וורן: "מאמץ אידיאולוגי בוטה של ממשל טראמפ להסיח את הדעת מכשלונותיו במזה"ת"

המתמודדים הדמוקרטים המובילים במירוץ לנשיאות ממחזרים עמדות ותיקות • וורן: "עוד ניסיון אידיאולוגי בוטה של ממשל טראמפ כדי להסיח הדעת מכשלונותיו במזה"ת" • ביידן: "הצהרת פומפיאו פוגעת בדיפלומטיה ומרחיקה אותנו מפתרון של שתי מדינות" • אייפ"ק: אין לנו עמדה בסוגיית ההתנחלויות

אליזבת וורן  / צילום:   Shutterstock
אליזבת וורן / צילום: Shutterstock

 

המתמודדים הדמוקרטים המובילים במירוץ לנשיאות - ג'ו ביידן, אליזבת וורן וברני סנדרס - יצאו אמש (ב') נגד ההתנחלויות בעקבות הצהרת שר-החוץ האמריקאי, מייק פומפיאו, שההתנחלויות אינן מנוגדות לחוק הבינלאומי. שלושתם ממחזרים למעשה עמדות ותיקות נגד ההתנחלויות.

בציוץ בטוויטר אומרת אליזבת וורן, כי הצהרת פומפיאו היא "מאמץ אידיאולוגי בוטה של ממשל טראמפ להסיח את הדעת מכשלונותיו במזה"ת". "לא זו בלבד שההתנחלויות האלה מפרות את החוק הבינלאומי, אלא הן מקשות על המאמצים להשיג שלום", היא כתבה. "כנשיאה, אשנה מדיניות זו ואפעל למימוש פיתרון של שתי מדינות".

 

באוקטובר רמזה וורן, כי אם תיבחר לנשיאה, היא עלולה להשתמש בסיוע כדי למתן את מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים. היא לא הזכירה את המילה 'סיוע' במפורש. כדבריה: "המדיניות הרשמית של ארה"ב היא תמיכה בפתרון שתי מדינות, ואם ישראל תנוע בכיוון הנגדי, אז הכל יונח על השולחן". בתשובה לשאלה האם גם הסיוע יונח על השולחן, היא הדגישה: "אמרתי הכל".

"בשלב זה נתניהו אומר, כי הוא יוביל את ישראל בכיוון הגברתה (של תנועת) ההתנחלויות, וזה לא מוביל אותנו לכיוון של פתרון שתי מדינות", היא ציינה אז.

מטה הבחירות של סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, אמר אמש, כי הצהרת פומפיאו להכשיר את ההתנחלויות "פוגעת בדיפלומטיה, מרחיקה אותנו עוד יותר מהתקווה להשגת פיתרון של שתי מדינות, ותשלהב עוד יותר את המתחים באזור. זו אינה שאלה של שלום או ביטחון. לא מדובר פה על נקיטת עמדה פרו-ישראלית. מדובר פה על פגיעה בעתידה של ישראל כדי לשרת האינטרסים הפוליטיים היאישיים של דונלד טראמפ". הדברים פורסמו בראשונה באתר "ג'ואיש אינסיידר".

"ביידן היה מאז ומתמיד תומך חזק של ישראל ... אך רכיב חיוני של תמיכה חזקה כזו הוא הבנה שהדרך הטובה ביותר להבטיח את בטחונה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית היא פעולה משותפת של הישראלים והפלסטינים לקראת פיתרון של שתי מדינות", נאמר בהודעת מטה ביידן. "זו הדרך הטובה ביותר לממש את הזכויות הלגיטימיות והחירויות שהעם הפלסטיני ראוי להן. הרחבת ההתנחלויות תקשה על כך. הן מהוות מכשול לשלום. זו תפיסה שכל הממשלים הקודמים, דמוקרטים כרפובליקאים, סמכו ידם עליה - עד שהגיע טרמאפ".

יחד עם זאת, ב-1 בנובמבר, תקף ביידן בחריפות התבטאויות של מתמודדים דמוקרטים אחרים שקראו להתנות את המשך הסיוע לישראל בהסרת ההתנחלויות או בהפסקת המסע להרחבתן. בשיחה עם כתבת "וול סטריט ג'רנל", באירוע בחירות במדינת אייווה, הכריז אז ביידן שהוא מתנגד להתנחלויות, אך, לדעתו, התניית הסיוע בהסרתן מקוממת.

