באיחור של שנה וחצי - פרק הזמן שחלף מאז התקבל "חוק הצינון" האוסר על רופאים לטפל באופן פרטי בחולים שבהם פגשו במרפאה ציבורית אלא אם חלפו 6 חודשים מהפגישה במרפאה הציבורית - אישרה היום (ג') סופית ועדת הבריאות של הכנסת את התקנות בעניין. הצינון יכנס לתוקף בנובמבר הקרוב ורופא שיעבור על החוק צפוי למאסר של חצי שנה או קנס בגובה 14 אלף שקלים.
מי שעיכב עד היום את המהלך הוא שר הבריאות יעקב ליצמן, שבאופן מסורתי מסתייג מהגבלות על הרפואה הפרטית. לפני כשבועיים חתם ליצמן על התקנות, בעיקר בשל התמריץ הכלכלי למערכת הציבורית, שכן משרד האוצר הסכים להעביר כ-880 מיליון שקל לטובת קיצור תורים בבתי החולים הציבוריים רק כנגד הסכמה של ליצמן למהלך הצינון.
כפי שנחשף ב"גלובס", ליצמן עיכב את החתימה על התקנות בשל לחצים והסתייגויות רבות מצד הרופאים הכירורגים ומצד קופות החולים. בכל אותה תקופה משרד האוצר נמנע מהעברת הכסף לצורך קיצור התורים לניתוחים. בספטמבר האחרון הסכים האוצר להעביר לצורך קיצור התורים 280 מיליון שקל בלבד.
בשלב הראשון יחולו תקנות הצינון רק על רופאים במרפאות קופות החולים (קהילה), ומתחילת 2018 הן יחולו גם על רופאי בתי החולים שפוגשים את המטופלים במרפאות החוץ. בהמשך יחול צינון גם על הליכים רפואיים שלא כוללים פעולה ניתוחית, כמו מתן חוות דעת נוספת (ייעוץ), טיפולי הפריה, הדמיות גינקולוגיות ועוד.
על פי אגף התקציבים במשרד האוצר, הרופאים ראו במרפאות הציבוריות סוג של "טרמינל", שבאמצעותו ניתן להמשיך יחד עם המטופל ליעד אחר - אל הקליניקה הפרטית או אל בית החולים הפרטי. במקרים רבים מדובר בשיטה של ממש שזוכה לעידוד מצד קופות החולים, שכן מבוטח שעושה שימוש בביטוח המשלים ועובר ניתוח בבית חולים פרטי "חוסך" לקופה מתן התחייבות כספית (טופס 17).
בנוסף, המערכת כולה נמצאת בניגוד עניינים מובנה, לאור העובדה שקופת חולים כללית מחזיקה בעצמה 40% מבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר, ואילו מכבי מחזיקה 100% ברשת בתי החולים הפרטיים אסותא. על פי נתוני האוצר, ל-43% מהניתוחים הפרטיים שבהם נעשה שימוש בביטוח משלים קדם מפגש בין המנתח לבין המטופל במרפאה ציבורית.
בכירים בקופות החולים ובבתי החולים טענו כי במשרד האוצר מתעקשים על התניות שונות כמו חוק הצינון, רק כדי להקשות על העברת הכסף הנחוץ למערכת הציבורית. למעשה, גם לאחר החתימה על תקנות הצינון, מרבית הכסף שיעבור לצורך קיצור התורים יותנה במבחני תמיכה שיבחנו האם הקופות הפחיתו בפועל את שיעור השימושים בביטוח המשלים.
לעומת זאת, הגורמים המקצועיים במשרדי הבריאות והאוצר טענו כי בלי לטפל בניגודי העניינים ובתמריץ שקיים היום ל"הסטת" מטופלים מהרפואה הציבורית אל הפרטית, כל כסף שיוזרם למערכת הציבורית ילך ברובו לאיבוד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.