*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
אנשים רבים בוחרים בנוסף לעבודתם כשכירים לייצר הכנסה נוספת כעצמאים. מצד אחד ישנו יתרון עצום בכך שכן בדרך זו הם נהנים מהיציבות של הכנסה קבועה כשכירים עם כל התנאים הסוציאליים, ובנוסף זוכים להכנסה נוספת כעצמאי, שבעטיה ניתן גם להכיר בהוצאות למיניהן. כאשר מחליטים לבצע את השילוב של השתיים יש לשים לב לכמה נקודות חשובות:
מס הכנסה
מס הכנסה הוא מס פרוגרסיבי - כלומר ככל שההכנסה תעלה כך גם חבות המס תעלה. מכאן שגם אם אדם מרוויח כעצמאי סכום לא גדול אין זה אומר כי המס עליו יהיה גם כן נמוך, משום שאותה ההכנסה שנקראת הכנסה מיגיעה אישית תתווסף להכנסתו כשכיר. וכך על כל ההכנסות יחדיו יחושבו מדרגות המס שיכולות להגיע לדרגה גבוהה יותר.
יש לציין כי כאשר ידווחו ההכנסות למס הכנסה יילקחו בחשבון תשלומי המס שכבר נגבו מהכנסות כשכיר.
ביטוח לאומי
אדם שהוא שכיר וגם עצמאי צריך לדווח על צפי הכנסותיו והיקף שעות עבודתו לביטוח לאומי באמצעות טופס דין וחשבון שנתי. האופציות שעומדות לפניו הן:
1. מוגדר כעצמאי בביטוח לאומי.
2. מוגדר כעצמאי שאינו עונה להגדרה.
בכדי להיות מוגדר "כעצמאי" (האופציה הראשונה) ולשלם את דמי הביטוח ולהיות זכאי לקצבאות למיניהם צריך להתקיים אחד מהתנאים:
* מי שעוסק במשלח ידו כעצמאי 20 שעות בשבוע לפחות.
* מי שעוסק במשלח ידו 12 שעות בשבוע והכנסתו עולה על 15% מהשכר הממוצע כלומר 1,420 שקל.
* מי שהכנסתו החודשית הממוצעת עולה על 50% מהשכר הממוצע כלומר גבוהה מ 4,732 שקל.
מי שהוגדר על פי תנאים אלו כעובד עצמאי וגם יש לו הכנסה כשכיר, אז החישוב לגביו בביטוח לאומי יערך בצורה כזו: על הכנסה חודשית של עד 5,678 שקל ישולמו דמי ביטוח באחוזים נמוכים יותר (שיעור מופחת).
ועל ההכנסה החודשית שמעל 5,678 שקל ועד 43,240 שקל משלמים אחוזים גבוהים יותר (שיעור מלא).
במידה ותוייגתם בביטוח הלאומי לפי הסעיף השני כלומר "עצמאי שאינו עונה להגדרה" לא תהיו מחויבים בתשלום דמי ביטוח על הכנסתכם כעצמאים וסכום הביטוח היחיד שיהיה משולם בפועל יתבצע רק מתלוש המשכורת כשכירים.
יש לשים לב כי במצב כזה לא תהיו זכאים לקצבאות מחליפות שכר כמו אימהות ופגיעה מעבודה.
לסיכום, כאשר ישנו שילוב של הכנסה כשכיר וכעצמאי חשוב מאוד להיות מוגדר נכון מראש ברשויות המס ולהיות מוכן מבחינת המיסוי של שני סוגי ההכנסות. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, שכן לסיווג בביטוח לאומי ישנן השלכות רבות שבסופו של דבר גם משפיעות על הזכאות לגמלאות וגם על תוצאות הדוח השנתי, שצריך להיות מדווח לאחר תום שנת המס לרשויות.