המשרד להגנת הסביבה הטיל על נובל אנרג'י עיצום כספי בסך 3.2 מיליון שקל לאחר שהפרה את תנאי היתר הפליטה לאוויר של אסדת הגז לוויתן. עיצום זה מצטרף לעיצום קודם שהטיל המשרד להגנת הסביבה לפני כחודש על החברה, בסכום של 3.8 מיליון שקל, בגין הפרת תנאי היתר ההזרמה לים של אסדת הפקת הגז לוויתן. המשרד להגנת הסביבה ציין בהודעתו כי הוא דורש מחברת נובל אנרג'י "שקיפות, היענות וציות מלא לתנאי היתר הפליטה, בהתאם לחוק אוויר נקי".
המשרד להגנת הסביבה הטיל על נובל אנרג'י, שנרכשה על ידי חברת האנרגיה שברון, עיצום כספי בגין ארבע הפרות של תנאי היתר הפליטה לאוויר שביצעה אסדת הפקת הגז לוויתן, בהתאם לחוק אוויר נקי. אסדת הגז לוויתן החלה בהפעלה חלקית בדצמבר 2019, וקיבלה היתר פליטה לאוויר כחוק לכל פעילויותיה. מבדיקות שערכו אנשי אגף איכות אוויר ושינוי אקלים של המשרד להגנת הסביבה נמצא, כי במשך החודשים ינואר-פברואר 2020, נמדדו חמש חריגות מערכי הפליטה לאוויר בארובת המחמם בטווח של בין 120% ל-180% מערך הפליטה המרבי המותר בהתאם לתנאי היתר הפליטה שניתן לחברה, וכן התגלה כשל בחיווי (סיגנל) זיהוי תקינות להבות הפיילוט בלפידים, המהווה הפרה של תנאי היתר הפליטה.
בנוסף, בעקבות פיקוח הדוק של גורמי המשרד, נמצא כי מד הספיקה - אמצעי הפיקוח החשוב באסדה שבאמצעותו ניתן להסיק על פעילות בלפידים - היה תקול מתחילת פעילותה המסחרית של האסדה. זאת, בניגוד לטענותיה של החברה במשך חודשים ארוכים כי הוא תקין. אי-תקינות מד הספיקה מהווה הפרה חמורה. בנוסף לכל אלה, חברת נובל אנרג'י לא דיווחה על תקלה במתקני האסדה שגרמה לאירוע הפעלת לפיד ה-LP, וזאת בניגוד לנדרש בהיתר. לפידים HP ו-LP, כפי שהוגדרו בהיתר הפליטה, נועדו לשריפת גז פחמימני (ביעילות של 98%) במצבי חירום, תקלה או תחזוקה בלבד, והפעלתם מחויבת בדיווח מידי לגורמי הפיקוח במשרד להגנת הסביבה.
מחברת שברון נמסר בתגובה: "שברון קיבלה הודעה מהמשרד להגנת הסביבה ותגיב לאחר שתלמד את הנושא לעומק. שברון מחויבת לעמוד בכל דין, לרבות בדרישות כל ההיתרים השונים שהוענקו לה על ידי המשרד להגנת הסביבה".
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית" הגיב לדברים: "אנחנו שמחים לראות כי המשרד להגנת הסביבה נוקט ביד קשה כלפי הפרות ההיתרים הרבות שמבצעת שברון-נובל אנרג'י, מהן חששנו ועליהן התרענו תקופה ארוכה. אסדת גז, שהינה מפעל פטרוכימי מזהם ומסוכן, אינה אמורה להיות ממוקמת בסמוך לריאותיהם ולמקורות השתייה של תושבי הארץ הזו.
"משכך הוחלט, יש לנקוט ביד קשה כלפי כל הפרה והפרה. לצערנו, התרחשו עשרות רבות של הפרות מתחילת פעילותה המסחרית של אסדת לוויתן. אנחנו שמחים לראות כי המשרד להגנת הסביבה נוקט בגישה השמה את טובת האדם במרכז, לפני טובת ההון. זוהי גישה מרעננת אליה חתרנו ואנו מברכים עליה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.