מחקר חדש מדרג את 100 המנכ"לים שמקבלים את השכר "המופרז" ביותר בארה"ב. במקום הראשון והמפוקפק ניצב סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל, עם שכר שנתי של 281 מיליון דולר - פי 1,085 ממשכורת ממוצעת של עובד בגוגל.
משכורות מנכ"לים עלו ב־14% ב־2019 לעומת השנה שלפניה, לממוצע של 21.3 מיליון דולר לשנה - כך על פי דוח "100 המנכ"לים שמקבלים את השכר המופרז ביותר", שפירסמה עמותת As You Sow בשבוע שעבר. העמותה שבסיסה בקליפורניה פועלת לקידום אחריות חברתית ואחריותיות בקרב תאגידים.
הארגון עורך מזה שבע שנים רשימה של 100 המנכ"לים שמרוויחים את השכר "המופרז ביותר" בהתבסס על השוואה בין חבילת התגמולים שלהם הכוללת את השכר, בונוסים, מענקי מניות ואופציות וההחזר לבעלי המניות. כותבי הדוח קוראים לבעלי מניות מרכזיים בעלי השפעה לדרוש שהשכר המופרז יעודכן וייעשה הוגן יותר.
בכל שנה כותבי הדוח מעריכים את התגמולים הכספיים של המנכ"לים בכל חברות S&P 500 באמצעות נתונים המסופקים על ידי שירותי בעלי המניות המוסדיים (ISS). כמו כן, הארגון משתמש גם בנתונים שמספקת HIP Investor, שמשתמשת במודל רגרסיה סטטיסטי כדי לחשב מה היה אמור להיות שכרו של המנכ"ל, בהנחה ששכר כזה קשור לחישוב הביצועים של מניות וניירות ערך אחרים של החברה (TSR) בחמש השנים הקודמות. זה מספק נוסחה לחישוב סכום השכר העודף שמקבל מנכ"ל.
על פי חישוב זה, עולה כי השכר של סונדר פיצ'אי מופרז ב־95% ממה שמשלמים לו, כך שמקום 280 מיליון דולר הוא אמור לקבל 13.9 מיליון - 266 מיליון פחות ממה שמשולם לו. במלים אחרות שכרו מנופח בשיעור של 1915%.
AP Tsering Topgyal :צילום
שכר המנכ"לים לא נפגע מהקורונה
בעוד שבתקופת הקורונה גדל שיעור האבטלה בקרב העובדים בשכר נמוך והוא עומד היום על 20%, שכרם של המנכ"לים רק עלה ועלה והוא כיום הגבוה ביותר אי־פעם. מחקר של מכון המדיניות הכלכלית (Economic Policy Institute), שצוטט בדוח, גילה ששכר העובדים הזוטרים מהווה כיום נתח קטן יותר מהכלכלה האמריקאית לעומת כמעט כל שנה מאז שהפדרל ריזרב החל למדוד נתונים מסוג זה בשנות ה־40.
אחת הטענות בדוח, שחוזרת על עצמה כבר כמה שנים, היא שחברות רבות "חוטאות שוב ושוב" ומשלמות לבכירים שכר מנופח שמנותק מהתוצאות הריאליות בשטח. שלוש החברות הגרועות ביותר בהיבט הזה הן חברות תוכן ומדיה: חברת דיסני, תאגיד התקשורת הענק קומקאסט וחברת המדיה דיסקברי (Discovery). המנכ"לים של שלוש חברות אלה קיבלו למעלה מ־700 מיליון דולר מאז 2015, בזמן שהחברות שהם עומדים בראשן הציגו ביצועים לא מזהירים, כך נכתב בדוח.
מתוך כמעט 270 חברות, שמנהליהן נכללו ברשימה השנתית של "100 המנכ"לים בעלי השכר המופרז ביותר", לפחות פעם אחת בשבע השנים האחרונות, תשעה מהם נכחו בכל רשימה מאז 2015. "לפי החישובים שעשינו במהלך השנים הללו, תשע החברות הללו שילמו למנכ"לים שלהם סך כולל של 1.2 מיליארד דולר. יותר משלוש חמישיות או 62%, מהסכום הזה - 744 מיליון דולר - שולמו לשלושה מנכ"לים מתוכם: מנכ"ל דיסקברי דייוויד זסלב, מנכ"ל וולט דיסני רוברט "בוב" איגר, ומנכ"ל קומקאסט בריאן רוברטס", ציינו כותבי הדוח. שש החברות האחרות הן AT&T, גולדמן זאקס, יבמ, חברת התרופות מקסון, ראלף לורן וחברת הפארמה רג'נרון.
