שמונה ימים לפני המועד האחרון, בעל השליטה ברשת מגה יינות ביתן נחום ביתן עושה ניסיון נוסף להיחלץ מעסקת הפניקס . ביתן מנסה בפעם השנייה לרקום ארבע עסקאות שבכפוף לאישור הבנקים, יכניסו לו סכום של 400 מיליון שקל שיאפשר לו לפרוע את החוב לבנקים, לנאמני מגה, ואת ההלוואה שלקח באופן פרטי מחברת לב ברון. מדובר בניסיון שני לגבש ארבע עסקאות למכירת כ-30 סניפים.
בנוסף לעסקאות שכבר דווחו בשעות האחרונות מול פרשמרקט למכירת 10 סניפים בתמורה ל-210 מיליון שקל ומול ויקטורי למכירת 6 סניפים בתמורה ל-75 מיליון שקל, ביתן מנסה לגבש עסקאות נוספות למכירה של לפחות 12 סניפים נוספים גם למתחרות נוספות: לרשת יוחננוף הציבורית, לרשת מחסני השוק הפרטית, וככל הנראה גם לבעלי חנויות פרטיים נוספים. בסך-הכול, אומרים בענף המזון, ביתן מציע למכירה כ-31 חנויות.
לפני מספר שבועות כבר דיווחנו על ניסיון של ביתן לגבש עסקה שכזו, אולם היא נבלמה בין היתר על ידי חברות ביטוחי אשראי, כשהעסקאות שהתגבשו עמדו על סכום נמוך יותר של כ-300 מיליון שקל.
בענף המזון העריכו היום (ג') כי אם הבנקים ייתנו את הסכמתם לעסקאות, ביתן יוכל לפרוע את החוב לבנקים ובכך להשתחרר מהתלות בהם. ככל שצעד כזה יבשיל, הוא עשוי להביא לביטול העסקה שהוביל יו"ר החברה, שלמה רודב עם הפניקס, ארקין וקרן כלירמרק לרכישת 66% ממניות ביתן בתמורה ל-300 מיליון שקל.
הבהילות לקבלת העסקה של הפניקס נובעת מכך שהקבוצה הציבה דד-ליין לרכישת הרשת, שאמור לפקוע בלילה של יום שלישי השבוע. עתה נותרו לנחום ביתן 30 יום עם זכות סירוב ראשונים לקבל את הצעת הפניקס, או להגיש הצעה נגדית גבוהה יותר. התאריך הסופי: 18 במרץ. אם עד אז ביתן לא יצליח להביא לשולחן הצעה רשמית נוספת, הפניקס ושותפיה ישתלטו על שני שליש ממניות יינות ביתן.
99% ממניות יינות ביתן משועבדות לפועלים ולמזרחי טפחות
בסופ"ש האחרון דווח כי נחום ביתן ממשיך לנסות לשמר בידיו את השליטה ברשת הקמעונאות שייסד וכי חתם על מזכר הבנות בלתי מחייב עם יגאל דמרי לפיו יעניק ליינות ביתן הלוואה של 150 מיליון שקל בתמורה להלוואת המרה ל-30% מהמניות ברשת.
ואולם, מדובר בהצעה נחותה מההצעה האחרונה שהגישה קבוצת משקיעים בהובלת הפניקס הכוללת הזרמת הון לחברה בסכום כפול של 300 מיליון שקל, לפי שווי חברה לפני הכסף של 150 מיליון שקל.
גם הסכום הנמוך יחסית להשקעות הנדרשות בחברה והיקף החובות שלה, וגם עצם העובדה שמדובר בהלוואה ולא בהזרמת הון, הופכים עסקה במתווה כזה ללא ריאלית עבור החברה.
נזכיר כי באוגוסט האחרון חתם ביתן על הסכם מימון עם הפועלים ומזרחי טפחות, במסגרתו ניתנו ליינות ביתן קווי של אשראי של כ-150 מיליון שקל ואופציות למניות של 8% לכל אחד מהבנקים.
לאחרונה נחשף בגלובס מכתב ששלחו הבנקים לביתן ובו הם מזהירים את מייסד הרשת ומאיימים לשלול ממנו את ייפוי-הכוח שניתן לו מטעמם להצביע באסיפה הכללית של החברה לאחר שפעל שלא בתיאום עמם בניסיון להדיח בפעם השנייה את יו"ר הרשת.
לפי הבנקים, ביתן התחייב במסגרת הסכם המימון להודיע להם על כל אסיפה בכתב, בהתראה של לכל הפחות 14 יום מראש, על כל זימון לאסיפה כללית של יינות ביתן. מאז יוני 2017, 99% ממניות יינות ביתן משועבדות לשני הבנקים במסגרת הסכם נאמנות, אשר במסגרתו ביתן מתחייב להצביע בכל אסיפה בכפוף להתחייבויותיו על-פי מסמכי המימון.
יינות ביתן-מגה בניהולו של מיכאל לובושיץ מונה כיום 148 חנויות עם מחזור של קרוב ל-3.5 מיליארד שקל בשנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.