שוק המטבעות הדיגיטליים, שצמח על כתפיו של המטבע המבוזר ביטקוין, נעשה בשנים האחרונות ריכוזי למדי. עשרות מיליארדי הדולרים המושקעים בשוק מוחזקים בחלקם הגדול בידיהן של בורסות הקריפטו הגדולות בעולם. הבורסה הגדולה ביותר בהיקף החזקותיה היא בייננס (Binance), שמחזיקה בעבור לקוחותיה מטבעות קריפטו בשווי של יותר מ-3 מיליארד דולר.
בייננס הוקמה בסין בתחילת 2017 על ידי צ'אנגפנג זאו, המוכר בכינוי CZ, ובהמשך אותה שנה נאלצה להעביר את פעילותה אל מחוץ לסין, על רקע החלטתה של הממשלה הסינית לאסור על מסחר קריפטו בתחומי המדינה. כיום משרדיה העיקריים של בייננס נמצאים בטייוואן, במלטה ובארה"ב, אבל פעילויותיה נפרסות על פני מדינות נוספות, ובסך הכול היא מעסיקה כ-500 עובדים בעולם.
ביולי 2017 הנפיקה בייננס מטבע דיגיטלי משלה על תשתית בלוקצ'יין של את'ריום. המטבע, שנקרא Binance Coin או בקיצור BNB, משמש לביצוע תשלומים בבורסה ובפלטפורמות הנוספות של בייננס. ב-ICO (הנפקת מטבע ראשונית) רכשו המשקיעים מטבעות BNB ב-15 מיליון דולר. בפברואר 2019 החליטה בייננס להעביר את פעילות המטבע שלה לתשתית בלוקצ'יין חדשה שיצרה לעצמה, Binance Chain. יחד עם הבלוקצ'יין החדש, השיקה בייננס גם את הבורסה המבוזרת שהקימה, Binance DEX.
בשבוע שעבר השיקה בייננס פעילת מסחר קריפטו בארה"ב באמצעות אתר Binance.US, לאחר שביוני האחרון נחסמה הגישה למשקיעים אמריקאים לפלטפורמה הגלובלית שלה, Binance.com, על רקע חששות שהיא אינה עומדת בדרישות הרגולטוריות בארה"ב. לבייננס יש גם שיתוף פעולה עם חברת Simplex הישראלית, שמאפשרת שימוש בכרטיסי אשראי לתשלום על רכישות בבורסת הקריפטו שלה.
"הפרויקטים מפוזרים בכל העולם"
בייננס אינה מסתפקת בהחזקת בורסת הקריפטו המובילה, ומקימה בשנה האחרונה מיזמים נוספים, שעשויים לחזק את אחיזתה בתעשיית הבלוקצ'יין העולמית: חברה שפיתחה בעבורה ארנק דיגיטלי (שנקרא Trust Wallet), פלטפורמה להנפקת מטבעות דיגיטליים (שנקראת Launchpad), חממת סטארט-אפים בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים (Binance Labs), אקדמיה המציעה לימודים והכשרות בתחו, וגם קרן צדקה התורמת למטרות חברתיות.
לפני כשלושה שבועות השיקה בייננס עוד חברה בת, ששמה Binance X - והיא מוגדרת כ"זרוע החדשנות" של ענקית הקריפטו. בשבוע שעבר, במסגרת אירועי שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב, הגיעו לביקור בישראל טק צ'יה (Teck Chia) ופלורה סאן, שניים מהמנהלים המובילים את בייננס אקס.
בשיחה עם "גלובס" סיפר צ'יה, ראש החברה, כי התחיל את דרכו בבייננס באפריל 2018, כשהצטרף לצוות Binance Labs. "הצטרפתי לבייננס כי חשבתי שאוכל לעזור לפתח שם הרבה מהרעיונות שהיו לי בסטארט-אפים שהקמתי בעבר", אמר צ'יה. "נולדתי בסינגפור, ובגיל צעיר עברתי עם הורי לארה"ב, ואני חי בעמק הסיליקון שנים רבות. עבדתי כמהנדס תוכנה בחברות שונות, ובמשך שנתיים הייתי מנהל מוצר של אפליקציית המובייל בפייסבוק. בהמשך הקמתי סטארט-אפים והשקעתי במיזמים בתחום הבלוקצ'יין".
● אז מה אתם עושים בחברה החדשה שלכם, Binance X?
"השקנו את בייננס אקס בסוף אוגוסט, אבל התחלנו לבנות את החברה כבר לפני כמה חודשים. יש לנו תוכנית מענקים, ובאמצעותה אנחנו תומכים כיום ביותר מ-40 פרויקטי בלוקצ'יין. הצוותים שעובדים על הפרויקטים מפוזרים בכל העולם, והמטרה שלנו לעודד פרויקטים נוספים - כך שאני מבלה הרבה שעות בטיסות כדי לפגוש יזמים ומפתחים. אנחנו עדיין בתחילת הדרך, ואנחנו מקווים שהפרויקטים שיצליחו ישתלבו בעתיד בפלטפורמות של בייננס".
