שמות של חברות עלולים לעתים להיות בעלי קארמה שלילית: חברת הבלוקצ'יין של עידו שדה מן, שהתחילה לפני ארבע שנים בשם סאגה (Saga) והחליפה בשנה שעברה את שמה ל-Sögur (סוגור), הודיעה היום (יום ג') על סיום דרכה. בשיחה עם גלובס היום אמר היו"ר והמייסד, שדה מן, כי 18 עובדי סוגור הנותרים בישראל ובבריטניה קיבלו הודעה על סיום פעילותה של החברה ויסיימו את עבודתם באופן מסודר.
"יש לנו עדיין ברזרבה 2 מיליון דולר של רוכשי מטבעות סוגור, שעכשיו יכולים לשלוח את המטבעות שלהם ולקבל את כספם בחזרה", אמר שדה מן. "אנחנו עושים את התהליך בצורה מסודרת, והכל מתואם עם ארבע בורסות הקריפטו שבהן נרשמו למסחר מטבעות סוגור".
סגירתה של סוגור (לשעבר סאגה) מגיעה אחרי שנה מאתגרת לעסקים רבים בכל רחבי העולם, על רקע משבר הקורונה, אבל דווקא בשעה ששוק מטבעות הקריפטו נמצא בשיאו - אחרי שערכו של המטבע המוביל בשוק, ביטקוין, הגיע בתחילת השבוע לשיא כל הזמנים שלו, מעל ל-34,600 דולר. אחר הצהריים היום נסחר הביטקוין בבורסות הקריפטו במחיר של כ-31,700 דולר - גבוה ב-9% מהמחיר שבו סיים את שנת 2020. לעומתו, המטבע הדיגיטלי "המיוצב" של סוגור (סימול: SGR) נסחר בבורסות קריפטו ספורות במחיר נוכחי של 1.44 דולרים.
"התחלנו את דרכנו עם חזון ליצור מטבע גלובלי אמיתי לכל אזרחי העולם, שאינו מוגבל על ידי גבולות של מדינות או בנקים מרכזיים. עם לא מעט מאמצים ודמיון יצרנו את Sögur (בשמו הקודם Saga), מטבע דיגיטלי שנמשל על ידי המחזיקים בו, מיוצב על ידי שכפול של הרכב ה-SDR, סל המטבעות של קרן המטבע הבינלאומית, ועושה שימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין הטובה ביותר שקיימת", כתבה היום סוגור בבלוג החברה.
"למרות זאת, עם צער גדול ואחרי שיקול דעת ממושך, אנו מודיעים על סגירתה של סוגור. אנו מאמינים כי זאת האחריות שלנו לעשות זאת כעת, כאשר איננו יכולים לראות עתיד בר קיימא לפרויקט שלנו. אנו מקבלים את ההחלטה הזאת מתוך מקום של עוצמה, בחינה ריאליסטית של העתיד, ולא מתוך צורך דחוף. כל מחזיקי מטבעות Sögur (סימול: SGR) יוכלו לפנות אל החוזה החכם ולהמיר אותם אל מטבעות את'ריום (ETH).
"כדי למנוע כל ספק, הקמנו את סוגור תחת כללים קפדניים ללא מטרת רווח, ואף אחד מהמייסדים, העובדים או היועצים שלנו יחזיק באף הון של הפרויקט. מטבעות SGR ניתנים לפירעון באופן מלא", מוסרת החברה בהודעתה.
"המוצר אינו מתקבל על ידי השוק והרגולטורים"
סוגור (לשעבר סאגה) הוקמה ב-2017 על ידי שדה-מן, שהיה אותה תקופה שותף מייסד בקבוצת סינגולריטים, חברת ההשקעות של משה חוגג, בעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, ועד 2016 נמנה עם מנהלי הסטארט-אפ Mobli של חוגג. צוות היועצים של חברת הבלוקצ'יין כלל רשימה מכובדת של כלכלנים בעלי שם, ובהם פרופ' מיירון שולס הקנדי, חתן פרס נובל לכלכלה; פרופ' יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר; ופרופ' דן גלאי, מהכלכלנים הראשונים שהציעו את הרעיון של מדד "פחד" (VIX) לתנודתיות בשוק ההון. בתחילת 2018 גייסה סאגה 30 מיליון דולר בסבב השקעות ראשוני, שבו השתתפו, בין השאר, קרנות ההון סיכון ורטקס, מנגרוב ולייטספיד, לצד קרן סינגולריטים של חוגג.
