בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%, וזאת בהתאם לתחזיות המוקדמות של הכלכלנים בשוק. עם זאת, בבנק ישראל לא יהססו להשתמש בכלים הקיימים, "כולל כלי הריבית, ובכלים נוספים, ככל שחטיבת המחקר תעריך שהמשבר מתארך", כך נכתב בהודעת הבנק.
מוקדם יותר היום פרסמה הלמ"ס את האומדן הראשון של נתוני החשבונאות הלאומית, ולפיו המשק התכווץ ברבעון הראשון של שנת 2020 בשיעור שיא של 7.1% לעומת הרבעון הקודם. בהקשר זה כותבים בבנק ישראל כי הפגיעה בכלכלה היא משמעותית וצפויה להיות מתמשכת.
עם זאת, חטיבת המחקר מעריכה כי הנחה שלא יהיה גל תחלואה נוסף והחמרה מחודשת של המגבלות, לאחר התכווצות משמעותית ב-2020 תהיה צמיחה מהירה בתוצר ב-2021, אך שיעור האבטלה בתום 2021 יהיה גבוה מזה שהיה ערב המשבר.
בתוך כך, חטיבת המחקר עדכנה מעלה את התחזית הקודרת שפורסמה בחודש שעבר וזאת תחת אותה הנחה שלא יהיה גל תחלואה נוסף. כעת צופה חטיבת המחקר התכווצות של 4.5% בתוצר בשנת 2020 (לעומת 5.3% בתחזית מאפריל), וקצב הצמיחה בשנת 2021 צפוי לעמוד על 6.8% (לעומת 8.7% בתחזית מאפריל). בנוסף, חטיבת המחקר מעריכה כי שיעור האבטלה במחצית השנייה של 2020 צפוי לעלות ל-8.5% (לעומת 8%) ולרדת ל-5.5% בסוף 2021 (לעומת 4%).
להערכתה, הגירעון בתקציב הממשלה צפוי לעמוד ב-2020 על 11.5% מהתוצר ויחס החוב לתוצר צפוי לעלות לכ-75%. בתרחיש של התפרצות גל שני של תחלואה ברבעון האחרון של השנה, חטיבת המחקר מעריכה שהתוצר ב-2020 יתכווץ בשיעור חד יותר, של כ-8%, והאבטלה צפויה לעלות ברבעון הרביעי ל-11%.
עוד עולה מנתוני חטיבת המחקר של בנק ישראל, כי היקף ההשבתה של המשק שעמד על כ-36% מהפעילות בשיא המשבר, הצטמצם לכ-19% באמצע מאי לאור הסרת המגבלות. למרות ההתאוששות רמת הפעילות עדיין נמוכה ובענפים בהם עיקר המגבלות טרם הוסרו היא עדיין קרובה לרמת שפל, כך שההתאוששות בא לידי ביטוי רק באופן חלקי בשוק העבודה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.