4 שנים לאחר שהחלה החקירה, וחודשיים אחרי שאושר ההסדר בבית המשפט בארה"ב, בבנק לאומי החליטו להקים ועדה שתבחן את אחריות נושאי המשרה בפרשה.
בבבנק לאומי מציינים היום (ה') כי החליטו להקים רק עכשיו את הוועדה, מאחר שרק עכשיו הושג ההסדר עם הרשויות בארה"ב. "לנוכח העובדה כי לא הייתה לדירקטוריון אפשרות מעשית לקיים דיון מקיף בנושא מבחינת האחריות לאירועים, החליט הדירקטוריון למנות ועדת תביעות מיוחדת בלתי תלויה".
אלא שבפועל התמונה מורכבת יותר. בכירי לאומי, ובראשם המנכ"לית רקפת רוסק-עמינח, חשבו שאחרי שהגיעו להסדר עם הרשויות בארה"ב, הם יוכלו לשים את הפרשה מאחוריהם. בפועל הם גילו שהבלגן אולי נגמר בארה"ב - אבל בישראל הוא רק החל.
לאומי מצא את עצמו בלב סערה תקשורתית, שהתבטאה בתביעות נגזרות, בדרישות של בעלי מניות ובראשם המוסדיים והאוצר לדרוש מנושאי המשרה לקחת אחריות, וכמובן עם הודעות של רגולטורים שונים בישראל שהחליטו לבדוק את הפרשה.
הלחץ על לאומי להגיש תביעות נגד בכירי הבנק לשעבר, ובהם גליה מאור ואיתן רף, הלך וגבר. במקביל התקיימו מגעים להסדר פשרה באחת התביעות, שבה בכירי הבנק לשעבר לא היו אמורים לשלם מכיסם, ואילו חברת הביטוח שביטחה אותם הייתה אמורה לשלם סכום זניח יחסית של 60 מיליון שקל בלבד. בלאומי ידעו על הפשרה המתגבשת ולא מיהרו לעצור אותה ולהודיע על הכוונה להקים ועדה בנושא התביעות.
זהו לחץ אחד עימו התמודדו בבנקים. במקביל, בכירי בנק לאומי מוצאים את עצמם בניגוד עניינים. הם מכירים היטב את הבכירים לשעבר אותם הם נדרשים לתבוע, וזה כלל לא פשוט לפנות לאותם קולגות בדרישה להחזיר בונוסים. מה עוד שאותם בכירים לשעבר יכולים לפתוח תיבת פנדורה ולטעון כי גם לבכירים הנוכחיים אחריות.
בלאומי מצאו פתרון האלגנטי ונקי לכל הסאגה הזו - הקמת ועדה חיצונית, המתהדרת בשמות מכובדים ומוערכים של שופטים בדימוס, שתקבע בשביל הבנק מה לעשות. הוועדה הזו תפתור לבכירים הן את "האי-נעימות" מול הבכירים לשעבר, וכן תהווה מענה הולם ללחץ הציבורי כלפי הבנק לתבוע את אותם הבכירים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.