גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להרוויח יותר? תהפכו לעובדים היברידיים

הדרישה לשילוב יכולות רכות וכישורים טכנולוגיים חוצה מגזרי תעסוקה

מחשב על רקע תיקיות / צילום: shutterstock
מחשב על רקע תיקיות / צילום: shutterstock

מקצוע. זהו אחד מיסודות עולם העבודה, אלא שמשהו קורה למקצועות בעידן הזה. הם הופכים יותר היברידיים ודורשים יכולות החוצות מקצועות שהיו פעם נפרדים. המקצועות ההיברידיים מגדירים מחדש את שוק העבודה, ובאופן מפתיע הם דווקא מבוססים על יכולות אנושיות. אם נבין את השילובים האלה, נוכל לטפס במעלה הערך וטבלאות הביקוש והשכר בכל תחום.

חברת Burning Glass, שפרסמה דוח המנתח מיליארד מודעות דרושים משנים עברו ועד היום, טוענת שרבע מהמקצועות בארה"ב מראות סימנים להיברידיות כזאת. לפי הנתונים, שסקרו 250 מקצועות שונים, אחת מכל שמונה משרות דורשת שילוב גבוה של יכולות היברידיות. קחו לדוגמה מפתח אפליקציות, מקצוע שנולד עם הטלפון החכם ולא היה קיים לפני קצת יותר מעשור: על פניו, אפשר לחשוב שמדובר במקצוע תכנות, אבל מניתוח הדרישות למפתחי אפליקציות אפשר לראות שנדרשות כאן יכולת לעצב ממשקים, תוכן ושיווק. אלה יכולות שבעבר לא חברו יחד במקצוע יחיד, ויותר מזה, לא מלמדים אותן יחד בתוכניות הלימוד המסורתיות. בעולם העבודה החדש אלה יכולות שמופיעות יחד לא רק בתפקידי נישה, אלא גם בתפקידי ליבה.

יש היום ארבעה סוגי יכולות הפועלים להפיכת המקצועות להיברידיים:

1. יכולות להשתמש בכלים דיגיטליים וטכנולוגיים. כולנו "מתוגברים" היום בטכנולוגיה, ולכן היכולת ללמוד מערכות חדשות היא הכרחית למקצועיות שלנו בכל תחום. הערך שלנו כבני אדם הוא ביכולתנו להתאים את הטכנולוגיות הללו לצרכים שלנו, אבל בשביל זה אנחנו צריכים להבין אותן, את הפוטנציאל שלהן, ואז לדעת כיצד לממש אותו. לפי הנתונים, מנהל שיווק שיודע תכנות מרוויח 40% יותר מזה שלא יודע תכנות.

2. איסוף וניתוח מידע ושימוש בו. בעולם שבו 90% מהמידע נוצר בשנתיים האחרונות, יש כאן משאב חדש שיכול לשמש עולמות ישנים וחדשים. כבר לא מדובר באנשי אלגוריתמים וסטטיסטיקה שעוסקים בעולמות פיננסיים מורכבים. הדרישה לנתונים כבסיס לעיצוב תהליכים והחלטות היא חוצה תעשיות. לכן היכולת לנתח, לפרש, לספר סיפור ממידע הופכת להיות אחת היכולות המבוקשות ביותר. בשנת 2012 רק 16 מקצועות כללו דרישות ל"ניתוח מידע". ב-2018 המספר עלה ל-35 מקצועות, ובהם אנשי משאבי אנוש, מנהלי מוצר ואפילו מנהלי חנויות.

3. הבנה בסיסית בעסקים ובניהול. צורות עבודה חדשות דורשות מאיתנו להתנהל גם באופן עסקי. עסקי. חצי מתפקידי ההנדסה היום דורשים יכולות ניהול והובלה, ומשלמים 20% יותר. עובדים שיש להם ניסיון בניהול פרויקטים מרוויחים 20% יותר מאלה שאין להם ניסיון כזה.

