השוכרים מתרחקים מתל אביב, ומחפשים דירות במקומות זולים יותר, בניסיון להתמודד עם הקושי הכלכלי שהביא משבר הקורונה. כך עולה מנתוני חברת WeCheck, שמספקת לבעלי נכסים דו"ח ניהול סיכונים פיננסיים על שוכרי דירות. מהבדיקות שמקיימת החברה נמצא ש"ערי המקלט" המתהוות לשוכרים הנוטשים את העיר הגדולה הן פתח תקוה, חדרה וחיפה.
מנתוני החברה עולה כי ערים בעלות ביקושי שיא עברו שינוי משמעותי ומהיר, ובראשן תל אביב. בחודש שעבר חלה ירידה של כ-40% בהתעניינות בהשכרת דירות בעיר, לעומת הממוצע של שני החודשים שקדמו לו. גם ברמת גן השכנה חלה ירידה משמעותית של כ-35%. לעומת זאת בפתח תקווה שבה המחירים זולים יותר, חלה עלייה בהתעניינות של למעלה מ-100% בהשוואה בין מרץ, לממוצע החודשים ינואר ופברואר 2020. גם בחיפה חל זינוק משמעותי בהתעניינות של כ-50% בהשוואה בין שתי התקופות.
תמונת מראה ברמת גן
לצד אלה בדקו ב-WeCheck שנמצאת בבעלות אתר Yad2 וחברת ישראכרט, את היצע הדירות להשכרה. ואכן בתל אביב ובערים הסובבות, ובראשן רמת גן, רואים שההיצע רושם עלייה בימים הללו. "בתל אביב יש גידול של 50% במודעות לנכסים, אבל אין להם דיירים, ואנחנו רואים ירידה בפעילות, כלומר שיש פחות דיירים שמתקשרים לבעלי דירות בתל אביב היום", אומר מנכ"ל החברה רמי רונן. "כרגע השוכרים בוחרים לשכור את הדירות היותר זולות, והן לא בתל אביב", הוא מסביר. מבט נוסף בנתונים מצביע על ערים נוספות שהמשבר הכלכלי שינה בהן את כללי שוק השכירות. בחדרה מספר הנכסים ירד בכ-16%, ואילו מספר המתעניינים בנכסים לשכירות בעיר במרץ, זינק בכמעט שני שלישים יחסית לממוצע ינואר-פברואר.
היצע דירות להשכרה בשפל
בדיקה של כלל שוק השכירות שביצעה החברה מלמדת עד כמה המצב חריג. "המגמות העונתיות בתקופה הזו הראו לאורך כל השנים, שחודשי ינואר-פברואר היו חודשי השפל בהיצע, והחל מחודש מרץ מתחיל גידול בהיצע הנכסים שנמשך עד ליולי-אוגוסט". אומר רונן, שמסביר כי כעת המגמה הפוכה, וכי במרץ נרשמה ירידה בהיצע הדירות בכל הארץ לעומת החודשיים שקדמו לו. "אם התחלנו את חודש מרץ עם יותר מ-4,300 דירות, היינו מצפים עד לסוף החודש להיצע של 4,500-4,700 דירות, ואולם השוק של סוף מרץ כבר ירד לכ-3,000 דירות. מדובר בירידה חזקה מאוד ובלתי רגילה".
לדבריו, קל להבחין בקו השבר. בשבוע הראשון של מרץ מספר הנכסים להשכרה אכן רשם עלייה לעומת פברואר, ואולם החל מהשבוע השני בחודש שעבר, החלה ההפנמה בשוק שמשהו לא טוב עומד לפקוד את המשק, ובסך הכל נרשמה ירידה של כ-30% במספר הנכסים המוצעים להשכרה. להערכת רונן, עד לסוף פסח ההיצע ירד אפילו ב-50% בקירוב.
נתונים שהתקבלו מרשת התיווך הארצית אנגלו סכסון, בניהולה של ליליה נחמן, מציירים תמונה דומה. מספר עסקאות השכירות שביצעו סוכני הרשת בפברואר האחרון, הייתה גבוהה ב-49% לעומת מרץ. בהשוואה לחודש המקביל אשתקד חלה ירידה במרץ 2020 של 55% במספר עסקאות השכירות.
רמי רונן, מנכ"ל WeCheck / צילום: פוטופרג
"זה לא מצב קבע"
"הנתונים האלה אומרים כמה דברים: ראשית - הוראות הסגר מקשות על השוכרים והמשכירים פעולות רגילות. ושנית, שבעלי הנכסים מעדיפים לנסות ולאריך חוזה לשוכרים קיימים", אומר רונן שמסביר כי, "דיברנו עם בעלי נכסים, ואנשים שמפרסמים דירות להשכרה, ורבים מהם מחליטים בשלב זה להקפיא הכל. אנשים שהדירה שלהם ריקה ויש להם עבורה חוב משכנתה, בוחרים בחלקם להקפיא את תשלומי המשכנתה ולהינזק פחות. מצאנו, שהיכולת הזו להקפיא את תשלומי המשכנתה משפיעה על החלטת האנשים, שלא להשכיר את הדירה.
שינוי בהתעניינות
"אנחנו רואים גם אנשים שהיו אמורים לקבל בקרוב את הדירה החדשה שרכשו, ולא יכולים כרגע לבצע את המעבר. אנשים מעדיפים כרגע להמתין מספר שבועות. להערכתי זה יהיה מספר שבועות, כי רוב האנשים לא יכולים להמתין יותר מזה. קיימת תחושה באוויר, שמשהו עומד להשתנות אחרי הפסח, אז אנשים אומרים לעצמם שזה לא מצב קבע וניתן להמתין מספר שבועות".
נתון מעניין שעולה מהסקירה של החברה הוא כאמור העלייה הדרמטית במספר הנכסים המוצעים להשכרה בתל אביב. ההסבר לכך טמון בשוק אחר שהיה לוהט עד לפרוץ המשבר - ענף ההשכרה לטווח קצר. התחום שהתבסס ברובו על תיירות, נעצר לחלוטין ובקרב בעלי הנכסים שחוששים לעתיד, נרשמת מגמה ברורה של העברתם לשוק הרגיל. בשל המחירים הגבוהים, הם כאמור מתקשים להשכיר אותם כעת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.