כמעט עשור לאחר שנכנסו לשותפות בבית ההשקעות סיגמא, מנהל ההשקעות הוותיק עזרא עטר, וגם אנשי העסקים אברהם (מיקו) גילת ורוני נפתלי (מבעלי קבוצת הנדל"ן ביג וחברת מי עדן), מכרו באחרונה את מניותיהם בבית ההשקעות (סך הכל כ-15% מההון) לבעל השליטה, בנק ההשקעות הזר Andbank.
העסקה נעשתה במסגרת מימוש אופציה לאנדבנק, שהושלמה במפתיע, אף שיכולה הייתה להתרחש בשתי מנות - האחת עכשיו והשנייה רק ב-2020. בשוק יש הערכות שהפרידה בין הצדדים התרחשה בצל חילוקי דעות, ואף סכסוך של ממש, בין עטר, נפתלי וגילת לבין אנדבנק - ייתכן שבקשר להמשך התפתחותו של בית ההשקעות. עם זאת, שני הצדדים מספרים על פרידה שנעשתה ברוח טובה, למרות חילוקי דעות עסקיים "שבשגרה", כששני הצדדים ממשיכים להיות שותפים בסיגמא פרטנרס, שפועלת בתחום ההתחדשות העירונית והחזקה בחממה טכנולוגית בצפון (אנדבנק רכש מסיגמא פרטנרס 50% ממנה).
"אנו נפרדים בטוב ונשארים חברים ושותפים בסיגמא פרטנרס. עבדנו תמיד בהרמוניה ובאווירה טובה ונפתח יחדיו את סיגמא פרטנרס", אמר היום יו"ר סיגמא ונציג בעלי השליטה, אלברטו גרפונקל. בסביבת בית ההשקעות מציינים עוד שבאנדבנק תמיד רוצים להיות בעלים יחיד - דבר שמלמד על עתיד השותפות עם בעל מניות המיעוט ומייסד סיגמא, פרופ' דן גלאי.
בעקבות העסקה גדל חלקו של אנדבנק ל-80.2% ממניות סיגמא, לאחר שעטר, שעד כה כיהן כסגן יו"ר בית ההשקעות, מכר כ-8.45% מהמניות, ונפתלי וגילת מכרו יחדיו דרך החברה המשותפת מיקאל 6.04% ממניות בית ההשקעות. כאמור, עתה נותר לאנדבנק שותף מקומי יחיד, פרופ' גלאי, שמחזיק ב-19.8% הנותרים מהמניות.
גם בין אנדבנק לגלאי יש מנגנון מוסכם להיפרדות, באמצעות מימוש אופציות עם שתי תקופות מימוש - הראשונה באפריל הקרוב והשנייה ב-2020. לפי שעה, לא ברור אם בכוונת אנדבנק לרכוש מניות מגלאי עוד השנה. בכל אופן, אורי גלאי, בנו של המייסד והמנכ"ל לשעבר של בית ההשקעות, כבר מכר אשתקד את חלקו בבית ההשקעות (כפי הנראה בסדר גודל של כ-5%) לאנדבנק.
סיגמא מנהל כיום קרוב ל-10 מיליארד שקל
עטר ניהל בעבר הרחוק את קרנות הנאמנות של בנק הפועלים ואת סולומון בית השקעות, שעם השנים הפך לפלטפורמה שעליה הוקם בית ההשקעות פריזמה שקרס. בפריזמה הוא ניהל את חברת הגמל, ולסיגמא הוא הצטרף כבעל מניות מיעוט בסוף 2009. עטר כיהן כסגן יו"ר סיגמא, מאז שהפך לבעל מניות בחברה ועד לעזיבתו עתה. בזמנו הוא רכש 25% מבית ההשקעות, שהיה אז בשליטת משפחת גלאי, תמורת סכום שהוערך במיליון שקל בלבד ושגזר לו, על פי הדיווחים, שווי של כ-4 מיליון שקל. חודשים לא רבים לאחר מכן נכנסו לסיגמא כשותפים ב"קבוצת עטר" נפתלי וגילת.
ב-2015 רכש בנק ההשקעות אנדבנק, שבסיסו באנדורה, את השליטה בבית ההשקעות סיגמא, בדרך של הקצאת 60% ממניות סיגמא תמורת כ-18 מיליון שקל שהוזרמו לחברה וששיקפו לה שווי של כ-25-30 מיליון שקל "לאחר הכסף". על פי הערכות, עטר, נפתלי וגילת יוצאים עתה מהחברה לפי שווי שגבוה במקצת מהשווי בעסקת אנדבנק.
מאז הגוף התנהל בשקט רב ומתחת לראדר התקשורתי, להוציא מקרים עסקיים כמו רכישת פעילות ניהול התיקים של בית ההשקעות תמיר פישמן, שהתבצעה ב-2016. בימים שבהם עטר, נפתלי וגילת נכנסו לבית ההשקעות, סיגמא היה בית השקעות קטן, שניהל כ-300 מיליון שקל, מתוכם כ-135 מיליון שקל בקרנות נאמנות. כיום מדובר בבית השקעות שמנהל יותר מ-3.8 מיליארד שקל רק בקרנות הנאמנות.
סיגמא הוא בית השקעות בינוני בגודלו, שנוסד ב-1992 על ידי גלאי ושותפתו לשעבר, ריקי פרי. בסביבת בית ההשקעות מספרים כי בסך הכל הוא מנהל כיום קרוב ל-10 מיליארד שקל בכל הפלטפורמות. נוסף על ניהול קרנות נאמנות, בית ההשקעות פועל גם בתחום ניהול התיקים בארץ ובחו"ל, בתכנון פיננסי ופנסיוני, בניהול הון ובהשקעות אלטרנטיביות.
יו"ר סיגמא, אלברטו גרפונקל, היה בעבר בכיר בבנק הפועלים, והוא זה שחיבר את הבנק מאנדורה עם בית ההשקעות המקומי. הוא משמש כיום גם נציג אנדבנק בישראל ויועץ לבנק הזר. מנכ"ל בית ההשקעות סיגמא הוא יאיר שני. אנדבנק הוא תוצר של מיזוג שנעשה ב-2001 בין בנק Agrícol של משפחת Cerqueda ובנק Reig של משפחת Reig, והוא מתמחה בבנקאות פרטית ללקוחות קצה אמידים ופמילי אופיס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.