מה הקשר בין עישון לקורונה ומה מעריכים בחברות הייעוץ: המדריך היומי לעולם במשבר

למה בניו יורק ממליצים להפסיק לעשן, מה התרחישים של מקינזי וגולדמן זאקס, ומה אומרות כותרות העולם • מדריך יומי של "גלובס" יגלה לכם את כל מה שכדאי לדעת וצריך להכיר, בדגש על כלכלה, מדע וסיקור עולמי

אדם עם מסכה בבריטניה / צילום: Simon Dawson, רויטרס
אדם עם מסכה בבריטניה / צילום: Simon Dawson, רויטרס

חזית המדע: 

עישון מגביר את הסיכון להחמרת המחלה

ראש עיריית ניו יורק ביל דה בלסיו הוציא הנחיות לתושבי העיר להתמודדות עם וירוס הקורונה, אשר כללו, בין היתר, המלצה להפסיק לעשן והפניה לקו החם להפסקת עישון.
מחלת ה-Covid-19 היא מחלת ריאות ורוב מקרי המוות מהווירוס עוברים תחילה דרך מצוקה נשימתית. לכן הקשר לעישון הוא הגיוני מאוד. העישון פוגע בתפקוד הריאות ולכן פגיעה של הווירוס בנשימה, הגיוני שתהפוך להיות קטלנית יותר מהר יותר במעשנים. שני מחקרים שנערכו בסין (במהירות ובתנאי שדה) הראו כי במעשנים המחלה עברה לשלב הקרטי מהר יותר ובסבירות רבה יותר מאשר בלא מעשנים.

מחקר נוסף בחן עד כמה תאי הריאות באוכלוסיות שונות "פתוחים" לקבל את הווירוס. גורמים סביבתיים שונים יכולים להוביל לכך שעל גבי תאים מסוימים יופיעו קולטנים, חלבונים שאותם מנצל הווירוס כדי להתחבר לתא. המחקר, שפורסם באתר Preprints המיועד למאמרים שטרם עברו ביקורת עמיתית, ונקרא בזהירות "רמז לקבוצות הסיכון ב- Covid-19", טוען כי אצל מעשנים בא לידי ביטוי יתר גן המקודד קולטן מסוים שחשוד כמאפשר היקשרות של הווירוס, כלומר שאצל מעשנים הסיכון להדבקת התאים הווירוס הוא מוגבר. פגיעות כזו יכולה להביא להחמרה מהירה יותר של המחלה. החלק המצער ביותר של המחקר הזה הוא שחלק מהגנים האלה ממשיכים לבוא לידי ביטוי יתר גם במעשנים לשעבר, ולא רק במעשנים בהווה. יש לציין שוב שמדובר במחקר חפוז, שלא הספיק לעבור ביקורת עמיתים.

באותו ניסוי נמצא כי הקולטנים המסוכנים מתבטאים באותה מידה בנשים וגברים, אבל באוכלוסייה הלבנה יותר (!) מאשר באוכלוסיית אסיה. אם אמנם יאושש הדבר במחקרים נוספים, הרי שייתכן שגל המחלה שיעבור על אירופה וצפון אמריקה יהיה אפילו גרוע יותר מאשר זה שעובר על סין.

יש לציין כי בלי קשר למחקרים הללו, ידועה השפעה שלילית של עישון על מערכת החיסון, ומעשנים הם בעלי סיכון מוגבר להידבק בשפעת ובדלקת ריאות.

חוקרי מחלות באוניברסיטת ג’ונס הופקינס אומרים כי רוב הנדבקים בקורונה מתחילים להראות את התסמינים בערך חמישה ימים מההידבקות. למרות זאת הם הזהירו שבמונחי הסתברות סטטיסטית, בידוד של 14 יום יחמיץ כנראה כמה מקרים. לפי החישובים שלהם, על כל 10,000 אנשים ששוהים בבידוד 14 יום, קצת מעל 100, כלומר כ-1%, יפתחו את התסמינים רק אחרי שיצאו מהבידוד.