"אם סכום זה היה מחולק באופן שווה בין 416 אלף עובדי החברה, כל אחד מהם היה מקבל 1,788 דולר. או לחלופין, במקום לשלם יותר מדי למנכ"לים שלהן, שלוש החברות הללו היו יכולות להשתמש בכסף הזה כדי לשלם דיבידנד נוסף לבעלי המניות". כך, במקום שדיוויד זסלב יזכה ב־400 מיליון דולר, דיסקברי הייתה יכולה לשלם דיבידנד של 2.4% נוספים; ובמקום חבילת השכר של בוב איגר, שפרש באחרונה, ובריאן רוברטס מקומקאסט, החברות היו יכולות להגדיל את הדיבידנדים ששולמו לבעלי המניות ב־7 או 8 נקודות בסיס (bps).
STEVE MARCUS צילום: רויטרס
השכר המפורז מייצר חוסר שיווין קיצוני
המחברים טוענים כי תשלום יתר למנכ"לים באופן שיטתי יכול להיות סימן לאחריותיות לקויה, לממשל חלש ולחוסר דאגה לאינטרסים של בעלי המניות. הדוח מעלה כי ביצועי החברות, שבאופן עקבי מופיעות ברשימת השכר המופרז, פיגרו אחר ביצועי חברות S&P 500, שמעולם לא הופיעו ברשימה של As You Sow.
"בתוך מגפה עולמית שהרסה את הכלכלה, מיליארדרים - מנכ"לים ביניהם - צפו בהון שלהם מזנק", אמר שר העבודה האמריקאי בממשל קלינטון, רוברט רייך, בהודעה שהוציא לגבי הדוח.
"בזמן שהשכר שלהם זינק כפי שמראה הדוח החדש", הוא הוסיף, "המשכורות של העובדים הפכו לנתח קטן ביותר מהכלכלה האמריקאית מאז שנות ה־40. משבר חוסר־השוויון הזה הופך את הדרישה לפעולה בנוגע למשכורות הבכירים לחשובה אפילו יותר".
Ted S. Warren AP :צילום
ממפים את דפוסי ההצבעה של בתי ההשקעות
אחת המטרות המרכזיות בדוח As You Sow היא למפות ולנתח את דפוסי ההצבעה של מנהלי קרנות הנאמנות ובתי ההשקעות הנוגעים לשכר המנהלים.
מחברי הדוח בדקו האם נציגי הקרנות בדירקטוריונים - ובמיוחד שתי הקרנות הגדולות בתחום, ונגארד גרופ ובלקרוק - ממלאים כראוי את תפקידם ובוחנים לעומק את חבילות השכר המוצעות למנכ"לים מול התוצאות בשטח, או שהן מאשררות באופן "עיוור" את המלצת ההנהלה, גם כאשר מדובר בחבילות שכר מנותקות מהמציאות.
המחברים מבקרים בחריפות את מנהלי הקרנות שלטענתם "הולכים באופן עיוור אחרי המלצות ההנהלה ומאשרים חבילות שכר מנופחות למנהלים בכירים".
שלושת בתי ההשקעות הגדולים ביותר כיום, ונגארד, בלקרוק וסטייט סטריט, הם בעלי המניות הגדולים בחלק ניכר של חברות S&P 500. רבים ממנהלי הקרנות הפיננסיות הגדולות מפעילים קרנות פסיביות, שמשקיעות בכל חברה בתוך מדד זה, ללא קשר לאיכות הניהול שלהן. אם הם מוצאים בעיות כלשהן בהן, הם לא מוכרים את מניותיהן. האפשרות היחידה שלהם במקרה זה היא להצביע נגד חבילת השכר של המנכ"ל או הצבעה נגד בחירה מחודשת של חלק מחברי הדירקטוריון או כולם.