● במאי האחרון בורסת בייננס נפרצה ונגנבו ממנה מטבעות דיגיטליים בשווי 40 מיליון דולר. מה אתם עושים כדי לפתור את בעיות האבטחה שלכם?
"האבטחה היא במקום הראשון בסדר העדיפויות של החברה כיום", אמר צ'יה. "אנחנו ממשיכים לעבוד על חיזוק האבטחה, אבל חשוב להדגיש שלמעשה אף אחד מהלקוחות שלנו לא איבד את כספו בפריצה, כי דאגנו לביטוח שמכסה על מקרים כאלה".
● אילו מטרות עיקריות הצבתם לעצמכם בחברה?
"המשימה שלנו היא לבנות תשתיות עבור כל תעשיית הבלוקצ'יין העולמית. בייננס היא שחקנית מרכזית בתעשייה, אבל אנחנו משתפים פעולה עם הרבה חברות אחרות כדי להצליח במשימה. אנחנו מבינים שאם תהיה הצלחה רחבה לכל תעשיית הבלוקצ'יין, גם אנחנו נהנה מכך. אנחנו מקווים שהתעשייה תצמח בעתיד לממדים כמו אלה של תעשיות טכנולוגיה ותיקות יותר, כמו אינטרנט, מובייל, ביג דאטה וטכנולוגיות אחרות".
● בניגוד לפרויקטים אחרים בתעשיית הבלוקצ'יין, הקוד של תשתית הבלוקצ'יין והבורסה המבוזרת שהקמתם אינו פתוח, כך שמפתחים מחוץ לבייננס אינם יכולים לנסות לשפר אותו. מדוע?
"הכוונה שלנו בעתיד היא בהחלט לפתוח את הקוד של Binance Chain ושל פלטפורמת Binance DEX. אנחנו מבינים את החשיבות של עבודה בקוד פתוח, גם מבחינת שיפור הקוד וגם מבחינת אמון המשתמשים. אני חושב ש-CZ (מייסד ומנכ"ל בייננס) רוצה לראות יותר חדשנות בפיתוח הפלטפורמות של בייננס, לפני שאנחנו מאמצים רעיונות מבחוץ. אם נפתח את הקוד שלנו כבר כיום, יש חשש שחברות אחרות ישתמשו בו כדי לפתח בורסות מבוזרות משל עצמן".
● בורסות מבוזרות כמו Binance DEX בטוחות יותר בהגנה על כספי הלקוחות בהשוואה לבורסות קריפטו רגילות?
"זה תלוי במידת האמון שהלקוח נותן בחברה שתשמור על הכספים. עבור ההאקרים, בורסות מבוזרות הרבה יותר מסובכות לפריצה, כי הכספים מפוזרים בארנקים של מאות אלפי או מיליוני משתמשים, ובכך הן שונות מאוד מבורסות ריכוזיות. מצד שני, חוויית המשתמש בבורסות מבוזרות פחות טובה".
יותר מ-12 מיליארד דולר בהחזקת הבורסות
מחקר שפרסם בשבוע שעבר האתר האמריקאי The Block, מצא כי בארנקיהם של לקוחות בורסות הקריפטו יש שלושה מטבעות המובילים בהיקפם הכספי: ביטקוין, עם כ-5% מהמחזור הכולל; את'ר (Ether, המטבע של פלטפורמת את'ריום), עם 10% מהמחזור; ותת'ר (Tether, "מטבע יציב" המגובה בדולר), עם 39% מהמחזור. שוויים הכולל של מטבעות ביטקוין, את'ר ותת'ר המוחזקים על-ידי בורסות הקריפטו בעבור לקוחותיהם מסתכם בלא פחות מ-12.4 מיליארד דולר, לפי נתוני המחקר.
הבורסה המחזיקה בעבור לקוחותיה בשווי המטבעות הדיגיטליים הגדול ביותר היא Binance, שהחזקותיה בשלושת המטבעות המובילים שוות כיום 3.6 מיליארד דולר; הבורסות הבאות אחרי בייננס בשווי ההחזקות שלהן באותם מטבעות הן Huobi (החזקות בשווי 2.5 מיליארד דולר), Bitfinex (שווי 1.8 מיליארד דולר) ו-Bittrex (שווי 1.6 מיליארד דולר). המחקר מסייג כי מדובר רק בהחזקות בארנקים הידועים באופן ציבורי, וכי הבורסות עשויות להחזיק בארנקים רבים נוספים.
רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.