אף מדינה בעולם אינה מכירה בנגורנו-קרבאך, אזור הררי ונחשל בקווקז, כחלק מארמניה. הוא נשלט על-ידי המדינה לאחר מלחמה עקובה מדם מול אזרבייג'ן בשנות ה-90', שגבתה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם והייתה כרוכה בגירוש מאות אלפי בני המיעוט האזרי מהחבל. אבל תייר שירצה להתארח בבירת המובלעת, סטפנקרט, ימצא נכון להיום 39 הצעות שונות ב-Airbnb הכוללות "אירוח ארמני אותנטי" ומארחים המדברים רק ארמנית ורוסית.
שטחים כבושים נוספים שתוכלו למצוא ב-Airbnb
מודעות כאלה אולי מרתיחות את האזרים, שרואים בנגורנו-קרבאך חלק ממולדתם ההיסטורית ועד היום מבטיחים להשיב אותה לריבונותם באמצעים צבאיים (ומתחמשים בהתאם), אבל הן ממשיכות להתפרסם על-ידי Airbnb ללא מפריע. בסך הכול, נכון להיום ישנן באתר 138 הצעות אירוח בנגורנו קרבאך, שבה עדיין מתרחשות תקריות ירי בין הצבאות היריבים מדי כמה חודשים. המחיר הממוצע ללילה (כולל בחדר הנמצא בבית) - 14 יורו.
זו רק דוגמה אחת לחריגות ההודעה שפירסמה אתמול חברת Airbnb לפיה תמנע בקרוב פרסום הצעות לבתים ולדירות בהתנחלויות הישראליות הנמצאות בשטחים. בדיקה של אזורים שנחשבים לשנויים במחלוקת מבחינה פוליטית ברחבי העולם מראה כי ברוב המקרים החברה האמריקאית, ששינתה את שוק התיירות והלינה ברחבי העולם, מאפשרת לתושבים המקומיים להציע את בתיהם להשכרה לתיירים.
כך למשל, מי שירצה לראות מקרוב את המצב במובלעת הפרו-רוסית אבחזיה - שנפרדה רק ב-2008 מגיאורגיה לאחר מלחמה עקובה מדם, ושאינה מוכרת על-ידי יותר מחמש מדינות ברחבי העולם - יוכל לבחור מתוך יותר מ-300 מקומות אירוח לחופי הים השחור סביב סוחומי, למשל, או בגבעות הסוב-טרופיות המקיפות אותה. לפי האתר, הוא לא יהיה מודע למצב הפוליטי העדין של המובלעת. בדרום-אוסטיה הסמוכה, מובלעת פרו-רוסית נוספת שהכריזה על עצמאות לאחר אותה המלחמה, עדיין אין הצעות ב-Airbnb, אולי בשל הקושי להגיע אליה. הגבול עם גיאורגיה סגור, למעט לתנועת התושבים המקומיים.
המחיר ש-Airbnb מוכנה לשלם
אבל אולי אחד האזורים התיירותים ביותר שבו פועלת החברה ושמעמדו הבינלאומי שנוי במחלוקת, הוא צפון קפריסין. מעמדה של "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" עדיין משמש נושא למחלוקת בין טורקיה לקפריסין וליוון, אבל העובדה היא שאף מדינה ברחבי העולם (מלבד מדינת החסות טורקיה) אינה מכירה בה כמדינה עצמאית. בצפון קפריסין, שהייתה לב אזור התיירות של קפריסין בשל החופים היפים והטבע, ושהתפצלה דה-פקטו לאחר מלחמה בין כוחות טורקיים ויוונים ב-1974, יש כיום אלפי מודעות שונות ב-Airbnb. ניתן להניח שהעסקים באזור תורמים נתח נאה להכנסות החברה, שגוזרת קופונים שמנים מהשוכרים (בערך 10% מסכום ההשכרה) וגם גובה עמלה צנועה מהמשכירים.