4. לחשוב עיצוב ויצירתיות. זה לא באמת מפתיע. בעוד שטכנולוגיה יכולה לנתח נתונים ולהמליץ על החלטות, אנחנו צריכים אנשים שיעצבו חוויית משתמש, מערכות וכלים לשימוש יומיומי. יותר מחצי מתפקידי ה-IT ורבע מתפקידי הטכנולוגיה דורשים היום סוג מסוים של יכולות עיצוב. דרישה כזאת מוצאים היום גם במודעות למקצועות פיננסיים וייצור. גם כאן עלה מספר המקצועות שדורשים "יצירתיות" מ-14 ל-35 בין השנים 2012 ל-2018, ובהם גם מקצועות הנדסיים.

לפי נתוני הדוח, ככל שרמת המורכבות של המקצוע עולה, כך עולה גם השכר בתחומים אלה. מדובר בעולם שבו מנהל השיווק הוא גם אנליסט, ומפתח התוכנה הוא גם איש עסקים ומעצב. ראו לדוגמה מקצועות שהתאפיינו בעבר רק ביצירתיות, למשל שיווק ויחסי ציבור - היום יש בהם תפקידים המשלבים ניתוח נתונים, ושימוש ברשתות ובאלגוריתמים. בצד השני של עולם העבודה, במקצועות מדעי המחשב והמידע, קורה הדבר ההפוך. מקצועות שהיו בעבר טכנולוגיים וטכניים בעיקרם דורשים היום יכולות כתיבה, פתרון בעיות, יצירתיות ומחקר, כמו גם יכולת שיתוף פעולה ועבודת צוות.

לא מספיק לצבור ניסיון תוך כדי תנועה

מאז ומעולם שינתה האוטומציה את המקצועות. מי שעסק בקלדנות בשנות ה-70 הפך לעוזר אדמיניסטרטיבי בשנות ה-90 והיום עוסק בניהול משרד ולקוחות. ההבדל בעידן הנוכחי הוא לא רק בקצב השינוי אלא גם בצורך לשלב יכולות מתחומים שונים - יכולות שאי-אפשר פשוט ללמוד תוך כדי עבודה בשטח. אותו מנהל שיווק לא יכול היה ללמוד תכנות תוך כדי עבודה בלי להתכוון לכך. אנחנו צריכים ללמוד דברים חדשים מתוך כוונה מפורשת, כבר לא מספיק רק לצבור ניסיון תוך כדי תנועה.

בתהליך הזה, יש הזדמנויות: למעסיקים יש הזדמנות להעלות את רמת היכולות של העובדים שלהם ולפתח את הדורות הבאים בכל תחום; לעובדים יש הזדמנות להפוך את עצמם לתחרותיים יותר בשוק העבודה; ולמערכות ההשכלה וההכשרה יש הזדמנות ללמד אוכלוסיות עובדים מגוונות יותר יכולות צומחות רבות יותר.

טבעם של תפקידים היברידיים הוא שהם מתוחכמים יותר ודורשים מומחיות רבה יותר, ולכן אין בהם כמעט משרות למתחילים. החדשות הטובות למערכות ההשכלה וההכשרה הן שרבות מהיכולות ומתחומי הלימוד נמצאים בתוכניות הלימוד. הבעיה היא שהן מופרדות בתחומי לימוד שונים. לכן אחד הדברים הראשונים שצריכים לקרות במערכות הללו הוא התאמת התוכן באופן שחוצה תוכניות, באופן שיאפשר לפתח יכולות ופחות להכשיר למקצועות. יש כאן גם קהל לקוחות חדש: עובדים מנוסים שצריכים לרכוש יכולות חדשות באמצע הקריירה שלהם, בלי להיצמד לתארים המסורתיים.

כדי לעשות את כל אלה, זקוקה המערכת למידע מדויק יותר על היכולות הצומחות ועל השילובים המתפתחים, וגם לגמישות בתכנון ובאריזת התוכניות סביב חבילות של יכולות נדרשות ולא סביב מקצועות ישנים. הדבר דורש מהעוסקים במלאכה לרדת ממגדל השן ולהכיר את האופן שבו היכולות משתנות בתחומים השונים ולשנות את הקורסים בהתאם.