בתשובה על שאלה האם הוא יהיה מוכן להשתמש בסיוע כמכשיר לחץ לבלימת ההתנחלויות, אמר ביידן: "לא אני. הרקורד שלי מראה שהתנגדתי להתנחלויות כבר בשלב מוקדם מאוד, ואני חושב שההתנחלויות הן משגה. נתניהו יודע מה עמדתי בסוגיה זו. אבל הרעיון שנמשוך סיוע צבאי מישראל, ונתנה אותו בשינוי של מדיניות (ישראלית) ספציפית - לדעתי זה ממש מקומם".

"אני לא הייתי מתנה את הסיוע ואני חושב שכל התניה כזו היא שגיאה אדירה", הוסיף אז ביידן. "אני מקווה שמתמודדים דמוקרטים אחרים שדיברו נגד הסיוע נכשלו בלשונם או שדבריהם הוצאו מהקשרם".

וברני סנדרס אמר אתמול, כי "ההתנחלויות בשטחים הכבושים הן בלתי-חוקיות.. זה ברור מאליו מהחוק הבינלאומי ומהחלטות רבות של או"ם. לדבריו, "טראמפ מבודד פעם נוספת את ארה"ב וחותר תחת מאמצים דיפלומטיים כדי להתחנף לבייס הקיצוני שלו".

פיט בוטג'ג', שהסקרים מציבים אותו בחמישיה המובילה במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות - ובמקום הראשון בקרב הבוחרים הדמוקרטים במדינת אייווה - הכריז בסוף אוקטובר, כי יש לנצל את הסיוע האמריקאי לישראל כאמצעי לחץ לשינוי מדיניותה כלפי הפלסטינים.

בנאום באוניברסיטת שיקאגו אמר בוטג'ג': "אני חושב שהסיוע הוא אמצעי להנחות את ישראל בכיוון הנכון. אם למשל ימומשו איומי הסיפוח, אני מחויב לדאוג לכך שארה"ב לא תישא בנטל המימון של הסיפוח". לדבריו, הוא נוקט עמדה זו מתוך דאגה לעתיד הדמוקרטיה בישראל.

"אני חושב שהסיוע הוא אמצעי להנחות את ישראל בכיוון הנכון. אם למשל ימומשו איומי הסיפוח (של חלקים מהגדה לישראל), אני מחויב לדאוג לכך שארה"ב לא תישא בנטל המימון של הסיפוח". לדבריו, הוא נוקט עמדה זו מתוך דאגה לעתיד הדמוקרטיה בישראל.

"האינטרס האמריקאי, האינטרס הפלסטיני ובסופו של דבר האינטרס הישראלי-יהודי הוא, שישראל לא תגיע למצב שבו יהיה עליה לבחור בין היותה דמוקרטית או היותה יהודית. ועכשיו מסתמן שזה המסלול שבו נעה ישראל".

"אינני רוצה להתחייב עתה לדרך זו או אחרת שבהן ניתן לנצל את המכשיר הזה (הסיוע), אך אומר שמטרת המדיניות שלנו תהיה לפעול כפי שאנו פועלים כאשר חבר סוטה מהדרך הנכונה ומדאיג אותנו. אנו שמים את הזרוע סביבו ומנחים אותו לדרך טובה יותר", אמר המתמודד הדמוקרטי.

ב-14 ביולי השנה השמיע בוטג'ג' את הדברים הבאים בנאום באוניברסיטת אינדיאנה: "אם ראש הממשלה נתניהו יממש את איומו לספח התנחלויות בגדה המערבית, הנשיא בוטג'ג' ינקוט צעדים כדי להבטיח שמשלמי המיסים בארה"ב לא ישאו בנטל ההוצאות". הוא אמר אז, כי הוא תומך בפתרון של שתי מדינות, שיתן ביטוי ל"שאיפות הלגיטימיות של העם הפלסטיני ולצרכי הביטחון של ישראל".

אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, הודיעה אמש, בציוץ, כי היא אינה נוקטת עמדה בסוגיית ההתנחלויות. "אנו מאמינים שההתנחלויות צריכות להיות נושא למו"מ ישיר בין הצדדים, ולא משהו שישמש נושא להחלטה של גופים בינלאומיים", נאמר בציוץ. "הפלסטינים חייבים להפסיק את החרם שלהם על פקידי רשות אמריקאים וישראלים ולחזור למו"מ ישיר".