*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס בישראל
ח"כ משה רפאל גפני הוא יו"ר ועדת הכספים בכנסת ה-20 ויו"ר דגל התורה.
בעבר, כיהן גפני כסגן שר הדתות ויו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, כמו כן, הוא יזם את "חוק יועץ המס" שדאג להכרה ביועצי המס והסדיר את עיסוקם. הוא בעל ניסיון פרלמנטרי עשיר של כמעט 3 עשורים כחבר כנסת כיוזם השדולה למען העצמאים וכיו"ר ועדת הכספים. נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, נפגש עמו לראיון רוחבי על פעילות החקיקה עבור העצמאים בכנסת ה-20.
גינדי: בכנסת ה-19 ייסדת את השדולה למען העצמאיות והעצמאים, ששמה לה למטרה לפעול להשוואת הזכויות והחובות של המגזר. מה הבשורה שאנו יכולים לבשר לעובדות והעובדים שהפכו בשנים האחרונות פחות ופחות "עצמאים"?
גפני: "העצמאים ובעלי העסקים הקטנים הם שדרת התעסוקה בישראל. על מנת לשמור על יציבות המשק, חשוב לשמור על הפעילות העסקית. לא יכול להיות שכל-כך הרבה שנים השאירו את העצמאים כסרח עודף, במקום שהמדינה תחזק את העצמאים, הם כל הזמן נופלים הצידה. מצד אחד, החברות הגדולות במשק מקבלות הטבות והקלות ומצד שני השכירים זוכים להגנות על הגנות. חייבים לשנות גישה".
לדברי גפני, "יש לעשות הכול למען העצמאים, ואני מקווה שבקדנציה הקרובה נצליח. מדובר ביותר משינוי חקיקה, יש לשנות את התפיסה של המדינה כלפי העצמאים. כיום, המדינה מתייחסת לעצמאים בהרבה מובנים כאילו הם רמאים שיש לרסן. המדינה מתייחסת לעצמאי בחשדנות, אם זה כאשר הוא נתפס כמי שרוצה להעלים הכנסה כשיש לשלם מיסים, או רוצה לדווח על הכנסה גבוהה כשזו הולמת את האינטרסים שלו. כך בדיוק היה לגבי חישוב מאוחד לבני זוג העובדים בעסק, המדינה טענה שלא ניתן לסמוך עליהם שידווחו אמת".
"לדעתי, הוא מוסיף, "יש להעניש את מי שמשקר, אך לא לגזור עונש קולקטיבי על היתר. הגישה של המדינה כלפי העצמאים צריכה להיות מתוך התפיסה כי מרביתם תורמים למדינה, מדווחים אמת ומשלמים מיסים כדין ואין להפלותם לעומת השכירים. למה העצמאי צריך לקבל פחות בחישוב דמי הלידה, פחות בחישוב דמי המילואים ולא לקבל כלל דמי אבטלה? לא מדובר בטובות, אלו הזכויות שמגיעות להם. היעד לקדנציה הקרובה היא לשנות את האפליה ואני מקווה שנצליח".
- מהי הצעת החוק, הרפורמה או היוזמה שאם תתממש תדע כי קיימת את הבטחתך לאלו שבחרו בך לכנסת ה-20?
"אני עוסק בתחומים רבים: מפעלים, חינוך, מיסוי ועוד. מכל אלה, הפיתרון למשבר הדיור הוא הנושא החשוב ביותר שיש לתת לו מענה מהיר".
דרוש תקציב חצי שנתי
- בקדנציה הקודמת, לא אחת סערו הרוחות בוועדת הכספים. היו מי שטענו כי תהליך "ההעברות התקציביות" מתבצע בחוסר שקיפות והוועדה למעשה משמשת "חותמת גומי" להעברת עודפים מסעיף אחד לרעהו. כיצד אתה מתכוון לשפר את התדמית שדבקה באחת מהוועדות החשובות בכנסת?
