שר התקשורת גלעד ארדן הפיץ היום (ב') את תזכיר החוק לפיצול ערוץ 2 ולהקמת שני ערוצים נפרדים - של קשת ושל רשת - שישדרו 7 ימים בשבוע.
כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס", מועד הפיצול המתוכנן הוא ב-1 באפריל 2015.
על-פי הצעת החוק, כל אחד משני הערוצים יחזיק בחברת חדשות משלו, כאשר יתאפשר הליך התמחרות בין רשת וקשת על חדשות 2. במקרה ששתי הזכייניות לא יגיעו להסכמות - תועמד חברת החדשות למכרז בין השתיים.
בחוק אין כל התייחסות לערוץ 10 ובכלל זה גם לא להארכת זיכיונו.
סעיף לא צפוי שהתווסף לחוק מתייחס לארכיון "חברת חדשות שתיסגר", כשלמעשה ההערכות מדברות על חברת החדשות של ערוץ 10 שעתידה לוט בערפל.
החוק משלב סעיף שלמעשה גוזל מחדשות 10, במקרה שתיסגר, את הבעלות על ארכיון התוכן שלה, ודורש ממנה לעביר עותק ממנו לרשויות המדינה. על-פי ההסבר של החוק, הארכיון יועבר ל"גוף ציבורי לדורות הבאים באופן מרוכז וכן שיועמד לעיון הציבור, ללא תמורה".
החוק מציע כי אם תיסגר חברת חדשות, הרשות השנייה תקבל עותק מכל התוכניות ששידרה והחזיקה החברה הנסגרת ותעמידן לעיון הציבור, ללא תמורה.
"כמו כן, מוצע לפטור את חברת החדשות הנסגרת מכל תשלום הנובע מיצירת עותקים כאמור והעברתם לרשות השנייה", לשון ההסבר.
משמעות הדבר היא כי ערוץ 10 עשוי להתקשות ליהנות מנכסי הארכיון היקר של חדשות 10, במקרה שיגיע למצב בו יבקש למכור את נכסיו.
סעיף מעניין נוסף בחוק, הוא האפשרות של זכייניות 2 להשיב חלק ממחויבויותיהן, לאחר המעבר לרישיון. כמו כן, יזוכו הזכייניות בהחזר יחסי של דמי הביד שלהם.
על-פי החוק הקיים כיום, תקופת הזיכיון של רשת וקשת היא עד 31 באוקטובר 2015, עם אפשרות להארכת הזיכיון עד לסוף 2017; ואילו תקופת הזיכיון של ערוץ 10 היא עד 31 בדצמבר 2014.
החוק החדש מציע לקצר את תקופת הזיכיון של בעלי הזיכיונות בערוץ 2 ב-7 חודשים ולבטל את האפשרות להארכת זיכיונותיהם בשנתיים נוספות, "על מנת לשמור על התחרות ועל מגוון תכנים רחב בתחום שידורי הטלוויזיה המסחריים ובתחום שידורי החדשות המסחריים".
למעשה, מטרת החוק הוא למנוע מונופול במקרה שערוץ 10 לא ישרוד בתום שנה זו. בחוק אין כל התייחסות לערוץ 10.
על-פי החוק, מוצע כי "החל מיום 1 באפריל 2015 בעלי הזיכיונות בערוץ 2 ישדרו לפי רישיון לשידורים, באפיקים נפרדים ובמשך כל ימות השבוע, תוך עמידה בכל המחויבויות המוטלות על בעלי רישיונות בחוק, ובהן החובה לקיים שידורי חדשות באמצעות חברת חדשות נפרדת לכל אחד מהם. בנוסף, מוצע לאפשר התמחרות בין בעלי הזיכיונות בערוץ 2 על רכישת חברת החדשות המשותפת בידי אחד מבעלי הזיכיונות".
הזכייניות, למרות החוק, יתבקשו להודיע מראש על כוונתן לעבור לרישיון, ובמקום להגיש בקשה רשמית לקבלת רישיון, הן יוכלו לעשות זאת מול הרשות השנייה, תוך עמידה בתנאים הקבועים בחוק.
לא ברור עדיין באילו אפיקים ישודרו הערוצים החדשים של קשת ורשת, אם החוק אכן ייצא לפועל, ואילו ערוצים יוקצו על-ידי מועצת הכבלים והלוויין. "מוצע לקבוע כי בעלי הזיכיונות בערוץ 2 יודיעו לרשות השנייה בתוך 14 ימים מיום כניסת החוק לתוקף, באיזה אפיק מבין האפיקים שהוחלט כי ישמשו את בעלי הרישיונות, הם מעוניינים לעשות שימוש עם כניסתו של הרישיון לתוקף. במקרה בו שני בעלי הזיכיונות הקיימים יבקשו לעשות שימוש באותו אפיק, מוצע כי ייערך ביניהם הליך תחרותי".
מהלך זה מחייב את ביטול אפיק 22, "דבר אשר יאפשר מיתוג מחדש של כל אחד מהערוצים ויבטל את המונופול הקיים כיום".
בשל קיצור תקופת הזיכיון הנוכחית של בעלי הזיכיונות בערוץ 2 ב-7 חודשים, מוצע להחזיר לכל אחד מהם חלק יחסי מסכום דמי הזיכיון החד-פעמיים ששילמו עם קבלת הזיכיון.
שר התקשורת גלעד ארדן מסר היום כי "המהלך יגביר את התחרות בתחום שידורי הטלוויזיה המסחרית וירחיב את היצע התוכן על גבי המרקע".
מערוץ 10 נמסר: "תזכיר החוק, כפי שהוא מנוסח כעת, משמעותו אחת - מונופול של ערוץ 2 וחדשות 2 במשך חודשים שעלולים להפוך לשנים. אנו משוכנעים כי שר התקשורת ושר האוצר, שפועלים כל העת למען הגדלת התחרות בכל השווקים, לא יתנו יד להקמת מונופול דווקא בשוק התקשורת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.