שלומי לחיאני, ראש עיריית בת-ים המושעה, סלל את הדרך לחתימת הסדרי טיעון עם כל הנאשמים בפרשת השחיתות בה הואשם. הבוקר (ב'), כשבועיים וחצי לאחר חתימת הסדר הטיעון עם שלומי לחיאני והרשעתו בעבירות הפרת אמונים, הורשע גם אחיו, אבי לחיאני, בשתי עבירות של הפרת אמונים, לאחר שסייע לאחיו לקבל כספים מאנשי עסקים בבת-ים על מנת לכסות את חובותיו של שלומי לחיאני בהיקף עשרות מיליוני שקלים. זאת, על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון שנחתם עם הפרקליטות.
בדומה לאחיו, גם בכתב האישום המתוקן בעניינו של אבי לחיאני הורדו עבירות השוחד, התיווך לשוחד והלבנת ההון שבהן הואשם, והושארו שתי עבירות של הפרת אמונים בלבד.
עם זאת, הצדדים לא הגיעו להסכמה לגבי העונש, והטיעון לעונש יהיה פתוח, כאשר על-פי ההערכות, הפרקליטות, באמצעות עו"ד שרון כהנא, תבקש הטלת עונש מאסר בפועל - ואילו סנגוריו של אבי לחיאני, עורכי הדין אורי קינן וגיל קרן, יעתרו לעונש מאסר על-תנאי.
עוד נחתמו הסדרי טיעון עם אבנר קריאף ועובד דוד חי (דודטחי), בעלי עסקים בעיר בת-ים, שהעבירו כספים לאבי לחיאני עבור אחיו, והורשעו אף הם בעבירת הפרת אמונים בצוותא, תחת עבירות מתן השוחד ללחיאני בהן הואשמו.
כתב האישום כנגד שלומי לחיאני ייחסו לו פעולות במטרה לסגור את חובות קבוצת לחיאני, שנקלעה לקשיים כלכליים משמעותיים וצברה חובות לבנקים בגובה עשרות מיליוני שקלים - וזאת באמצעות קבלת שוחד וקידום ענייני בעלי אינטרסים בעירייה.
מהאישומים המקוריים עלה כי לחיאני פעל, יחד עם אחיו, לקבלת כספים מגורמים שלהם עסקים בבת-ים, ביודעו כי כספים אלה נמסרים לו, במישרין או בעקיפין, בעד פעולה הקשורה בתפקידו. את השוחד הנטען סיפקו ללחיאני הנאשמים הנוספים בפרשה, לפי כתב האישום: אבנר קריאף ועובד דודטחי, בעלי עסקים ואינטרסים בבת-ים.
יחסי שוחד והעברת כספים התקיימו, כך לפי האישום השני, גם בין לחיאני לנאשם נוסף בפרשה, עזרא דוש, שיחד עם שני אחיו, אברהם ומשה דוש, וגיסו, דניאל גבריאלי, היה הבעלים והמנהל הפעיל של סופר דוש, המפעילה רשת מרכולים בבת-ים.
גם על-פי כתב האישום המתוקן, אבי לחיאני פעל בעבור אחיו שלומי לחיאני ולמען האינטרסים שלו, ופעל עמו על מנת לכסות את חובותיו. "על מנת לעמוד בהתחייבויות קבוצת לחיאני, להם היו כאמור הנאשם שלומי לחיאני ודורית לחיאני ערבים אישית, פעל הנאשם שלומי לחיאני, בצוותא חדא עם הנאשם אבי לחיאני, לקבלת כספים מגורמים שלהם עסקים בעיר בת-ים, תוך הפרת אמונים חמורה", נכתב באישום.
בין היתר, על-פי האישום המתוקן, פעל אבי לחיאני לקבלת כספים עבור שלומי לחיאני מעזרא דוש, הבעלים והמנהל הפעיל של סופר דוש, המפעילה רשת מרכולים בעיר בת-ים, וכן מאנשי העסקים בעיר קריאף ודודטחי, מהם ביקש מהם כי יתנו לשלומי לחיאני, שכיהן באותה תקופה כראש העיר, הלוואה בסך של 700,000 שקל.
4 אישומים
באוקטובר אשתקד, בתום כ-6 שנות חקירה, וכ-3 שבועות בלבד לפני הבחירות לרשויות המקומיות, הוגש כתב אישום חמור נגד שלומי לחיאני, בגין שורה של עבירות שוחד, מירמה והפרת אמונים ועדות שקר.