"בקדנציה הזו זה לא יהיה. אם האוצר לא יגיע ויסביר בדיוק את הפרטים לגבי כל סעיף וסעיף בהעברות המבוקשות, לא יהיו העברות. בדיוק מסיבה זו אני מתנגד לתקציב דו שנתי. אי אפשר באמת לעשות הערכות לשנתיים. לא ניתן לחזות את העתיד, תקציב דו שנתי יוביל בדיוק למצב הלא רצוי בו צריך לבצע התאמות ועדכונים. לדעתי, התקציב צריך להיות חצי שנתי - מקצועית זה יותר נכון, התחזיות יותר מדויקות, אפשר לבצע עדכונים באופן מסודר ולא בתהליך העברה מסעיף לסעיף. נראה מה הממשלה תחליט, אבל בכל מקרה בלי הסברים מדויקים לא יהיו העברות".
- עוד אחת מהסוגיות שיגיעו לשולחן ועדת הכספים בקרוב הוא תקציב 2016. בשנים האחרונות נשמעה ביקורת רבה נגד הליך חקיקתו של חוק ההסדרים. המבקרים טוענים שמדובר בהליך חפוז שאינו מאפשר דיון מהותי בגופם של סעיפי החוק השונים, שחלקם עוסקים ברפורמות גדולות במשק. מהי עמדתך וכיצד בכוונתך לאפשר קיום תהליך זה בשקיפות ותוך מתן אפשרות לביקורת ציבורית נאותה?
"המגמה בשנים האחרונות היא לצמצם ככל האפשר את חוק ההסדרים ולא לייצר מיקס של הצעות חוק מן הגורן ומן היקב ולהצביע עליהן כמקשה אחת - מצב זה אינו מאפשר דיון אמיתי. אני מאמין שגם השנה תמשיך המגמה של צמצום הנושאים שנכנסים בחוק ההסדרים, אבל צריך בכל זאת לזכור שישנן כמה רפורמות חשובות כגון: הרפורמה בבנקאות והרפורמה בדיור שבטח יקבלו מקום נרחב בחוק ההסדרים".
מס שווה לכולם
- בקדנציה הקודמת שלך כיו"ר ועדת כספים, טענת שרשות המיסים חוששת להתמודד עם החברות הגדולות במשק. כמו כן, טענת כי שיעורי מס החברות הנמוכים מאלצים את הממשלה להגדיל את נטל המיסים העקיפים ובכך לשרת את האינטרסים של בעלי ההון. כיצד בכוונתך להילחם בתופעות אלו?
"אני מתכוון להיאבק בתופעה שמספר חברות מצומצם יקבלו הטבות מס. מצב זה מגדיל את הפערים החברתיים. על החברות הגדולות לשלם מיסים כפי שנקבע בחוק, בדיוק כפי שמשלם בעל החברה הקטנה. אני מתנגד למצב בו לחברות הגדולות יש 'חוק' מס מופחת לעומת החברות הקטנות והעסקים".
"אני מתנגד למציאות שהבעלות על אותם משאבי טבע שניתנו לנו במתנה מבורא עולם ניתנה לקבוצה קטנה של בעלי הון. גם אם בעבר המדינה אפשרה לאותם גורמים לרכוש את המשאבים הנדונים, המצב הזה לא יכול להימשך. יש לבטל את ההטבות, הפטורים וההקלות מרחיקות הלכת ולאפשר לכל אזרחי המדינה ליהנות מהאוצרות שלה. רק כך יהיה ניתן לצמצם פערים חברתיים ופערי שכר".
- במדינות רבות בעולם מבינים שיש לתת תמריצי מס לעצמאים על מנת שהראשונים יוכלו לצמוח ולהתפתח. מה לדעתך הצעדים שצריכים להינקט על מנת לעודד את המגזר העסקי?
"אני חושב בהחלט שצריך לתת תמריצים לבעלי עסקים שמקימים עסקים בפריפריה ותומכים במטרות החברתיות על ידי יצירת תעסוקה לעובדים והנעת גלגלי הכלכלה באזורים ובאוכלוסיות מסוימות. יש להקים צוות בחינה שיעודד ויכוון איפה צריך תמריץ ומהן הפעולות שיש לבצע על מנת להפוך זאת למציאות. זו חלק מהעשייה שתהיה בשדולה שהקמנו לזכויות העצמאים, אשר תיזום את הצעדים הדרושים".