הממצאים של המחקר תומכים בהערכות המקובלות של תקופת הדגירה עד להופעת חום, שיעול ומועקה נשימתית, ובהמלצות רשויות בריאות הציבור לבידוד ומעקב של 14 יום לאנשים שנחשפו לנגיף. בחלק ממדינות ארה"ב, הרשויות ממליצות לכל מי ששב מנסיעה בינלאומית לבודד את עצמו לתקופה זו. כשהתסמינים מופיעים, החולים הם במצב המדביק ביותר שלהם, מפני שהנגיף מתפשט בדרך כלל כשמישהו משתעל או מתעטש, לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, CDC. 

גלי וינרב וול סטריט ג’ורנל

טיפ כלכלי:

חברות הייעוץ: הסיכונים גבוהים, אך יש גם מקום לאופטימיות

עשרה שבועות לאחר התפרצותו, ההשפעה של נגיף הקורונה על המגזר העסקי כבר נותנת את אותותיה, וחברות רבות נדרשות לגבש תוכנית פעולה למקרה שבו המשבר הנוכחי יימשך עוד זמן רב. חברות הייעוץ העולמיות מציגות כמה תרחישים, חלקם אופטימיים.


1. מקינזי: בין התאוששות למיתון

חברת הייעוץ העולמית מקינזי מפרסמת דוח ובו שלושה תרחישים שעשויים להתפתח: התאוששות מהירה, האטה עולמית ומיתון מונע מגפה. בחברת הייעוץ מאמינים כי הנרטיב הפסימי, שניכר כי משפיע כבר כעת על השווקים ועל מקבלי המדיניות, אינו התרחיש הצפוי, ומעריכים את האפשרות לתוצאה אופטימית יותר להתפתחות בנושא הקורונה.

בתרחיש ההתאוששות המהירה, מדינות ברחבי העולם יפעלו להשיג שליטה ובקרה בדומה למה שהתרחש בסין, ונקודת השיא של הדאגה הציבורית תתרחש בתוך שבוע-שבועיים.

בתרחיש זה, המודל של מקינזי שפותח בשיתוף עם אוקספורד, מרמז כי צמיחת התוצר העולמי לשנת 2020 נופלת מההערכה הקודמת המקובלת של 2.5% לכ-2%. לפי התרחיש, הכלכלה האמריקאית תתאושש בסוף הרבעון הראשון, ובאותה נקודה סין תחדש את מרבית תפוקתה התעשייתית, אך אמון הצרכנים יראה סימני התאוששות רק בסוף הרבעון השני. במקינזי מדגישים שמדובר באומדנים ולא בתחזית.

התרחיש השני מדבר על "האטה עולמית". לפי התרחיש, מרבית המדינות אינן מצליחות להשיג שליטה מהירה על המצב. באירופה ובארה"ב ההדבקה מהירה אך נותרת מקומית, בין היתר בשל אמצעי זהירות משמעותיים. תרחיש זה משכלל 10,000 עד 50 אלף מקרים בארה"ב, ו"זנב ארוך" של ערים עם קומץ או עשרות מקרים. התרחיש משקלל התפשטות מסוימת באפריקה, הודו ובאזורים צפופים, אך ירידה בהעברת הנגיף באופן טבעי עם בוא האביב במדינות רבות. לפי תרחיש זה, ההתמודדות תימשך שישה עד שמונה שבועות בערים מרכזיות. זעזוע הביקוש יקצץ את צמיחת התוצר העולמית לשנת 2020 במחצית, לשיעור של בין אחוז ל-1.5%, וימשוך את הכלכלה העולמית להאטה - אך לא למיתון.
בתרחיש זה, ההאטה העולמית תשפיע יותר על חברות קטנות ועסקים מקומיים, וכלכלות פחות מפותחות יושפעו יותר מאשר כלכלות מתקדמות.