מהצד האחר של השותפות הזאת נמצאים המעסיקים. הם אינם יכולים להימנע מהצורך להכשיר עובדים קיימים, וזה יוצר פוטנציאל לשיתופי פעולה בין המעסיקים למוסדות השכלה. בשיח הזה על הפער בין ביקוש להיצע יכולות בשוק העבודה, לשני הצדדים יש אינטרס להכשיר אנשים מהסוג הנכון לעידן החדש.

כל הצדדים במערכת הזאת - העובדים, המעסיקים ומערכות ההשכלה - חייבים קודם כול להפנים את הצורך בשינוי ואת היכולות הנדרשות. וכולם חייבים לאפשר למידה לכל אורך החיים כדי להישאר רלוונטיים. העולמות ההיברידיים הם אלה שצומחים מהר, משלמים היטב ועמידים בפני אוטומציה, ואם השינוי לא יופנם, זו עשויה להיות מגמה שתעמיק פערים בין מי שיתקדמו בכלכלות העתיד לבין מי שימצאו את עצמם נשארים מאחור.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי, niritcohen.com

עוד כתבות

וואצאפ / צילום: Shutterstock

לא אוהבים הודעות קוליות? הפיצ'ר של וואטסאפ שיחסוך לכם כאב ראש

וואטסאפ תשחרר בהדרגה במהלך השבועות הקרובים כלי פנימי שיתמלל את הקלטות השמע ● הכלי יאפשר גישה להודעות השמע עבור משתמשים שאינם יכולים לפתוח את ההקלטה, למשל אם הם נמצאים במקום רועש או בפגישה

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט

בית הדין בהאג קיבל את בקשת התובע כרים חאן להוציא צווי מעצר נגד רה"מ נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במלחמה בעזה ● "יסוד סביר להאמין כי נתניהו וגלנט נושאים באחריות פלילית להכוונת התקפה נגד אוכלוסייה אזרחית" ● עוד נטען כי השניים מנעו סיוע הומינטרי ואחראים ל"הרעבה כשיטת לוחמה" ● לשכת רה"מ: "ההחלטה אנטישמית השקולה למשפט דרייפוס המודרני"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מדד הבנקים עלה ב-1.3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק קלות מול המטבעות הזרים ● הביטקוין לא עוצר: מתקרב למחיר של 98,000 דולר ● אסטרטג שווקים מזהיר מפני בריחת משקיעים משוק האג"ח האמריקאי ● פוריה פיננסים: הפסקת אש בגזרה הצפונית צפויה להוביל להתחזקות של השקל בטווח הקצר ● והאם הריבית בארה"ב תרד מהר יותר מהתחזיות?

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה ירוקה בוול סטריט: דאו ג'ונס עלה בכאחוז

הביטקוין לא עוצר: נסחר ביותר מ-99 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

שיגור הלוויין 'אופק 13' / צילום: דוברות משרד הביטחון

האינטרסים, התדמית והכסף הגדול: למה כל כך חשוב לצרפת להשאיר את ישראל מחוץ לתערוכות הנשק?

ממשלת צרפת כבר ניסתה לשים מקל בגלגלים של השתתפות ישראל בתערוכות ביטחוניות, ולא הצליחה ● כעת היא הסירה את הכפפות והפסיקה להסתתר מאחורי מארגני האירוע, ומטרתה היא למנוע השתתפות ישראלית בסלון האווירי בפריז ● הכסף, החשיפה, הקשרים: מה רוצים הצרפתים להשיג בתערוכות הללו, ולמה הן רוצות את ישראל בחוץ

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

מאט גייטס, מועמדו של טראמפ לתפקיד התובע הכללי / צילום: Reuters, Mike Blake

מאט גייטס הסיר את מועמדותו לתפקיד התובע הכללי של דונלד טראמפ

גייטס, שמועמדותו לוותה בביקורת רבה, על רקע חקירה פדרלית שהתנהלה נגדו בחשד לקיום יחסי מין עם קטינה, הודיע שיוותר על התפקיד ● "אישור המינוי שלי הפך, שלא בצדק, להסחת דעת מהעבודה הקריטית של טראמפ/ואנס", צייץ גייטס ברשת X

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

מה מונע ממפרץ חיפה להתחזק כמטרופולין, ומה אפשר לעשות?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק