שבוע המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח בסימן החששות מהאטה עולמית ומחידוש מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, לאחר שנראה כי מנהיגי המעצמות לא צפויים להיפגש לפני הדדליין ל"הפסקת האש", 1 במארס הקרוב.
ביום שישי האחרון המדדים בוול סטריט ננעלו ביציבות, לאחר הירידות שנרשמו יום קודם בצל החשש כי הסכם לסיום מלחמת הסחר מתרחק.
הנה כמה מהאירועים שצפויים לתת את הטון השבוע בשווקים.
1. מלחמת הסחר - סיבוב נוסף?
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כבר הודיע כי לא יחתום על שום מסמך שייחתום את המחלוקת מול סין בעניין הסחר לפני שיפגוש באופן אישי את שי, מה שלא צפוי לקרות לפני סוף החודש.
בהתאם, סוגיית מלחמת הסחר חזרה בסוף השבוע שעבר לכותרות, כאשר המדדים בוול סטריט רשמו ביום חמישי האחרון ירידות של סביב ה-1% בצל איומי הצדדים בצעדים נוספים. בבית ההשקעות פסגות מעריכים כי מלחמת הסחר לא תגיע לפתרון בשנים הקרובות ותמשיך ללוות את השווקים עוד זמן ארוך.
2. עונת הדוחות נמשכת: הטוב מאחורינו
עונת הדוחות לרבעון הרביעי ולשנת 2018 כולה נמשכת, כאשר ביום רביעי הקרוב צפויה לדווח חברת התרופות טבע הישראלית. לפי ממוצע התחזיות המוקדמות של האנליסטים בוול סטריט, טבע צפויה לרשום הכנסות של 4.52 מיליארד דולר, על רווח למניה של 0.54 דולרים. הצפי של כלכלנים לרבעון הבא הוא להכנסות של 4.62 מיליארד דולר על רווח של 0.68 דולרים למניה.
ישראליות נוספות בוול סטריט שצפויות לדווח השבוע הן רדקום (יום ג'), נובה , סיוה , פריון נטוורק (יום ד'), סייברארק ונייס (ביום ה').
לאחר שכשני שלישים מהחברות במדד S&P 500 כבר דיווחו, לפי נתוני ספקית המידע Refinitiv כ-71.5% מהחברות עקפו את תחזיות השוק בשורה התחתונה, בעוד 26.1% מהחברות דיווחו על רווח למניה מתחת לתחזיות השוק. מדובר בנתון שעולה על הממוצע ההיסטורי (מאז 1994) של 64% מהחברות מעל לתחזיות ושל 21% מתחת לתחזיות. עם זאת, הצפי לרבעון הראשון של 2019 דווקא מאותת על ירידה של 0.1% ברווח למניה של החברות.
לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, "באופן אבסולוטי רווחי הפירמות והמכירות עדיין גדלים אמנם בקצב מהיר (14.3% ו-6.5%, בהתאמה) אך ללא ספק מדובר על האטה לעומת עונת הדוחות הקודמת (24.2% ו-8.1%, בהתאמה). לא פחות חשוב, מדובר בגידול ברווח של 3.4% בלבד לעומת תחזיות האנליסטים, נתון נמוך באופן משמעותי מהממוצע שעומד על כ-7%.
"יתרה מכך, אם נסתכל על תחזיות האנליסטים לרווח המצרפי של מדד S&P 500 ברבעונים הקרובים, הרי שהתמונה עוד פחות ורודה. ההאטה במכירות צפויה להימשך גם במחצית הראשונה של השנה ואז להשתפר באופן מתון בלבד לרמה נמוכה מזו שלה הורגלנו בשנים האחרונות. הגידול השנתי ברווח אף צפוי לפי האנליסטים להיות שלילי ברבעון הראשון של 2019 (שוב, אפקט קצה של רפורמת המס) ולהישאר נמוך במהלך השנה הבאה. אם ניקח בחשבון שתחזיות האנליסטים נוטות להתעדכן כלפי מטה ככל שמתקרבים לעונת הדוחות, ואת העובדה שהאנליסטים לעולם לא חוזים קיטון ברווח בטווח של שנה, נראה שהסיכויים להפתעות חיוביות גם בעונות הדוחות הבאות אינם גבוהים. עד פה החדשות הרעות".
"החדשות הטובות", הוסיף גרינפלד, "הן שהחדשות הרעות מתומחרות לפחות בחלקן בשווקים. מכפיל הרווח החזוי של מדד S&P 500 עומד כיום על 16.1, נמוך מהרמה החציונית ב-20 השנים האחרונות (16.5). לכן, גם בתרחיש בו רווחי הפירמות גדלים באופן מתון בלבד בשנה הבאה ואף בתרחיש בו הם לא גדלים בכלל, לשווקים יש עדיין מקום לעליית מחירים והתרחבות מכפילים."
3. איך יסתיים משבר החומה במקסיקו?