התרחיש השלישי והגרוע ביותר, בוחן את האפשרות של מגפה שתוביל למיתון עולמי והוא מניח שהנגיף איננו עונתי ולא מושפע מבוא האביב. גידול במספר המקרים נמשך לאורך כל הרבעון השלישי והרביעי, מערכות בריאות ברחבי העולם מושפעות לרעה ומתקשות להתמודד עם הנטל הרב, וההתאוששות באמון הצרכנים נדחקת לרבעון השלישי או מאוחר ממנו. התרחיש מדבר על מצב המגיע עד כדי מיתון עולמי, עם צמיחה עולמית הצונחת בשנת 2020 לכדי 1.5%-0.5%.

לפי מקינזי, שבעה צעדים יכולים לסייע לעסקים מכל הסוגים. הצעד הראשון הוא הגנה על העובדים; ‘עסקים כרגיל’ אינם אופציה. יש להסביר למנהלים כיצד להתמודד עם הנגיף, בהתאם להוראות ארגון הבריאות העולמי וסוכנויות בריאות, ולקיים תקשורת דו כיוונית שתספק מרחב בטוח עבור העובדים. על החברות לבדוק את המתח הפיננסי שנוצר ולפתח תוכניות מגירה, לנטר את שרשרת האספקה ולייצר יכולת תגובה וגמישות לטווח הארוך, ולשקוד על תגובות שיווקיות ומכירתיות לזעזועים אפשריים בביקושים. בנוסף, יש להגדיר יעדים ספציפיים 48 שעות קדימה.

בנוסף, על החברות לוודא שהן נזילות מספיק, ולהגדיר תרחישים עבור המשתנים הקריטיים המשפיעים על ההכנסות והעלויות, ולהגדיר מהלכים אפשריים לייצוב הארגון בכל תרחיש (למשל, הפחתת עלויות, מיזוגים ורכישות, אופטימיזציה של חשבונות לתשלום ועוד). בנוסף, במקינזי ממליצים לחברות "לתרגל את התוכניות", כדי להבין באמת את מה שנדרש ואת תרחישי השיבושים האפשריים. לבסוף אומרים במקינזי כי על החברות "להפגין נכונות" ולתרום למאמצי החברה

2. גולדמן זאקס: להישאר בשוק

המפולת שנרשמה ביום שני בשוקי המניות - במה שייזכר כיום הגרוע ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008 - מתחילה לייצר הזדמנויות, כך מעריכים כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זאקס. בסקירה שהוציאו למשקיעים בלב הסערה שאפיינה את המסחר בניו יורק, הם מעריכים כי אחרי הנפילות הסיכויים להתאוששות נראים כעת גבוהים יותר מאשר הסיכון להפסד עמוק.

"אמנם הנגיף צפוי להאט את קצב הצמיחה בארה"ב השנה, אך ההקלות היזומות מצד הפד, השפל בשיעור הריבית, הרקע החזק של שוק העבודה לפני פרוץ הנגיף וחידוש הפעילות בסין מציעים כי ארה"ב עדיין יכולה להימנע ממיתון השנה", כתבו כלכלני גולדמן זאקס.

"בסיכום ביניים הסיכון הוא גבוה ואי אפשר לחזות את נקודת המפנה של הכלכלה והשווקים הפיננסיים. אבל יש להביא בחשבון את התמחור הנוכחי בשוק. בחישוב גס, אם השוק נופל בממוצע כ-30% במהלך מיתון, בהתחשב בירידה הנוכחית של 18% מהשיא, משמעה, ככל הנראה, יש סיכויים של 60% למיתון. אבל גם אם יתקיים מיתון, ייתכן שהשוק יהיה מוכן יותר לסבול התכווצות חדה אך זמנית בצמיחה. בהינתן תרחיש הבסיס שבו ארה"ב נמנעת ממיתון, אנו ממשיכים להמליץ להישאר בשוק", הוסיפו בגולדמן זאקס.
בבנק ההשקעות ציינו את הגורם שאחראי בין היתר לתנועות החדות בשווקים אך גילו אופטימיות כאשר קבעו מחיר יעד למדד S&p 500 גבוה מרמתו כיום.

