לאחר חודשיים חיוביים, שבמהלכם נרשמו גיוסים מצרפיים של יותר מ-5.2 מיליארד שקל לקרנות הנאמנות, בחודש ספטמבר שב שוק קרנות הנאמנות למגמה שלילית של פדיונות. זאת, להערכת גורם בכיר בשוק, בשל "הסגר השני והעלייה בתחלואה, אשר "החזירו את השווקים לירידות ואת ענף הקרנות לפדיונות".
הפדיונות בהיקף של כ-855 מיליון שקל שנרשמו בשוק הקרנות בחודש החולף, קיזזו מהגיוסים החיוביים שנרשמו ביולי ובאוגוסט, כך שבשקלול הרבעון השלישי השנה מדובר עדיין ברבעון חיובי עבור שוק הקרנות, שבסיכומו גויסו כמעט 4.4 מיליארד שקל.
מתחילת השנה התמונה שונה משמעותית - ושלילית מאוד בשורה התחתונה, וזאת בשל המפולת שקרתה בשווקים בפברואר עד מרץ. במהלך שבועות ספורים איבד שוק הקרנות כ-45 מיליארד שקל, שנפדו ממנו בעיקר לפקדונות בבנקים, שמאז שבו בחלקם - אבל לא כולם. כך, בשקלול הפדיונות שנרשמו בספטמבר עולה כי מאז ינואר השנה ועד לסוף ספטמבר, במשך שלושה רבעונים רצופים, פדה שוק קרנות הנאמנות קצת פחות מ-32 מיליארד שקל.
גורם הפועל בשוק קרנות הנאמנות, הסביר בשיחה עם "גלובס" כי "ספטמבר בשוק ההון בישראל היה חודש חלש, שסיים רבעון של התאוששות", ו"בו כל מדדי המניות המובילים בישראל ובעולם ירדו - וכך גם רוב מדדי האג"ח".
לדברי אותו גורם, "הביצועים החלשים בחודש שעבר השפיעו על ביצועי תעשיית הקרנות, כאשר התשואה החציונית בכל הקטגוריות המנוהלות הייתה שלילית, למעט אג"ח חו"ל חשוף מט"ח, אבל זאת בשל התחזקות הדולר ביותר מ-2% במהלך ספטמבר. מתחילת השנה קטגוריית אג"ח חו"ל היא היחידה ששומרת על תשואה חציונית חיובית, וזאת בזכות ההרחבות המוניטריות האגרסיביות בארה"ב ותוכנית רכישת האג"ח של הפדרל ריזרב".
השוק חזר כמעט שנתיים אחורה
כך או כך, בסוף ספטמבר 2020 עמד השווי המצרפי של הנכסים שמנוהלים בקרנות הנאמנות על סך של כ-305.5 מיליארד שקל, בדומה לרמתו בסוף 2018 (ירידה של 1.3 מיליארד שקל או 0.4% "בלבד"). כלומר, לאחר שב-2019 זינק שווי שוק קרנות הנאמנות כולו בכ-14.8% ביחס לסוף 2018, הרי שצניחה ניכרת של 13.3% שנרשמה בשלושת הרבעונים הראשונים השנה, הובילה את השוק חזרה כמעט שנתיים אחורה.
עיקר הצניחה קרתה ברבעון הראשון, בצל פרוץ משבר הקורונה והסגר הראשון, כשהקיטון הכי חד נרשם בקרנות מסורתיות, שקטנו מתחילת השנה בכ-17.3%.
מאז נקודת השפל השנה של שוק הקרנות, שנרשמה ב-23 במרץ (אז הוחזקו בשוק הקרנות נכסים בשווי 255.3 מיליארד שקל), ועד היום, גדל שווי הנכסים המצרפי בקרנות הנאמנות בכמעט 20%, למרות הפדיונות ובצל התנודות בשוקי ההון.
מגדל שוקי הון מוביל בגיוסים
בחודש ספטמבר יש רק ארבעה גופים מנהלים שגייסו בשורה התחתונה: מגדל שוקי הון שמוביל את הטבלה, שוב - בהמשך למגמה חיובית מאוד מתחילת השנה; אלטשולר שחם, שגם מציג שנה חזקה וחיובית; ואחריהם אפסילון וקסם, שנמצאת בשליטת אקסלנס, שגם מגייסים בשורה התחתונה.
בספטמבר היו כמה גופים שבלטו מעל לשאר עם גיוסים בקרנות המסורתיות: אלטשולר שחם, קסם של אקסלנס, מיטב דש ואפסילון. למול ארבעת הגופים האלה יש עוד גוף אחד עם איזון יחסי בספטמבר, איילון בית השקעות, כשכל האחרים פדו. הפדיונות הכי גבוהים, בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל, נרשמו בקרנות של פסגות.
מתחילת 2020 יש רק שתי חברות ניהול שמציגות גיוסים, בעוד שכל האחרות פדו. מדובר בבית ההשקעות מגדל שוקי הון, שאת הקרנות שלו מנהל ליאור כשריאן, ושמתחילת השנה גייס יותר מ-1.8 מיליארד שקל בקרנות הנאמנות. זה קרה הודות לגיוסים ערים במיוחד בקרנות הפסיביות שעוקבות אחר מדדים, ושמגדל נמנה עם מובילי השוק בתחומים אלה. למעשה, מתחילת שנה רק מגדל שוקי הון ומור גייסו בקרנות סל.
לצדו בולט לחיוב בית ההשקעות אלטשולר שחם, שאת הקרנות שלו מנהל שי ירון. חברת הניהול אלטשולר שחם קרנות נאמנות בולטת מתחילת 2020, כשהיא היחידה עם גיוסים בקרנות האקטיביות - הקרנות המסורתיות והקרנות הכספיות. הגיוסים האלה בקרנות האקטיביות של אלטשולר שחם הסתכמו בכמעט 1.1 מיליארד שקל מתחילת השנה. בהקשר זה נציין כי אלטשולר שחם וקסם של אקסלנס, שבניהול אבנר חדד, בלטו לחיוב לעומת כל האחרים עם גיוסים בקרנות המסורתיות מתחילת השנה.
כל שאר חברות הניהול רשמו בינואר עד ספטמבר השנה פדיונות ניכרים, באופן אבסולוטי או "רק" ביחס לגודלם. כך או כך, הפודה הכי גדול במונחים שקליים אבסולוטיים הוא בית ההשקעות פסגות, שפדה מתחילת השנה יותר מ-9.1 מיליארד שקל - סכום שהיה ממצב גוף מנהל עם היקף נכסים שכזה במקום העשירי בענף במונחי נכסים מנוהלים.
הבא בתור אחרי פסגות הוא מיטב דש, השחקן הכי גדול בשוק קרנות הנאמנות ושפעיל בכל סוגי הקרנות, כשמיד אחריו שני גופים שמתמקדים בקרנות מסורתיות, ושחוו בשנים האחרונות מגמת צמיחה משמעותית: מור וילין לפידות. בבחינת הפדיונות ביחס לגודל של הגופים המנוהלים בתחילת השנה, עולה כי הפדיונות הכי ערים קרו בקרנות תמיר פישמן, סיגמא, אילים ופורסט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.