוז ההצבעה הנמוך ביותר - 22%. במטה חולדאי הביעו דאגה מהמספר הנמוך.
בעוד בערים הגדולות - תל-אביב, חיפה, באר-שבע וראשון-לציון - נראה כי הקרב הוכרע, בירושלים מתחולל קרב סוער שגלש לפסים מלוכלכים, בין ראש העיר המכהן ניר ברקת לבין משה ליאון, הנתמך על-ידי אביגדור ליברמן ואריה דרעי. לניצחון או הפסד של ליאון תהיה השלכה גם על הפוליטיקה הארצית. עד שעות הלילה הקטנות יתבררו סוגיות מעניינות נוספות כגון האם הצליחה יש עתיד לבסס את כוחה ברשויות המקומיות, מה יקרה לראשי הערים לחיאני גפסו ורוכברגר שהודחו על-ידי בג"ץ, וכמה ראשי ערים יודחו מתפקידם על-ידי הבוחרים.
74 רשימות
במסגרת ההתארגנות הארצית של הליכוד בבחירות המוניציפליות, רצות מטעם המפלגה 74 רשימות למועצות העיר השונות ברחבי הארץ. בנוסף, רצים מטעם הליכוד ובתמיכת המפלגה 65 מועמדים לראשות היישובים. ראש הממשלה בנימין נתניהו, השתתף בימים האחרונים בכנסי תמיכה במועמדי הליכוד בכל רחבי הארץ, על מנת לסייע למתמודדים ולקדם את נציגי הליכוד בערים השונות, אולם הוא לא הביע תמיכה במועמד הליכוד בירושלים, משה ליאון.
מפלגת "יש עתיד" בחרה להציב מועמדים ב-44 ערים: 16 לראשות העיר ו-28 למועצות. המפלגה בחרה להעמיד כ-50% נשים בראש הרשימות, 15 נשים מובילות רשימה (בין אם למועצה ובין אם לראשות), וב-35 מהמקומות יש לפחות אישה אחת עד מקום 3.
למפלגת העבודה יש כ-30 מועמדים לראשות ערים שבהם היא תומכת, בנוסף לעשרות רשימות למועצות המקומיות. מטעם המפלגה מתמודדים ביקנעם עלית - סימון אלפסי; בחולון - מוטי ששון; בקרית טבעון - דוד אריאלי; ברעננה - נחום חופרי; בתל-אביב - רון חולדאי. בירושלים הצהירה העבודה על תמיכה ציבורית ופוליטית בניר ברקת.
כמו כן, מתמודדים גם ראשי הערים חברי מפלגת העבודה ומוסדותיה ברשימות עצמאיות אך בתמיכה פומבית של העבודה: בבאר-שבע - רוביק דנילביץ'; בכרמיאל - עדי אלדר; באזור - אריה פכטר; בזכרון-יעקב - אלי אבוטבול; בכפר תבור - יוסי דולה; בכפר-סבא - יהודה בן-חמו; במעלות - שלמה בוחבוט; בפרדסיה - יצחק ימיני; בקריית עקרון - אריק חדד; בראשון-לציון - דב צור; ברמת-ישי - עופר בן-אליעזר.
העבודה גם תמכה ונטלה חלק בקמפיינים של מועמדים לראשות עיר שאינם חברי מפלגה אך הגיעו להסכמות עם ההנהגה המקומית של העבודה לרשימות מוסכמות ומשותפות, עם חברי המפלגה בתוך הרשימות: בטבריה - יוסי בן-דוד; באופקים - יאיר חזן; במגדל-העמק - יקי בן-חיים.
בנוסף לראשי ערים - חלק ניכר מהמאמצים הארגוניים השקיעה מפלגת העבודה ברשימות אשר התמודדו למועצות ישובים ולמועצות עיר. הן ברשימות "אמת" או "א" והן ברשימות בת שנשאו שמות מגוונים. לעיתים יחד עם המועמד לראשות, לעיתים במקביל אליו ולעיתים במשולב עם מפלגות אחרות.
מרצ מריצה רשימות ב- 25 ערים וישובים שונים. כל הרשימות רצות תחת השם "מרצ". 4 מתמודדים על רשויות ערים (ניצן הורוביץ - תל-אביב; יהונתן יסעור - הרצליה; עידן למדן - רמת-השרון; ואמיר כוכבי - הוד-השרון). 44% מהמתמודדים ברשימות הן נשים, ו-7 נשים עומדות בראש רשימות מרצ למועצות העיר.
יו"ר מרצ, זהבה גלאון, אומרת כי "מספר הרשימות שמתמודדות מטעם מרצ הוא חסר תקדים ומשקף את הגדילה והצמיחה של מרצ, שרק ממשיכה להתחזק מאז הבחירות לכנסת. מרצ היום זה גם תל-אביב וגם באר-שבע. גם ירושלים וגם אשקלון. מרצ זה גם רמת-השרון וגם מצפה רמון".
יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט הצביע הבוקר ליד ביתו ברעננה ואמר: "זהו היום האחרון שבו לבית היהודי אין ראש עיר אחד לפחות בישראל. הבית היהודי היום שואף להכפיל את כוחו ולהפוך להיות גורם משפיע בפוליטיקה המקומית כמו בארצית. בבחירות האלה התמקדנו בפריפריה, קריית מלאכי, שדרות, טירת הכרמל ועוד מקומות. משהו חדש יתחיל היום גם בבחירות המקומיות".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>