הצלחה במהלך הצעת המכר של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שתצטרף בקרוב לבורסת ת"א לפי שווי של יותר ממיליארד שקל: אמש הושלם המכרז המוסדי ב-IPO של חברת הגמל וההשתלמות הגדולה בישראל, שנמצאת בבעלות בית ההשקעות אלטשולר שחם והמנכ"ל יאיר לוינשטיין, ובמסגרתו התקבלו ביקושי יתר, שהביאו את שווי החברה לרמה של 1.13 מיליארד שקל.
מבחינת המוכרים, אלטשולר שחם ולוינשטיין, מדובר בהצלחה מרשימה, מכיוון שהשווי שבו ירכשו הגופים המוסדיים חלק ממניותיהם גבוה ביותר מ-25% מהסכום המינימלי שהסכימו לקבל עבורן.
במסגרת הצעת המכר התקבלו במכרז המוסדי ביקושים של כ-970 מיליון שקל, ובעלי המניות ייפרדו מ-25% ממניות החברה תמורת 283 מיליון שקל (לוינשטיין ייפגש עם 55 מיליון שקל ויישאר עם החזקה בשווי כ-163 מיליון שקל, בעוד בית ההשקעות אלטשולר שחם יקבל לידיו כ-228 מיליון שקל ויישאר עם חבילת מניות בשווי כ-685 מיליון שקל).
שיאה של צמיחה ארוכה
מבחינת המוכרים מדובר באקזיט חלקי, שנעשה בשיאה של צמיחה ארוכה ומשמעותית, שהובילה את החברה ממעמד של "עוד גוף גמל" למעמד של השחקן הגדול בשוק זה. הצעת המכר נעשית חודשים מעטים לאחר שאלטשולר שחם פנסיה וגמל נהפכה לאחת מארבעת הגופים שנבחרו להציע קרן פנסיה ברירת מחדל לכל הציבור - דבר שאמור להביא לה לקוחות רבים באפיק הצומח של הפנסיה החדשה המקיפה. עם זאת, לקוחות אלה עלולים להיות ללא רווחיות.
בהמשך השבוע צפוי להתקיים השלב הציבורי של הצעת המכר, שלאחריו יחזיק לוינשטיין ב-14.4% ממניות אלטשולר שחם גמל ופנסיה, בעוד בית ההשקעות אלטשולר שחם יחזיק ב-60.6%. בית ההשקעות אלטשולר שחם מוחזק על ידי קלמן שחם (45%), גילעד אלטשולר (45%) ורוני בר (10%). מניית החברה צפויה להיכלל עם תחילת המסחר במדד ת"א-90 (ודרכו גם במדד ת"א-125).
מדובר בחברת גמל והשתלמות מצליחה, שעתה מתחילה לרשום גידול נאה גם בתחום הפנסיה, שבו היא עדיין שחקנית משנית ביחס לקבוצות הביטוח. למעשה, החברה מגיעה עתה לבורסה בעיצומן של שנים שבהן רשמה גידול מואץ בנכסיה ובמספר לקוחותיה, הודות להצטיינות בתשואות. דבר זה בא לידי ביטוי ברווחיה, כשבשלוש השנים האחרונות חילקה החברה דיבידנדים בהיקף של 153 מיליון שקל (שעיקרם חולק ערב ההנפקה). לקראת ההנפקה החברה גם קבעה מדיניות דיבידנד, לחלוקה של 75% מהרווח.
את ההנפקה הובילו חברות החיתום רוסאריו קפיטל ולאומי פרטנרס, והיא לוותה על ידי פועלים אי.בי.אי, לידר הנפקות, מנורה חיתום ואפסילון. ההנפקה לוותה על ידי עו"ד אילנית לנדסמן ממשרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן ועל ידי רו"ח שי בזק ממשרד ארנסט אנד יאנג.
מה זה אומר לגבי פסגות?
הנפקת אלטשולר שחם גמל ופנסיה היא הנפקה השנייה של גוף פיננסי בבורסת ת"א מתחילת השנה, לאחר הנפקת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט באפריל. הנפקה זו עשויה להשליך על הנפקה פוטנציאלית נוספת שעשויה להגיע לבורסה בעתיד הלא-רחוק - של בית ההשקעות הגדול בישראל, פסגות.
הפעילות של אלטשולר שחם, שמקבלת עתה תג מחיר מהמשקיעים המוסדיים - שחיים את שוק החיסכון לטווח ארוך טוב מכולם - מספקת זווית ראייה נוספת על תמחור של פעילויות חיסכון לטווח ארוך, שמוטות לגמל ולפנסיה, ושגם נמנות עם קרנות הפנסיה ברירת מחדל. זאת, נוסף על בית ההשקעות הלמן אלדובי, שעיקר פעילותו בתחום החיסכון לטווח ארוך, ושנסחר בבורסה לפי שווי של כ-154 מיליון שקל.
בעלת השליטה בבית ההשקעות פסגות היא קרן ההשקעות אייפקס, שפעילותה בישראל מנוהלת על ידי זהבית כהן. הקרן נמצאת זה כבר בהליכים של בחינת מימוש ההחזקה בפסגות. במסגרת זו נשאלת שאלת התמחור של בית ההשקעות, שפועל במגוון תחומי השירותים הפיננסיים.
ההנפקה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שנמצאת במומנטום חזק הרבה יותר מזה של פעילויות החיסכון לטווח ארוך של פסגות, מספקת תג מחיר מקסימלי לפעילות זו של פסגות. נכון להיום מנהלת אלטשולר שחם גמל ופנסיה נכסים בהיקף של כ-91.3 מיליארד שקל, כך שתג המחיר שנקבע במכרז המוסדי עומד על 1.24% מהנכסים. בית ההשקעות הלמן אלדובי, שרוב פעילותו בתחום החיסכון לטווח ארוך, נסחר בשווי שמהווה כ-0.84% מהנכסים שהוא מנהל.
מספרים אלה עשויים להצביע על כך שפעילות החיסכון לטווח ארוך בלבד של פסגות, לא כולל חיסכון לטווח קצר, ניהול תיקים והשקעות למוסדיים, ברוקראז' ועוד, עומדת על פחות מ-700 מיליון שקל - אם היא תקבל את המכפיל של פעילות אלטשולר שחם (המצליחה יותר), ועל פחות מ-600 מיליון שקל, אם היא תקבל מכפיל של 1% על הנכסים (שגבוה מזה של הלמן אלדובי). תג מחיר כזה כנראה יקשה על כהן לקבל את השווי שהיא רוצה בהנפקה של בית ההשקעות פסגות, ושאותו היא מעריכה בדוחות הקרן שלה ב-1.9 מיליארד שקל (בנטרול חוב).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.