*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
מהפכת האינטרנט הפכה את העולם לכפר גלובלי אחד גדול ובשנים האחרונות השימוש בסחר באינטרנט ובאמצעים הדומים לו הלכו וגברו. כיום, כל אדם בעל חוש עסקי, יכול להפעיל אתר אינטרנט מסחרי-מכירתי מביתו ובכך לנהל פעילות עסקית חובקת עולם מבלי לצאת מהבית ומבלי לנהל תשתית משרדית, מבלי להעסיק עובדים ושאר פרוצדורות מורכבות.
לא אחת אני נתקלת בשאלה, האם העיסקה האינטרנטית חייבת במע"מ בשיעור מלא, בשיעור אפס, או שמדובר בעסקה פטורה, או שאולי כלל לא מדובר ב"עיסקה" לצרכי חובות תשלום מס הכנסה, ביטוח לאומי ומע"מ.
במאמר זה אנסה לרדת לשורש העניין:
היבטי מס הכנסה וביטוח לאומי במסחר באלקטרוני: סעיף 2 לפקודת מס הכנסה קובע כי "מס הכנסה יהא משתלם ... על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל ...".
מאחר ועסקאות באינטרנט נחשבות לפעילות עסקית של תושב ישראל, אשר הופקה בישראל, הרי שמדובר בעסקה לכל דבר ועניין. על כן, חלה על עסקאות אלה חובת תשלום מס הכנסה וביטוח לאומי בגין הרווח שהופק (הכנסה בניכוי הוצאות הכרוכות בייצור ההכנסה), ללא קשר לאופן שבו שולמו העסקאות.
יודגש כי במידה והעסק פועל מהבית, ניתן לדרוש הוצאות נוספות מלבד קניית הסחורה, עלות המשלוח בגין יצוא הסחורה ועמלות מכירה (לפלטפורמות סחר דוגמת אי.ביי) - כגון: מים, חשמל, ארנונה, שכ"ד בתנאים מסוימים וכו' וזאת באופן יחסי.
כך שמכירות באינטרנט הן עסקאות לכל דבר ועניין, שחייבות בתשלום מס הכנסה וביטוח לאומי.
היבטי מע"מ במסחר האלקטרוני: סעיף 30 (א) (1) לחוק מע"מ קובע שעל יצוא סחורה מהארץ יחול מע"מ בשיעור אפס. עסקה בשיעור אפס היא עסקה המאפשרת לנכות (לקבל החזר) בגין מס תשומות (המע"מ) ששימש בעסקה ומנגד איננה מחייבת את העוסק (נותן השירות) בתשלום מע"מ עסקאות.
תחילה יש לבחון האם הנך עוסק פטור או עוסק מורשה:
על עוסק פטור לא תהא כל השפעה מאחר והוא פטור ממע"מ (יש לשים לב שסך מחזור העסקאות אינו עולה על תקרת הפטור בסך של 99,006 שקל, נכון לשנת המס 2016).
על עוסק מורשה חלה החובה להפיק חשבונית מס בשיעור מע"מ אפס על עסקאות שמתבצעות במסחר באינטרנט. בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, קבע ביום 23/9/2012, בפס"ד הוכמן נ' מע"מ ת"א 1,2 כי "... עוסק אשר ייצא טובין (סחורה) לחו"ל, מבלי שהוציא רשימון יצוא בהתאם, לא ייהנה ממע"מ בשיעור אפס ...".
משמע, על מנת שעוסק מורשה יפיק חשבונית מס בשיעור אפס, עליו להפיק רשימון יצוא.
מהו רשימון יצוא: זהו מסמך המאומת ומאושר ע"י שלטונות המכס. המסמך מאשר את בעליו, היעד, תיאור הסחורה, נפח ומשקל. כולל מסמכים נלווים, במידת הצורך, כגון: אישור משרד החקלאות, הבטחון וכו'.
הרשימון מהווה אסמכתא לא לגבות מע"מ בעת ביצוע הייצוא. כמו כן, ישנה הקלה לעוסקים אשר מבצעים עסקאות בודדות לנהל "רשימון יצוא מרוכז" ובכך להקטין את עלויות הייצוא שמייקרות באחוזים גבוהים יחסית את עלות המכר. עוסק שרוצה לנהל רשימון ייצוא מרוכז יגיש בקשה לקבלת אישור להגשת רשימון יצוא מרוכז שתוגש לבית המכס.
להלן התנאים המצטברים להגשת הבקשה:
1. על המבקש להיות בעל תיק פעיל במע"מ, אשר ביצע מכירות במשך 3 חודשים לפחות בטרם הגיש את הבקשה לאישור הגשת רשימון יצוא מרוכז.
2. ערך משלוח בודד לא יעלה על סך של 250 דולר.
3. תדירות ממוצעת של 10 משלוחים לחודש.
4. יצוא מוחלט של הסחורה, כלומר, סחורה מיוצאת באופן קבוע ולא זמני.
האישור יהיה בתוקף למשך שנה אחת בלבד ויחול אך ורק לגבי אותם מוצרים המיוצאים ע"י מבקש הבקשה. יש להגיש בקשה לחידוש האישור לפחות חודשיים לפני מועד פקיעת האישור.
לסיכום: אתר סחר אלקטרוני הוא חנות וכמו כל חנות חלה עליו חובת דיווח ותשלום לרשויות המס.
האפשרות לבצע עסקה בשיעור מע"מ אפס מהווה יתרון עצום, המאפשר לבעלי העסקים להוריד את המחיר הסופי לצרכן ובכך להתמודד עם התחרות הגלובלית.
במידה והנכם צופים כי ההכנסות יגיעו מחו"ל ובנוסף החלטתם לפתוח את החנות האינטרנטית גם למכירה בארץ, זכרו כי תחול עליכם חבות מע"מ מלאה, על כן מומלץ להתייעץ עם יועץ מס לביאור ותכנון חבות המס בהתאם.
*** הכותבת היא יועצת מס, שותפה ב"ופנר - חשבונאות ומיסים בע"מ".