גם בטיבט, שנכבשה וסופחה על-ידי סין ב-1950, ניתן למצוא יותר מ-300 מקומות שונים באתר Airbnb המציעים אירוח באמצעות מנגנון האתר. לפי תיאור ההצעות, חלקם מופעלים על-ידי טיבטים וחלקם מופעלים על-ידי האוכלוסייה הסינית, שעודדה להגר לחבל ההררי בהמוניה אחרי הסיפוח ודיכוי השלטון של הדלאי לאמה בשנות ה-50.
אזור נוסף השנוי במחלוקת הוא סהרה המערבית הנשלטת על-ידי מרוקו, למרות עימות בנושא מול ספרד וחוסר הכרה מצד הקהילה הבינלאומית. 24 מודעות לדירות ולבתים להשכרה באזור זה נמצאות באתר Airbnb, נכון להיום.
עם זאת, יש לציין, כי הבדיקה מעלה שהחברה מציינת את השיוך הגיאוגרפי של החבלים הבדלניים, האזורים העצמאיים והשטחים השנויים במחלוקת לפי המוסכמה הבינלאומית. כך, דירות אירוח בנגורנו-קרבאך רשומות כממוקומת באזרבייג'ן, ודירות בסוחומי רשומות כממוקמות בגיאורגיה. מקומות אירוח בצפון קפריסין רשומים כממוקמים ב"קפריסין" בלבד. הדבר עשוי לבלבל תיירים פוטנציאליים שינסו לעבור בין גבולות סגורים למעבר, אבל זה ככל הנראה מחיר שהחברה מוכנה לשלם בעבור שמירה על הנורמה הבינלאומית.
"אוסרת רק על יהודים לפרסם מודעות"
Airbnb, הרשומה בארה"ב, נימקה בהודעתה אתמול מדוע היא נוקטת מדיניות שונה לגבי שטחים שונים "הנמצאים במחלוקת". היא הבהירה כי החוק האמריקאי מתיר לה לעשות עסקים בכל אזור שכזה, אך כי בעקבות פניות ודיונים במסגרת "הקהילה הגלובלית" שהיא מייצגת, החליטה החברה להחריג את ההתנחלויות. היא הודיעה כי יצרה "מנגנון החלטות" המערב שיקולים מוסריים של "סבל אנושי", התייעצות עם מומחים, שיקולי ביטחון ועוד, ושכל אלה הובילו אותה - במה שנראה כמקרה הראשון נכון לעכשיו - לאסור על פרסום מודעות מההתנחלויות.
ההודעה גררה סערה לא רק בישראל, אלא גם בקרב פעילים פרו-ישראלים בעולם הנאבקים ביוזמות חרם על ישראל. "Airbnb המציאו נוהל מיוחד לישראל וליהודים", אמר עורך הדין הגרמני נתן גלברט, המוביל בשנה האחרונה קרב משפטי בגרמניה נגד "כוויית אייר", המסרבת להטיס ישראלים אפילו בטיסות קונקשן. "Airbnb שמחה להציע את שירותיה בקפריסין הצפונית ובסהרה המערבית, אבל רק בישראל הדבר אסור. ההתייחסות שלהם לחוק הבינלאומי היא פארסה מוחלטת. האמת היא שהחברה מנהלת מדיניות של 'טיהור אתני', משום שהיא אוסרת רק על ישראלים ויהודים לפרסם מודעות".
הצעד שעליו הודיעה אתמול החברה הוא תגובה לביקורת החריפה שעוררה החלטתה בינואר 2016 לאפשר פרסום דירות להשכרה גם מהתנחלויות. ההחלטה עוררה קמפיין חרם בינלאומי על החברה, וארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" ציין כי ההתנחלויות כרוכות ב"הפרת זכויות שיטתית של הפלסטינים". אז, אמר דובר החברה כי Airbnb "יכולה לעשות עסקים בכל מקום שהדבר אפשרי מבחינה חוקית". אתמול, כאמור, שינתה החברה את המדיניות שלה - ועוררה סערה בינלאומית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.