לפני מספר חודשים פגשתי סמנכ"ל שמחפש עבודה תקופה ארוכה, לראשונה בקריירה שלו ללא הצלחה. בזכות ערך מותג גבוה ונטוורקינג משובח הוא ממשיך להגיע לראיונות עבודה בלי שום בעיה, צולח את כולם תוך שהוא מרשים מנהלים מקצועיים ומנהלי גיוס כאחד, מקבל פידבקים מצוינים, מבחני המיון (למיטב ידיעתו) טובים, אבל בניגוד לתהליכי גיוס קודמים הפעם הוא נופל בכולם.
מה נשתנה? חיטוט קצר העלה שההבדל היחיד הוא הממליץ החדש שנוסף לרשימה, הבוס הקודם שלו, אותו חשב לממליץ מצוין. הסמנכ"ל הטיל ספק רב בהשערה כי שם הבעיה אבל החליט לבצע "קונה מתחזה" (טכניקה שחברות משתמשות בה לבדיקת עובדיהן) וביקש ממכר להתחזות לאיש גיוס ולבקש מהבוס הנ"ל המלצה. לחרדתו ההשערה אוששה. וזה לא שהממונה הקודם השמיץ אותו, להיפך, הוא נתן המלצה חיובית, מפליג בתיאור ההצלחות וההישגים המקצועיים, רק שמתוך נטייה להמלצות מאוזנות דאג להדגיש מיוזמתו כי הסמנכ"ל "אסרטיבי מידי" ו "לא קל לניהול", ובזה סתם עליו את הגולל. ועכשיו תדמיינו שמדובר בבוס נקמן שרק מחכה "לסגור חשבון".
קודם כל ממונים
איך מתמודדים עם בעיה כזו, וכיצד מנהלים את מערך הממליצים שהוא משאב קריירה מהמעלה העליונה?
דאגו שיהיה לכם לפחות בוס ישיר אחד ברשימה, רצוי מאד שניים, עם דגש על אלה מהשנים האחרונות (כשרלוונטי ניתן לתת את הממונים עליהם). זאת משום שהממליצים האסטרטגיים הם בראש ובראשונה הממונים עליכם, כאשר כל ניסיון לעקוף אותם ולהסתפק בהמלצה מקולגות, מלקוחות או מספקים מלכתחילה מפיץ ריח רע. הפטנט הזה לא מוצלח, מה גם שקל מאד להגיע לממונים קודמים מבלי שתתנו אותם כממליצים.
לעולם אל תמסרו פרטי ממליץ בטרם ביקשתם רשות. מעבר לנימוס אלמנטרי, תגובת הממליץ הפוטנציאלי עשויה לרמוז רבות על איכות ההמלצה העתידית, ולא צריך אוזן מוזיקלית במיוחד. מספיק שהתשובה החיובית משתהה, קרירה, לא מתלהבת, שלא לדבר על מתחמקת.
השתדלו לקבל מהממונים המלצה בכתב. הגם שמעסיקים ישראלים לא מתייחסים ברצינות רבה להמלצות כתובות ("תכתוב אני אחתום"), ממונה שנתן המלצה חיובית בכתב כנראה שלא ייתן המלצה שלילית בעל פה.
אל תשחקו את הממליצים שלכם, הם לא עובדים אצלכם. תנו אותם רק כאשר אתם בטוחים שאתם מעוניינים במשרה (בארגון, בתפקיד, בשכר, במרחק וכו'), אחרת הם יסרבו להמשיך ולהמליץ כשתזדקקו להם למשרות נחשקות.
שימו את האגו בצד
במידת האפשר הנחו את הממליצים לגבי הדגשים החשובים באשר למשרה ספציפית, הם לא בהכרח יודעים מה חשוב בכל משרה ומשרה.
עדיף שלא לתת רשימת ממליצים בראיון - יש מראיינים שיתקשרו איך שתצאו מהחדר - אלא לשלוח אותה רק אחרי שביקשתם רשות / עדכנתם / הנחיתם את הממליצים הרלוונטיים (לעיתים בעקבות הראיון רשימת הממליצים עשויה להשתנות).
אם אתם חושדים שממליץ אסטרטגי, כזה שיש סיכוי שיגיעו אליו בכל מקרה, מפיל אתכם, שקלו לבצע "קונה מתחזה", רק הקפידו שהפעולה תתבצע במסורה ומקצועיות רבה, אחרת ההתחזות עלולה להיחשף ואתם בצרות.
אם ברור לכם שבוס לשעבר נותן (או צפוי לתת) המלצה רעה אל תסמכו על המזל, בתקווה שלא יפנו אליו. פנו אליו אתם ובקשו שיעזור לכם למצוא עבודה, ואם צריך תתחנפו ואפילו תתחננו. להזכירכם המטרה איננה האגו אלא למצוא עבודה. רק אל תודו שאתם יודעים או חושדים בו שנתן המלצה לא טובה, אתם תדחפו אותו לפינה ותחמיצו את ההזדמנות. אכן הבקשה הזו לא בהכרח תהפוך בוס נקמן לממליץ נלהב אבל רוב הסיכויים שפוטנציאל הנזק יפחת.
הקדימו תרופה למכה כאשר הממליץ הבעייתי נותר בשלו. הגידו למראיין, מיוזמתכם, כי אינכם בטוחים בהמלצה של הבוס הספציפי הזה ולכן מעדיפים להפנות לממליצים אחרים, וקחו האחריות על המצב ("מההתחלה לא שידרנו על אותו הגל"). אל תפילו את כל האשמה על הבוס לשעבר גם אם הוא האשם העיקרי (ולא חסרים כאלה), אבל זכרו שאם חלילה אף ממונה ישיר לא ימליץ עליכם בחום, אתם בבעיה גדולה (ובאשמתכם הבלעדית).
כמובן שהדרך האולטימטיבית ליצירת מערך ממליצים משובח היא להשכיל לבנות אותו כל בוקר מחדש לכל אורך הקריירה, ולזכור כי מערכת היחסים הזו לא מסתיימת עם סיום העבודה המשותפת. בכוחם של ממונים לשעבר להשפיע על העתיד שלכם עוד שנים רבות אחרי, לכן כל כך חשוב לסיים תפקידים ברוח טובה, ולהקפיד על המשך קשר עם הממליצים הפוטנציאליים, שהרי הם הבסיס לנטוורק איכותי ולקריירה משגשגת. בהצלחה.
■ הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.