בשיחה עם גלובס היום אמר יו"ר ומייסד סוגור, שדה מן: "זה יום עצוב עבורנו, אחרי כמעט 4 שנים. מצד שני, אנחנו חושבים שזה הדבר הנכון לעשות. השילוב בין רגולציה, שלא עושה חיים קלים - ובגללה החברה נאלצה לנדוד משווייץ לבריטניה - לבין זה שהשוק כנראה לא מחפש פתרונות מתונים של מעבר אטי בין כסף ישן לכסף חדש, כל זה הוביל להחלטה לסגור. המודל של סוגור היה מודל של להפחית את התנודתיות ולייצר מעבר אטי והדרגתי בין מטבע יציב שמגובה בסל מטבעות ה-SDR (המורכב מדולר ארה"ב, אירו, יואן סיני, ין יפני וליש"ט) לבין מטבע שיש בו תנודתיות. אבל נראה שהעולם דווקא נהנה מהתנודתיות כרגע.
"ניסינו לבנות סוג של גשר בין העולם הישן לעולם החדש - וכשאתה על גשר, או שאתה מצליח לגשר בין שתי עולמות או שאתה מתפצל לשני הצדדים - ונראה לי שזה מה שקרה לנו. לשמחתי, בחרנו בדרך המלך, לטוב ולרע, בכל מה שעשינו בפרויקט הזה - וגם בסגירה שלו. כל מי שקנה את המטבע, בין אם זה דרך החוזה החכם או דרך הבורסות, מקבל את כל כספו בחזרה - והמטבע כולו מגובה ברזרבה. כל כסף שיישאר בקופת החברה אחרי הסגירה - יילך למשקיעים בחברה. אנחנו לא סוגרים כי נגמר לנו הכסף, אלא כי הגענו למסקנה שאחרי הרבה מאוד ניסיונות, התאמות ושינויים, המוצר אינו מתקבל על ידי השוק ועל ידי הרגולטורים", אמר שדה מן.
"מתמודדים עם ההשלכות לטוב ולרע"
בנובמבר האחרון סיפר שדה מן לגלובס על המיתוג מחדש של החברה ושל המטבע הדיגיטלי, עם שינוי שמה מסאגה לסוגור. הוא הסביר כי זמן קצר לאחר שסאגה עברה לפעול בבריטניה, בסוף 2019, אחרי שהתייאשה מהמתנה לקבלת אישור רגולטורי בשווייץ, חברת התיירות הבריטית Saga Leisure הוציאה לחברת הבלוקצ'יין צו מניעה, שבו דרשה כי תפסיק לפעול תחת השם סאגה. "בסופו של דבר, הגענו איתם להסכמה שבתוך פרק זמן מסוים נפסיק להשתמש במילה סאגה, גם בשם החברה וגם בשם המטבע. לקחנו החלטה לא פשוטה, לעבוד במקום שהוא בטוח מבחינה רגולטורית, ואנחנו מתמודדים עם ההשלכות של זה לטוב ולרע", אמר אז שדה מן. בדיעבד, החלטת החברה על סגירת פעילותה כיום מלמדת כי גם שינוי המיקום הגיאוגרפי וגם שינוי השם לא הועילו לה בעסקיה.
בשיחה היום עם גלובס אמר שדה מן, מייסד ויו"ר סוגור: "כשהלכנו לתהליך שבו שינינו את המודל המוניטרי של סוגור והכנסנו בו מעט יותר תנודתיות, הצבנו לעצמנו יעדים - וכשראינו שאנחנו לא עומדים בהם, נשאלה השאלה אם אנחנו רואים למקום לעוד שינויים במודל, ואם לא - האופציה של לסגור ולהחזיר כסף למשקיעים היא אופציה ראויה לכל סטארט-אפ. אני מודה שנכשלתי להביא את הסטארט-אפ הזה למצב של Product Market Fit (התאמת המוצר לשוק)".
בנוגע למסגרת הרגולטורית שתחתיה פעלה החברה, אמר שדה מן: "העובדה שיוצא פרויקט חקיקה אירופי, שבריטניה גם מתכוונת לאמץ אותו, שמצהיר כי בשנה הבאה פעילות של הנפקת מטבע דיגיטלי תדרוש רישיון הדומה לרישיון בנקאי, זה גם אחד מהשיקולים בסגירת הפרויקט. אין ספק שהדבר הזה הולך להפיל חרב על הרבה חברות קטנות בתחום. גם פרויקט המטבע הדיגיטלי של פייסבוק (שכיום נקרא דיאם) שינה לחלוטין את פניו, בין השאר, בגלל המורכבות הרגולטורית. בגלל רגולציה היינו צריכים, למשל, לוותר לחלוטין על השוק האמריקאי - וזאת היתה עוד משקולת על רגלי הפרויקט.
"הפרויקט שלי עכשיו זה לסגור את החברה בצורה הכי אחראית שיש, בצורה שמכבדת את ארבע שנות קיומה, ולהחזיר למשקיעים שלנו כמה שיותר כסף ממה שנשאר בקופה. אחרי כן, נשב ונעשה חושבים - וננתח גם את הסיבות לאי ההצלחה של הפרויקט", הוסיף שדה מן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.