ביום שישי הקרוב יסתיים ההסכם בין טראמפ לדמוקרטים למימון הממשלה, והוועדה שמינה טראמפ לפתרון משבר הגבולות אמורה להגיש את המלצותיה.
גרינפלד מפסגות כתב בסקירתו השבועית: "מכיוון שסביר מאוד להניח שהועדה לא הצליחה למצוא פתרון קסם בזמן קצר כל כך, התרחישים האפשריים לשבוע הבא ואילך הם כדלקמן (לפי סדר יורד של סבירות): 1) הוועדה ממליצה לבחון את נושא הגדר באופן רציני יותר בחודשים הקרובים. שני הצדדים יורדים מהעץ והממשל חוזר לעבוד באופן רציף. 2) הוועדה לא מגיעה להסכמות וטראמפ יורד מהעץ בנושא הגדר אך מבטיח לטפס על העץ שוב בשנה הבאה. 3) הועדה לא מגיעה להסכמות וטראמפ מכריז על מצב חירום על מנת לממן את הגדר ללא הסכמת הדמוקרטים. 4) הוועדה לא מגיעה להסכמות וטראמפ משבית שוב את הממשל".
4. נתוני מאקרו שיתפרסמו השבוע
ביום שני הקרוב יפורסמו בבריטניה נתוני התמ"ג, וזאת שבוע לאחר שהבנק המרכזי הזהיר מפני האטה. לפי התחזיות, הכלכלה הבריטית צפויה צפויה לרשום קיפאון בצמיחה ב-2018, וברבעון צמיחה של 0.3% בלבד. יום לאחר מכן נגיד הבנק המרכזי של בריטניה קארני יישא נאום, וזאת כאשר עד סוף מרץ הבריטים צריכים למצוא איך נמנעים מתרחיש של ברקזיט ללא הסכם.
יו"ר הפד ג'רום פאואל צפוי לשאת דברים ביום שלישי הקרוב, ומעניין יהיה לראות האם פאואל ימשיך בטון הפייסני לאחר שהעלאת הריבית בטווח הקרוב הוסרה מהשולחן לעת עתה. בהודעה שנלוותה להחלטת הריבית, שנותרה ללא שינוי, הסביר יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, ג'רום פאואל: "אומנם הכלכלה האמריקאית במקום טוב, אבל ההאטה בסין ובאירופה, הברקזיט, שיחות הסחר והשפעת חמשת השבועות של השבתת הממשל שלחו סימנים סותרים בנוגע לתחזית".
ביום רביעי יפורסמו נתוני אישורי הבנייה בארה"ב לחודש ינואר, ונתוני מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר.
ביום חמישי ביפן יפורסמו נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי כאשר הצפי של הכלכלנים בשוק הוא לנתון צמיחה של 0.4%, לעומת האטה של 0.6% ברבעון הקודם. גם גרמניה תפרסם את נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי וצפויה להציג נתון חיובי של 0.1% לפי התחזיות המוקדמות של הכלכלנים, לאחר קריאה שלילית של 0.2% ברבעון הקודם.
בארה"ב יפורסמו ביום שישי הקרוב נתוני המכירות הקמעונאיות (ליבה) לחודש דצמבר האחרון, כאשר לפי התחזיות של הכלכלנים הצפי הוא ללא שינוי לעומת עלייה של 0.2% ברבעון הקודם. בנוסף יפורסם מדד המחירים ליצרן לחודש ינואר.
5. צפי לעלייה במדד ינואר
ביום שישי הקרוב הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה צפויה לפרסם את מדד ינואר. לפי התחזיות המוקדמות של הכלכלנים בשוק, מדד ינואר צפוי לטפס ב-0.1%.
נזכיר כי מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר רשם ירידה של 0.3%, בגבול התחתון של ציפיות האנליסטים, ומה ששיקף עלייה של 0.8% מתחילת השנה - מתחת ליעד של בנק ישראל. השקל רשם מתחילת השנה ייסוף של 0.5% מול הדולר, מה שצפוי להשפיע על מדדי המחירים לצרכן של הרבעון הראשון של השנה.
לפי כלכלני בנק הפועלים, "מול זה צפויות מספר התייקרויות כמו מחירי החשמל, המים והטבק. אנו מותירים את תחזית האינפלציה על 1.3% ל-12 החודשים הקרובים. מחיר הטבק צפוי לזנק בעקבות פסיקת בג"ץ המורה על השוואת מס הקנייה על טבק לזה המוטל על סיגריות. הצפי הוא לעלייה של עשרות אחוזים במחיר הטבק. הלמ"ס מפרסמת את משקל הסיגריות והטבק יחדיו ואלו מהווים 1.7% ממדד המחירים לצרכן (על פי המשקלות ששימשו עד חודש דצמבר). קשה לדעת איזה חלק מהווה הטבק מסך ההוצאה, בכל מקרה בגלל שמדובר בהתייקרות של עשרות אחוזים במחיר המוצר, התרומה למדד המחירים לצרכן יכולה להגיע לשיעור של 0.2%, והיא תשפיע בעיקר על מדד חודש מרץ".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.