הממשלה הבריטית ביקשה באופן רשמי דחייה במועד הפרישה מהאיחוד האירופי (ברקזיט); כך עידכנו אמש גורמים בכירים באיחוד האירופי, אחרי שיחת טלפון בין ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לנשיא המועצה האירופית דונלד טוסק. עם זאת, כלי התקשורת בבריטניה דיווחו כי הבקשה נשלחה בלתי-חתומה לבריסל, ולוותה במכתב נוסף, אותו כתב ג'ונסון, ובו הוא מפציר באיחוד לא לאשר את בקשת ההארכה ועל ידי כך להביא לכך שבריטניה תפרוש מהאיחוד עד ה-31 באוקטובר. ג'ונסון מקווה כי אם האיחוד האירופי יסרב להעניק הארכה נוספת, חברי הפרלמנט ייאלצו להצביע בעד ההסכם שלו בשבוע הבא, או לפרוש מהאיחוד ללא הסכם כלל.
● למכתב המלא ששלח ג'ונסון לאיחוד האירופי
● למכתב המלאה ששלחה ממשלת בריטניה לאיחוד האירופי
שליחת שני מכתבים סותרים על ידי אותה הממשלה היא אירוע חריג, ופרשנים בבריטניה נאבקו למצוא תקדים להתנהלות הנוכחית של ממשל ג'ונסון. חלקם העריכו כי ג'ונסון אף עשוי לעמוד לדין על פעולה זו, ואולי על "ביזוי" "חוק בן" שעבר בפרלמנט. החוק, שעבר בפרלמנט בחודש שעבר, קובע כי ג'ונסון חייב לבקש הארכה של עד שלושה חודשים במקרה שלא יאושר הסכם בפרלמנט עד אתמול ב-23:00 (שעון בריטניה).
תסריט זה אכן התממש. מה שטירפד את ההסכם אמש היה תיקון לחוק, הקובע כי ההסכם לא ייחשב ל"הסכם מאושר" אלא רק אחרי שיעבור שלבי אישור נוספים. התיקון נתמך ברוב של 322 חברי פרלמנט, מהם "מורדים" שמרנים ונציגי צפון-אירלנד המתנגדים להסכם, מול 306 מתנגדים. ג'ונסון היה נשמע שש לקרב אחרי ההפסד אתמול, והבטיח שלא יבקש דחייה מהאיחוד האירופי, אך ככל הנראה חזר בו שעות לאחר מכן. בעבר אמר כי יעדיף להיות "מת בתוך שוחה" מאשר לבקש דחייה נוספת. קצת אחרי חצות (שעון ישראל) אישר טוסק בציוץ בטוויטר כי "בקשת ההארכה התקבלה".
ואולם הבוקר נודע כי ג'ונסון שלח את בקשת ההארכה כצילום של מסמך בלתי חתום, וליווה אותה במכתב חתום מטעמו. במכתב החתום הוא מזהיר מ"אפקט השחיקה" של הארכה נוספת, וכותב "דחייה נוספת תפגע באינטרסים של בריטניה ושל האיחוד האירופי, וביחסים ביננו". שני המכתבים הסותרים, שלוו גם במכתב שהוסיף שגריר בריטניה לאיחוד האירופי שפרטיו טרם נודעו, עשויים ליצור דרמה משפטית בבריטניה, אם האופוזיציה תעתור לבית משפט כנגד הצעד של ג'ונסון. כאמור, הוא הקפיד לשלוח את המכתב הראשון כצילום של מכתב בלתי חתום, בעודו חותם על המקור של המכתב השני.
העיכוב אינו משנה את העובדה כי בפעם הראשונה בפרלמנט הבריטי, לפי ספירת כלי התקשורת בבריטניה, מסתמן רוב להסכם ברקזיט כלשהו - במקרה הנוכחי ההסכם שגיבשו ג'ונסון וצוותו מול האיחוד האירופי. ראש הממשלה הבריטי אמר אתמול גם כי הוא מתכוון להביא את ההסכם לאישור בית הנבחרים בפעם שנייה בשבוע הבא. מדינות האיחוד האירופי הביעו נכונות לאפשר לבריטניה הארכה נוספת במועד הפרישה, והן צפויות לקיים דיונים בנושא היום (א') בבוקר. טוסק עידכן כי הדיון בתשובה למכתב "עשוי לקחת כמה ימים". "אני אתייעץ עם מנהיגי האיחוד כיצד להגיב למכתב", צייץ טוסק.
החוק הבריטי קובע כי מכתב הבקשה להארכה יכול להכיל סעיף לפיו "אם שני הצדדים (האיחוד האירופי ובריטניה) יצליחו לאשרר את ההסכמים ביניהן עוד לפני ה-31 בינואר 2020, ניתן לקצר את תקופת ההארכה". משפט זה סולל את הדרך לפרישה של בריטניה במועד מוקדם יותר. אישרור ההסכם באיחוד האירופי ייעשה רק אחרי שהוא יאושר בפרלמנט הבריטי, וכמה מכלי התקשורת ביבשת העריכו כי 30 בנובמבר עשוי להיות תאריך הברקזיט החדש, אם הכל יתנהל כשורה. בכל מקרה, האופוזיציה עשויה להעלות לדיון התנגדויות להסכם הנוכחי, הצעה לקיים עליו משאל עם או אפילו לשלוח את המדינה לבחירות חדשות. כפי שאירע אתמול, הפרלמנט יהיה זה שיוביל את המסלול שבו תצעד בריטניה בימים הקרובים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.