*** הטור בשיתוף קבוצת דייברגון
לאחר משבר הסאב פריים העולמי, אשר השפיע גם על השווקים הפיננסים ועל ערך המניות והאג"ח, נדרשה הפעילות הכלכלית לעבור התאוששות והבראה. ההתאוששות באה לידי ביטוי בין השאר בהרחבות מוניטריות - אחד הכלים לאושש את המשקים הכלכליים, כדי שגם שוקי ההון יוכלו לשוב ולהתאזן. כך נעשתה הורדת ריביות, תחילה בארה"ב ובהמשך בגוש האירו ובישראל.
ההימצאות של העולם המערבי בריבית נמוכה מאז, מקורה בעצם ברצון לאושש את הכלכלות, והיא אכן אוששה אותן - בעיקר בארה"ב - אך גם גרמה לעליה חזקה (יהיו שיגדירו אותה "בועתית") במחירי האג"ח הממשלתיות בארה"ב ובעולם המערבי. בעקבות כך ראינו גם עליות במחירי האג"ח הקונצרניות, המושפעות מממשלתיות. כך הגענו כיום למצב חסר תקדים בו תשואות האג"ח נמוכות והמחירים גבוהים ברמה "נפיצה", והמניות נמצאות ברמת מחירים יחסית גבוהה אולם עדיין סבירה.
זוהי כרגע נקודת מוצא - הכלכלה האמריקאית מתאוששת, ונראה כי גם גוש האירו בדרכו להתאוששות. אך מרגע שהכלכלה מתאוששת והתחזיות הן לכך שהריבית האפסית תתחיל לעלות, נתחיל לראות מצב חריג בשווקים הפיננסים: ריבית הפד האמריקאית תעלה, וכתוצאה מעלייה הדרגתית שלה תתחיל מגמה של עליית תשואות באג"ח. עלייה בתשואות וירידה במחירי האג"ח, גם באפיק הקונצרני (אג"ח החברות האמריקאיות) תוביל להיווצרות הפסדים, ש"יתגלגלו" גם לבורסה הישראלית.
בדרך כלל בשווקים הפיננסיים רואים קורלציה - בעת עליות, הכסף נכנס לשוק כולו (למניות ולאג"ח) וכשהשוק יורד - הכסף יוצא גם מהמניות וגם מהאג"ח, אך לא כך הוא המצב הפעם. דווקא הרכיב הסולידי בתיקים (האג"ח) ייפגע, כאשר במקביל, יתכן שנראה מצב של הסטת כספים למניות (שבהן כאמור הציפיות עדיין להמשך עליות), כך ששוק המניות יעלה ותיווצר קורלציה הפוכה. מדובר כאן בהסטת כספים לרכיב שבהגדרה מאופיין ברמת סיכון גבוהה יותר יחסית לרכיב האג"ח - הסטה העלולה לעלות את הסיכון של התיק כולו. לכן במצב שכזה על המשקיע לחפש אלטרנטיבה חדשה - בדמות השקעה ריאלית ויציבה - ולשלב אותה בתיק ההשקעות.
כבר היום אנו רואים בשוק הישראלי הסטה מסיבית של מיליארדי שקלים מהקרנות הכספיות ליתר האפיקים, אג"ח (ממשלתיות וקונצרניות) ומניות, זאת בארץ ובעולם. ולכן במקום לשחק בהסטת כספים מסוכנת, יש דווקא להישמר ולא לבצע שינויים קיצוניים בתיק.
מכיוון שהתנודתיות בשווקים הפיננסים בד"כ מתקיימת באג"ח הקונצרניות ובמניות, כדאי לשלב רכיב ריאלי - כזה שיודעים מראש מה התשואה בו, וההשקעה בו היא לזמן קצוב. רכיב כזה עשוי למתן את התנודתיות בתיק כולו ומכאן להפחית את רמת הסיכון, ולהוות גם סוג של גידור במצב של כניסה למשבר בשווקים הפיננסים.
רכיב ריאלי מומלץ הוא השקעה בתמ"א 38. זו תטיב לא רק עם תיק ההשקעות של הלקוח, אלא גם עם שוק הנדל"ן המקומי, ויכולה אף למתן את עליית המחירים הקבועה שאפיינה את השנים האחרונות בעקבות הוספה צפויה של דירות להיצע הקיים.
אין ספק שהשקעה בקרן ששמה לה למטרה להעניק למשקיע ריבית שנתית שנעה בין 10%-7% (בהתאם לטווח ההשקעה), יכולה לחזק ולייצב את הרכיב הסולידי בתיק ההשקעות הכולל, זאת לצד אג"ח ממשלתית ו/או קונצרנית.
*** הכותב הנו יזם ויו"ר וועדת השקעות בקבוצת דייברגון, בעלת קרן תמ"א 38; לשעבר מנכ"ל ניהול השקעות בבית השקעות מוביל
*** פרסום המידע בסקירה זו אינו מהווה המלצה או ייעוץ לביצוע עסקה או השקעה בניירות ערך. כל המבצע פעילות מעין זו על סמך נתון, או דעה המופיעים בסקירה זו, עושה זאת על דעת עצמו ואחריותו האישית.