"למרות מחזורי המסחר הכבדים, הנזילות בשווקים צנחה ביותר מ-90% בשבועיים האחרונים, שכן עושי השוק מפחיתים את כמות הסיכון שהם מוכנים לקחת נוכח העלייה בתנודתיות". בתוך כך, בבנק ההשקעות מעריכים כי מדד S&P 500, שהשלים נפילה של קצת יותר מ-18% מאז השיא שנרשם בפברואר האחרון, צפוי להתאושש ולהגיע עד סוף השנה ל-3,310 נקודות. "גם במהלך השפעת הספרדית ב-1918, לא חווינו נסיגה כזו", כך בדקו בגולדמן זאקס. מחיר היעד של הבנק משקף עלייה של 20% במדד עד סוף השנה.

שני אשכנזי וגיא בן סימון

מה קורה בעולם:

מדריד סוגרת בתי ספר ואוניברסיטאות ובכווית מאיימים לגרש זרים

הכותרת הראשית של עיתון החינם הספרדי "20 דקות" מוקדשת לצעד המחמיר שנקטה העיר מדריד אתמול, כשהודיעה כי 1.2 מיליון תלמידים וסטודנטים יישארו בבית בשבועיים הקרובים, כדי למנוע הפצה של נגיף הקורונה בעיר ובסביבותיה. הצעד המניעתי הוכרז אחרי שיותר מ-1,200 בני אדם אובחנו כחולים בקורונה, ומספר המתים במדינה טיפס ל-31 בני אדם . בנוסף, בוטלו כל הניתוחים האלקטיביים, כדי לפנות משאבים בבתי החולים בעיר. עיר נוספת, ויטוריה שבחבל הבאסקים, הכריזה גם היא כי תשעה את הלימודים לשבועיים כצעד מניעתי, החל מיום רביעי הקרוב. ראשי המחוזות והערים, כפי שכתוב בכותרת המשנה של העיתון, המליצו למי שיכול לעבוד מהבית.

עיתון החינם הספרדי "20 דקות"  / צילום: צילום מסך
 עיתון החינם הספרדי "20 דקות" / צילום: צילום מסך

הכותרת הראשית של עיתון הדני "ברלינסקה" מזהירה מההשלכות הכלכליות של השילוב בין הצניחה במחירי הנפט כתוצאה מעימות מחירים בין סעודיה לרוסיה ל"פחד מנגיף הקורונה". בסקנדינביה נרשמו מאות מקרים של חולים מאומתים בקורונה, מרביתם כתוצאה מביקור בצפון איטליה לחופשות סקי או במסגרת עבודה. שבדיה (264), נורבגיה (239), דנמרק (156) ואפילו איסלנד (65 מקרים על אוכלוסייה של 300 אלף בני אדם) מתמודדות עם ההפצה על ידי בידוד ביתי ובבתי חולים. עד כה לא נרשמו בהן קורבנות בנפש. רמטכ"ל צבא דנמרק הודיע כי ייכנס לבידוד לאחר שנפגש עם עמיתו האיטלקי, שאובחן כחולה בקורונה שלשום. דנמרק הודיעה היום על הפסקת הטיסות מאיראן, איטליה ודרום קוריאה.

העיתון הדני "ברלינסקה"  / צילום: צילום מסך
 העיתון הדני "ברלינסקה" / צילום: צילום מסך

הכותרת הראשית של ה-"Kuwait Times" מדווחת כי גם במדינת המפרץ הקטנה נשארים תלמידי בתי הספר בבית, וכי חופשה שניתנה להם תוארך עד ה-26 במרץ. בניגוד למצב במדינות אירופה, רוב מתוך 69 המקרים המאובחנים בכווית הגיעו מאיראן - אחד ממוקדי ההתפרצות הגדולים שנרשמו עד כה. לא נרשמו עד כה מקרי מוות. במדינה הקטנה נסגרו מלונות ובתי קולנוע, והממשלה גם מאיימת לגרש מהמדינה באופן מיידי זרים (בכווית יש עובדים זרים רבים מאסיה) שיסרבו לעבור בדיקות רפואיות לאבחון הנגיף.

עיתון ה-Kuwait Times / צילום: צילום מסך
 עיתון ה-Kuwait Times / צילום: צילום מסך

אסף אוני