הגידול בהכנסות החברות בארה"ב נכנס להאטה, מה שמעורר את החשש כי הדחיפה של מדד דאו ג'ונס ומדדי המניות האחרים אל עשרות שיאים ב-2018 קרובה לסיום.
חברות רבות - החל מחברת ניהול הנכסים הפיננסיים בלקרוק ועד ענקית המחשוב יבמ - דיווחו החודש על מכירות רבעוניות מאכזבות, ונימקו אותן בגורמים כמו זהירות של צרכנים, גידול בעלויות שלהן ועליית הדולר, שפוגעת ברווחים מחו"ל.
עד כה, 35% מבין 85 חברות מדד 500 S&P שפרסמו דוחות לרבעון יולי-ספטמבר החמיצו את תחזית המכירות של האנליסטים בוול סטריט, לפי FactSet. זהו שיעור החמצת תחזיות המכירות הגבוה ביותר השנה.
ההחמצות הללו תורמות לתנודתיות האחרונה בשוק המניות. מדד 500 S&P השיל מעליו 4.8% בחודש האחרון, על רקע החששות מהעלאת הריבית ומתחי הסחר, שדחפו משקיעים לממש מניות טכנולוגיה וחברות נוספות שצומחות במהירות.
השיא כבר מאחורינו
נתוני הבסיס עדיין חזקים
נתוני הבסיס של שוק המניות האמריקאי נשארו חזקים ברובם. העלייה ברווחי החברות, בין היתר בזכות קיצוצי המס של השנה שעברה, עזרה להצדיק את מכפילי הרווח העשירים, ובכמה מקרים הורידה אותם (בגלל הגידול ברווחים). צמיחת המכירות נשארה חיובית גם כשהיא ירדה מהקצב הבריא של תחילת השנה.
אנליסטים רבים מתמקדים כעת בנתונים של השנה הבאה. אם המכירות ימשיכו להאט ברבעונים הבאים, צמיחת רווחי החברות תהיה נדירה יותר, ונדבך קריטי של תמיכה בשוק המניות ייחלש.
"הייתה לנו מחצית שנה ראשונה חזקה של צמיחה ורווחי חברות", אמר טולי לג'ר, אסטרטג מניות בקרנות אופנהיימר. "כעת אנחנו מתבוננים על מחצית שנה שנייה רכה יתר, לקראת השנה הבאה. זהו האתגר של שוקי המניות".
חברות מדד 500 S&P מצויות על תוואי של הגדלת מכירותיהן ברבעון השלישי ב-7.3% ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה, לפי FactSet. זהו אמנם שיעור בריא ביחס לצמיחה האיטית מאוד במכירות שראינו מוקדם יותר במחזור הכלכלי הנוכחי, אבל זהו הקצב הנמוך ביותר של צמיחה בארבעת הרבעונים האחרונים.
איש אמנם אינו צופה מיתון בקרוב, אך המשקיעים חוששים מהתגובה של שוק המניות להאטה בצמיחת רווחי החברות. התוספת המיידית של קיצוצי המס לרווחים כבר מאחורינו, ולכן צמיחת רווחי חברות מדד 500 S&P בשנה הבאה צפויה לרדת בשנה הבאה ב-50%, ואילו צמיחת המכירות תרד ל-5.4% מ-8.2%, לפי תחזיות FactSet.
לפי שעה, חברות ממשיכות ליהנות מרפורמת המס שהועברה בסוף השנה שעברה, וסייעה לתת תנופה לכלכלה האמריקאית, שכבר התאפיינה בעלייה באמון הצרכנים ובשפל של 50 שנה כמעט בשיעור האבטלה.
ההתנהגות הצרכנית הבריאה חלחלה אל חברות כמו נטפליקס, שדיווחה בשבוע שעבר כי הוסיפה לעצמה כמעט 7 מיליון משתמשים חדשים ברבעון השלישי, ורשמה הכנסות בסך 4 מיליארד דולר, שלא החמיצו את תחזיות האנליסטים. מניית נטפליקס עלתה תחילה, אך לאחר מכן נכנעה לסנטימנט השוק, ואיבדה את כל העלייה שלה במהלך השבוע שעבר. היא נשארה גבוהה ב-73% מרמתה בתחילת השנה.
אבל עוצמת הכלכלה האמריקאית, והעלאות הריבית של הפדרל ריזרב, העלו את ערך הדולר, שמשפיע לרעה על היצוא האמריקאי ועל רווחי החברות הרב-לאומיות, בכך שהוא הופך את המוצרים המיוצרים בארה"ב ליקרים יותר בחו"ל.
יבמ, לדוגמה, מסרה בשבוע שעבר שהכנסותיה ברבעון השלישי ירדו ב-2.1% בהשוואה שנתית ל-18.8 מיליארד דולר, למרות שהרווחים המשיכו לצמוח. ג'יימס קבאנו, סמנכ"ל הכספים של יבמ, מסר שעליית הדולר פגעה במה שהיה אמור להיות רבעון ללא שינוי במכירות.
"התחזקות הדולר פוגעת בעסקים מבוססי המוצרים שלנו בתחומי החומרה והתוכנה", אמר קבאנו לאנליסטים בשיחת ועידה ביום ג' שעבר. מניית יבמ צנחה ב-8.3% בשבוע שעבר, ומתחילת השנה היא ירדה ב-16%.
פספוסים נוספים
פגיעה רחבה של אפקט הדולר
יש סימנים שאפקט הדולר החזק פוגע במערכת הכלכלית בצורה רחבה יותר. פעילות הייצור בארה"ב ירדה בחודש שעבר, לפי מדד ההזמנות החדשות של המכון לניהול אספקה, ומדד אספקת ההזמנות שלו. באוגוסט, סקר הייצור של שלוחת הפד בפילדלפיה היה הנמוך ביותר ב-21 חודשים, ובספטמבר ירד מדד הפעילות היצרנית של מדינת ניו-יורק.
מדד 500 S&P נשאר גבוה ב-3.5% ביחס לתחילת השנה, אבל כמה מנהלי כספים קוראים למשקיעים שלהם להתמקד בחברות בנות-קיימא שיש להן מאזנים חזקים, כוח תמחור עדיף ושולי רווח גבוהים - עסקים שצפויים לעמוד בהאטה כלכלית שתתרחש מתישהו.
יוניליבר ונסטלה, למשל, דיווחו לאחרונה על מכירות משופרות, אחרי שהן ניצלו את העלייה באינפלציה לייקור מחירים. מניות שתי החברות הללו עלו ביותר מ-4% בשבוע שעבר, ומחקו את ההפסד מתחילת השנה.
אבל סנטימנט המשקיעים נכנס ללחץ ללא ספק. הסקר השבועי של התאחדות המשקיעים הפרטיים בארה"ב (יש גוף כזה) הראה שאחוז המשקיעים שצופים ירידות במניות בחצי שנה הקרובה עלה לשיא של שלושה חודשים.
"המשקיעים צריכים לשאול את עצמם בשלב זה איך הדברים יכולים באמת להשתפר מכאן?", אמר לג'ר מקרנות אופנהיימר. "הם צריכים לרסן את ההתלהבות שלהם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.