המכתב השנתי של משקיע העל וורן באפט מספק תמיד קריאה מרתקת, על מה שיש לו ועל מה שאין בו. באפט בעל שווי נקי של כ-90 מיליארד דולר שחרר במוצאי השבת האחרונה את המכתב ואת תובנותיו אותן פרס על פני כ-15 עמודים, וגם ספג לא מעט ביקורת. בבלומברג לדוגמה צוטטו מנהלי השקעות תוהים כיצד יכול להיות שגורו כמו באפט לא מזכיר (כמעט) את המגפת הקורונה וגם לא את משבר האקלים וגם לא ליורשים העתידיים שלו.
אז מה בכל זאת יש במכתב?
"למרות כמה הפרעות חמורות, ההתקדמות הכלכלית של המדינה שלנו הייתה עוצרת נשימה. המסקנה שלנו: לעולם אל תהמרו נגד אמריקה". היה המשפט שתפס את מרבית הכותרות בעולם. על כך הוסיף באפט, ״אני עוקב לאורך השנים אחר רשימת העשירים של מגזין פורבס, ומעניין לראות את השינויים שחלים בה ברוח הזמן. לאורך השנים היו שם תעשיינים ואילי נפט, קמעונאים גדולים, ואחר כך הייטקיסטים. אבל מגזר אחד נעדר מהרשימה באופן קבוע: השורטיסטים. אלה שמהמרים נגד אמריקה, נגד הכלכלה האמריקאית והעוצמה שלה״.
באפט חידד כי נכון לעכשיו הוא אינו חובב אג"ח משום שלמרות העלייה האחרונה, התשואות נותרות נמוכות מבחינה היסטורית. "איגרות חוב אינן המקום להיות בו בימים אלה".
"במדינות גדולות וחשובות מסוימות, כמו גרמניה ויפן, משקיעים מרוויחים תשואה שלילית על טריליוני דולרים של חובות. משקיעים בעלי הכנסה קבועה ברחבי העולם - בין אם הם קרנות פנסיה, חברות ביטוח או גמלאים - עומדים בפני עתיד עגום", העריך באפט.
באפט הגן על הרכישות העצמיות (Buybacks) של ברקשייר. החברה הוציאה 24.7 מיליארד דולר בשנה שעברה לרכישה-חוזרת של מניות. חלק מהמשקיעים טענו כי ברקשייר יכולה למצוא שימוש טוב יותר במזומנים שלה, שהסתכמו בסוף שנת 2020 בלמעלה מ-138 מיליארד דולר במזומן.
"בשום פנים ואופן איננו חושבים שצריך לרכוש מחדש את מניות ברקשייר בכל מחיר", כתב באפט. "למנכ"לים אמריקאים יש רקורד מביש של הפניית יותר מדי כספי חברה לרכישות חוזרות כאשר המחירים עלו, מאשר כשהם ירדו. הגישה שלנו היא בדיוק הפוכה".
ובכל זאת, יש התוהים אם באפט איבד את מגע מידאס שלו. מניית ברקשייר הת'אווי עלתה רק ב-11% בשנה האחרונה, לעומת כמעט 23% של מדד S&P 500. החברה פיגרה גם בשוק הרחב יותר בחמש השנים האחרונות, למרות היותה משקיעה גדולה באפל (AAPL).
באפט הגן על אסטרטגיית ההשקעות של החברה, ותיאר אותה כמו ארוחת מקדונלדס בסיסית. "בברקשייר אנחנו מגישים ארוחת המבורגר וקולה כבר 56 שנים. אנו מוקירים את קהל הלקוחות שהמחיר הזה משך אליו", כתב באפט.
למרות שבאפט דחף את ידיו גם להשקעות בהייטק כמו אפל ואמזון, רוב ההשקעות של ברקשייר הן במניות "ערך" בעלות צמיחה איטית יותר כמו שברון, ורייזון, אמריקן אקספרס וקוקה קולה.
נראה שבאפט התכוון לומר במילים אחרות ומבלי להשתמש בשמות של המניות שהרעידו את וולסטריט בשבועות ובחודשים האחרונים, שאין מה לצפות שהוא יתחיל להשקיע במניות שזוכות לפופולריות רגעית כמו גיימסטופ או אפילו טסלה שנמצאת בצמיחה רצופה ותלולה כבר זמן רב.
לדבריו, "לעשרות מיליוני המשקיעים והספקולנטים האחרים בארצות הברית ובמקומות אחרים יש מגוון רחב של אפשרויות השקעה שיתאימו לטעמם. רבים מהם, חשוב לי להוסיף, יצליחו לא רע".
ואולם באפט הדגיש כי גישתו להשקעות היא סובלנית ורגועה הרבה יותר. "כל מה שנדרש הוא לתת לזמן לעבור, רוגע פנימי, פיזור רב של השקעות ומזעור עסקאות ועמלות", הוא אמר.
השותף מאנגר נגד רובין הוד וחסידיה
בתוך כך, השותף הוותיק של באפט, צ'רלי מאנגר, סגן יו"ר ברקשייר הת'אווי הזהיר מפעילות מסחר של "משקיעים חובבים" שמונעים ממומנטום רגעי ואמר כי אפליקציות מסחר ללא עמלות כמו רובין הוד היו אשמות בחלקן ביצירת בועה. "זו דרך מלוכלכת להרוויח כסף", אמר מאנגר.
"זה הכי חמור במסחר-המומנטום של משקיעים מתחילים שהתפתו לכך על ידי סוגים חדשים של אפליקציות כמו רובין הוד. אני חושב שכל הפעילות הזו מצערת מאד".
את הדברים אמר מאנגר ביום רביעי באסיפת בעלי המניות השנתית של דיילי ג'ורנל בלוס אנג'לס.
המשקיע בן ה-97 אמר עוד כי "אף אחד לא צריך להאמין שעסקאות רובין הוד הן בחינם. הטירוף הזה מוזן על ידי אנשים שמקבלים עמלות והכנסות אחרות מחבורת המהמרים החדשה הזו... וזה ממש טיפשי שיש תרבות שמעודדת כמה שיותר הימורים במניות של אנשים, שיש להם חשיבה של מהמרים במסלולי המירוצים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.