Claude Paris AP :צילום
על פי מחברי הדוח, רק 2% ממנהלי הקרנות בבלקרוק הצביעו נגד חבילות שכר בחברות S&P500, ורק 8% הצביעו נגד החברות הרשומות בדוח החדש של השכר המנופח. זהו שיעור ההתנגדות הנמוך ביותר לשכר מוגזם של מנכ"ל מצד הקרנות הניהול הגדולות, מציינים כותבי הדוח.
ונגארד הצביעה נגד 4.2% מחבילות השכר של מנכ"לי חברות S&P 500 ו־17.2% מחבילות השכר בחברות שמככבות בדוח "100 המנכ"לים שמקבלים את השכר המופרז ביותר". אלו שיעורי התנגדויות גבוהים יותר מאשר בשנים האחרונות.
בשנת 2020 חשפה ונגארד לראשונה מידע על הצבעותיה על חבילת השכר של המנכ"לים בארבע חברות שונות. נתק בין שכר לביצוע. החברה גילתה כי היא התנגדה לאישור חבילת השכר של המנכ"לים של אלפבית ואובר בשל נתק בין השכר לביצועים. ונגארד גם חשפה כי היא הצביעה נגד 384 דירקטורים בגלל חששות לפיצויים מבכירים, אך אינה מגלה את החברות הספציפיות.
Richard Drew AP :צילום
"שימור המערכת ועזרה לאוליגרכיה"
רוזאנה לנדיס־וויבר, מחברת הדוח ומנהלת "תכנית שכר הבכירים" בארגון As You Sow, רואה "הזדמנות גדולה" בתקופה הזו של השנה - עונת הפרוקסי שמתרחשת סביב אפריל - שבה ציבור המשקיעים בחברה, מהפרטי ועד המוסדי, יכולים להביע את דעתם על שכר מנהליה ואף לנסות לסכל החלטות שמועלות לדיון באסיפה הכללית. ואכן, עונת הפרוקסי של 2021 צפויה להיות מעניינת במיוחד על רקע מגפת הקורונה, נתוני האבטלה והזינוק בשווי של חלק מהחברות, שמשליך גם על חבילות השכר של המנכ"לים שלהן.
"מנהלי קרנות וקרנות הפנסיה מביעים התנגדות גוברת לחבילות השכר של מנכ"לים וזה משתקף בהצבעות שלהם", אמרה לנדיס־וויבר, "יותר בעלי מניות עושים צעד ודורשים אחריותיות בכך שהם מצביעים נגד חברים מסוימים בוועדות השכר".
יחד הם זאת, היא הוסיפה, שכפי שהודגם בדוח, "שכר הבכירים ממשיך לעלות, בעוד ביצועי החברות ששילמו לבכירים שכר מנופח נותרים מאחור. כפי שהדגמנו בדוח הזה מדי שנה, מנהלי הקרנות הגדולות תומכים לעתים קרובות בשכר גבוה".
eff Chiu AP :צילום
Manu Fernandez AP :צילום
לנדיס־וויבר ציטטה מתוך הספר "המערכת: מי עיוות אותה ואיך מתקנים זאת", של שר העבודה של ארה"ב לשעבר, רוברט רייך. "האוליגרכיה האמריקאית משלמת סכומי עתק למערך נרחב של עורכי דין תאגידיים, יועצי מס, מתכנני אחזקות, בנקאי השקעות, מנהלי כספים ואנשים מתחום השיווק ויחסי הציבור, על מנת להגדיל את כוחה וממונה של האוליגרכיה וכן להגן עליה. זה לא תיאור התפקיד הרשמי שלהם, כמובן. ייתכן אפילו שמעטים מהם הועסקו על מנת לקדם 'אחריות חברתית בתאגיד'".
"כפי שכותב רייך", היא מוסיפה, "כל האנשים האלה לא היו רוצים להיראות, וגם לא רואים את עצמם כמגני או מקדמי האוליגרכיה. הם לא רואים בעצמם אנשים משוחדים או קנויים, אלא אנשי מקצוע ישרים העושים עבודה מעולה ונצמדים לקוד אתי. אבל המציאות העגומה היא שהקריירות שלהם מוקדשות לשימור והגנה על המערכת ולעזרה לאוליגרכיה לצבור כסף וכוח נוספים'".
Dale Sparks AP :צילום
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.