כתב האישום כלל 4 אישומים: שני אישומים שעניינם לקיחת שוחד בהיקף מצטבר של 900 אלף שקל מבעלי עסקים בבת-ים; אישום העוסק בעבירה של מירמה והפרת אמונים ביחס לפנייתו של לחיאני לתשעה עובדים בעירייה, בבקשה שייטלו הלוואות מהבנק ויעבירו לו את הכספים; וכן אישום שעניינו ניגוד העניינים בו היה מצוי לכאורה לחיאני, בכך שהיה לכאורה בעל מניות בחברה המפיצה מקומון בבת-ים, בשעה שהעירייה התקשרה עם אותו מקומון ברכישת שטחי פרסום. בעניין זה הואשם לחיאני במירמה והפרת אמונים, עבירה על פקודת העיריות ועדות שקר.
לפי כתב האישום המקורי (טרם הגשת כתב האישום המתוקן במסגרת עסקאות הטיעון), עסק לחיאני החל מ-1991 ועד אוקטובר 2003 ביזמות וקבלנות בניין בבת-ים, וזאת באמצעות חברת "אלשב - חברה לבניין ולהשקעות בע"מ" וחברת "א.י.ש.מ. חברה להשקעות ולבנייה בע"מ".
לחיאני שימש כמנהל פעיל בשתי החברות שבנו, בין השאר, מספר מבנים בטיילת בת-ים וברחבי העיר. במניות החברות החזיק לחיאני יחד עם אשתו דורית.
באוקטובר 2003 נבחר לחיאני לתפקיד ראש העיר בת-ים, ומתוקף תפקידו שימש גם כיו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה וכיו"ר רשות הרישוי המקומית בבת-ים. לאחר בחירתו לראשות העיר, ניתק לכאורה לחיאני את קשריו עם אלשב, אך בפועל, נטען באישום, המשיך לנהל את החברה, קיבל החלטות אסטרטגיות ומהותיות והיה אחראי על הניהול הפיננסי.
לפי האישום השלישי, ביוני 2005 פנה לחיאני ל-9 עובדים בכירים בעיריית בת-ים, על מנת שייטלו הלוואות בהיקף כולל של 440 אלף שקל מהבנק ויעבירו אליו את הכספים שיקבלו. זאת, בלא שנערך הסכם בכתב בינו לבין העובדים, ומבלי ששילם לעובדים ריבית בגין העמדת הכספים לרשותו.
במסגרת הסדר הטיעון עם שלומי לחיאני נסוגה בה הפרקליטות משני האישומים לפיהם ראש עיריית בת-ים לשעבר לקח שוחד בהיקף מצטבר של כ-900 אלף שקל מאנשי העסקים שפעלו בעיר. שלומי לחיאני הודה שקיבל את מאות אלפי השקלים מבעלי עסקים בבת-ים וכן כי היה מודע לאינטרסים של בעלי העסיקם הללו בעירייה. בנוסף הודה והורשע ראש העיר המושעה באישום השלישי, לפיו הוא פנה ל-9 עובדי עירייה, בבקשה שייטלו הלוואות מהבנק בסך כולל של 440 אלף שקל ויעבירו לו את הכספים לשם פירעון חובותיו האישיים.
עוד במסגרת ההסדר עם שלומי לחיאני, חזרה בה הפרקליטות מהאישום הרביעי נגד לחיאני שעניינו ניגוד העניינים בו היה מצוי לכאורה, בכך שהיה בעל מניות בחברה המפיצה מקומון בבת-ים, בשעה שהעירייה התקשרה עם אותו מקומון ברכישת שטחי פרסום.
בהתאם להסדר הטיעון, הפרקליטות ביקשה מבית המשפט לגזור על שלומי לחיאני שנת מאסר בפועל, קנס כספי ולקבוע כי יש קלון במעשיו. סנגוריו של לחיאני ביקשו מנגד להטיל עליו עונש של עבודות שירות בלבד.
עם החתימה על ההסדר, היה ברור כי זה רק עניין של זמן עד לחתימת הסכמים עם שאר הנאשמים בפרשה, בהם אחיו ואנשי העסקים בעיר. היום, כאמור, הרשיע בית משפט השלום בתל-אביב את לחיאני בעבירות הפרת אמונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.