ענקית מטבעות הקריפטו קוינבייס (Coinbase Global) מתכוננת למה שמשקיעים צופים שתהיה הנפקה שוברת קופות, אם כי הספקות לגבי הערכת השווי של החברה עדיין תלויים באוויר.
קוינבייס מתכננת להיות מונפקת היום (ד') בבורסה דרך הנפקה ישירה בבורסת נאסד"ק. החברה, המנהלת את הבורסה הגדולה בארה"ב לביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים, עשויה להגיע לשווי שוק גדול יותר מכל מפעילות הבורסות המסורתיות בעולם. אבל קוינבייס מתמודדת עם כמה איומים, כולל תחרות בתעשיית הקריפטו המתפתחת במהירות, העשויים לחתור תחת מחיר מניותיה בטווח הארוך.
בהתבסס על מחיר מניות קוינבייס שנסחרו בשווקים פרטיים מוקדם יותר השנה, החברה שווה 91.5 מיליארד דולר על בסיס מדולל לגמרי, כך מראים דיווחים לרשות ניירות ערך. קוינבייס הגיעה להערכה הזו אפילו לפני שהציגה דוחות מזהירים לרבעון הראשון, בו היא הרוויחה מראלי אדיר במחיר הביטקוין.
בשלושת החודשים הראשונים של 2021, משכה קוינבייס 13 מיליון משתמשים חדשים, וההערכה היא שהחברה ייצרה רווחים של 730 מיליון עד 800 מיליון דולר מתוך הכנסות של 1.8 מיליארד דולר. אפילו בטווח הנמוך של הרווחים האפשריים, מדובר בסכום העובר את רווחי החברה מכל השנה שעברה ביותר מכפליים.
השאלה למשקיעים היא האם התוצאות האלה הן סימן לבאות, או רק באג חד-פעמי. קוינבייס מוערכת כמעט פי 90 מהרווחים שלה על פני 12 החודשים הקודמים, בהתבסס על הרף התחתון של ההערכה לגבי הרבעון הראשון. לשם ההשוואה, לחברת Intercontinental Exchange, בעלי הבורסה של ניו יורק, יש מכפיל רווח של 31, בעוד שנאסד"ק נסחרת על פי מכפיל רווח של פי 27 מהרווחים שלה ל־12 החודשים הקודמים.
קוינבייס עושה כסף על-ידי גביית עמלה כשמשתמשים קונים או מוכרים מטבעות קריפטו. למרות שהחברה לא מהמרת על ביטקוין באופן ישיר, מחיר המניה שלה עשוי לרדת אם הביטקוין יתרסק, וזה יוביל לירידה בנפח המסחר במניות החברה.
לאחרונה נסחר ביטקוין סביב 58 אלף דולר, לעומת כ־7,000 דולר לפני שנה בערך, באופן חלקי בגלל העניין הגובר במטבע מצד קרנות גידור ומשקיעים מוסדיים אחרים. אבל למטבע גם היסטוריה של תנודתיות קיצונית. בסוף 2017, לדוגמה, היה הביטקוין קרוב ל־20 אלף דולר. חודש לאחר מכן הוא התרסק לבערך חצי מהסכום הזה.
ישנם משקיעים ובכירים בתעשיית הקריפטו האומרים כי לקוינבייס יש עוד נקודת פגיעות משמעותית: תלות החברה בדמי העברה (עמלות), שצפויים להיות תחת לחץ מצד מתחרות זולות יותר, כששוק הקריפטו יבשיל.
בשנה שעברה 96% מההכנסה נטו של קוינבייס באה מעמלות על עסקאות. החברה גובה עמלה גבוהה לעומת בורסות קריפטו אחרות. משקיע קטן שמבקש לקנות 100 דולר ביטקוין במחיר השוק המקובל, ישלם בערך 3.49 דולר בעמלות לקוינבייס, ואולי יותר אם הוא משתמש בשיטת תשלום כמו כרטיס חיוב. בקראקן (Kraken), בורסה מתחרה, אותו משקיע היה משלם 1.50 דולר. ב־Bitstamp, עוד מתחרה, זה היה עולה 50 סנט.
כמובן, עמלות כאלה נראות זניחות למשקיעים המנסים לגייס הון במקר שהצמיחה המטאורית של הביטקוין תמשיך.
"משקיעים יומיים משלמים הרבה יותר ממה שצריך", אמר סקוט קנודסן, מנכ"ל Cove Markets, סטארט-אפ שכותב תוכנות לסוחרי קריפטו. "אבל השאלה היא, האם אכפת להם?"
יריבותיה של קוינבייס מהמרות על כך שמשקיעי קריפטו ייעשו מודעים יותר לעמלות לאורך זמן. הם מצביעים על כך שעמלות בשווקים אחרים ירדו בהדרגה כשהתחרות גברה, ובכמה מקרים, העמלות שגבו מתווכים כאלה משכו את עיני הרגולטור. במניות, למשל, עמלות שנגבות על-ידי בורסות כמו Charles Schwab ירדו מיותר מ־40 דולר למסחר בשנות ה־80 לאפס כיום.
"כפי שראינו בכל סוג אחר של נכסים, ככל שאנשים שמים לב לעמלות שהם משלמים, יש לחץ על שולי הרווח האלה, ובסוף התעריפים יורדים", אמר מרטין טרודו, מנכ"ל בורסת הקריפטו ErisX.
לקוינבייס יש 56 מיליון משתמשים הודות למותג הבולט של החברה ולמוניטין שלה בתעשייה הידועה לשמצה עקב פריצות, גניבות ומעשי תרמית. הבורסה של קוינבייס פופולרית בעיקר בקרב אנשים חדשים בתחום, הודות לאפליקציה חברותית למשתמש שפיתחה בזמן שביטקוין היה מוכר רק לכמה חובבים.
החברה אומרת כי תגוון את עסקיה לתחומים אחרים - כמו אחסון נכסים דיגיטליים למשקיעים מוסדיים - על-מנת להגן על מעמדה אפילו אם מתחרות יכריחו אותה להוריד את שיעור העמלות. "אנו צופים שיהיה לחץ על העמלות לאורך זמן," הודיעו בחברה בדיווח מפברואר. "האסטרטגיה שלנו היא לשמור על מעמדנו כמותג אמין בעולם הקריפטו ולפתח מוצרים חדשים שיגדילו את הצעת הערך ללקוחותינו ויאזנו את ההשפעה של כל לחץ עתידי על העמלות".
וויליאם קוויגלי, מנהל בחברת ההשקעה בבלוקצ'יין Magnetic, אמר כי הוא חושש שקוינבייס תסיים כמו AOL, ההצלחה מימיה המוקדמים של האינטרנט שנשרכה מאחור בעת שהמתחרות היו חדשניות יותר. עסק הליבה של קוינבייס סובל מאיום משחקניות חדשות כמו בורסות קריפטו מבוזרות, שמאפשרות מסחר בשבריר מהעמלה שגובות בורסות מוכרות, כמו גם ענקיות תשלום כמו PayPal, Square ואחרות שנכנסות לתחום, כך אמר.
"הלחם והחמאה של החברה נאכלים על-ידי חברות הרבה יותר גדולות, יותר מנוסות, עם תקרת שוק גבוהה יותר, שיש להן בסיס לקוחות עצום, והדרכים להתייעל מובנות במודל שלהן, כך שבמלחמת מחירים, קוינבייס תאכל קש", אמר קוויגלי.
ובכל זאת, מנהלים כמו מנכ"ל ומייסד קוינבייס בריאן ארמסטרונג מאמינים שהעולם נמצא על סיפו של אימוץ נרחב ביותר של מטבעות דיגיטליים, ומעריצי החברה אומרים כי קוינבייס נמצאת בעמדה שצפויה להרוויח מהשינוי.
"שולי הרווח בהחלט יהיו נתונים ללחץ, אבל נמצאים בשוק שאני מאמין שיגדל פי 10 או פי 100 מגודלו היום", אמר דייב וייסברגר, מנכ"ל CoinRoutes, הבונה תוכנות מסחר אלגוריתמיות לשווקי קריפטו. "הקלף של קוינבייס הוא פשוט שיש להם נתח גדול מזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.