חמישה שרי אוצר אמריקאים לשעבר הצהירו כי הם תומכים בתכניתו של הנשיא ג'ו ביידן להגדלה משמעותית של אכיפת המס בקרב עשירי ארצות הברית.
בטור דעה שפורסם ביום רביעי ב"ניו יורק טיימס", כתבו שרי אוצר בדימוס משתי המפלגות - טימותי גייטנר, ג'ק לו, הנרי פולסון ג'וניור, רוברט רובין ולארי סאמרס - שהמדינה חייבת לחזק את מערכת המיסוי שלה על ידי אכיפת גביית מסים שלא נגבו. המאמר של השרים שלעבר משתלב בדיון הציבורי על עושר ועל הגינות מערכת המס של ארה"ב שמתנהל בעצימות גבוהה מאז נכנס ביידן לבית הלבן, וביתר שאת מאז שהוא הציג את התוכניות החברתיות-כלכליות שלו.
"בעוד שאנחנו לא מסכימים על תחומים רבים של מדיניות מס, אנו מאמינים בחשיבות חיזוק מערכת המס כך שהיא תוכל לגבות מס שבאופן חוקי צריך להיגבות. אך זה לא קורה. גבייה שכזו יכולה להגיע לסכום של עד 7 טריליון דולר בעשור הקרוב", כתבו השרים. "מכוח הניסיון שלנו, אנו משוכנעים שניתן לעשות יותר על מנת להגדיל את המשאבים והמידע הזמינים לשירות מס ההכנסה האמריקאי".
השרים תמכו בהעברת תכנית המשפחות האמריקאיות של ביידן, במסגרתה עשירים יצטרכו לשלם יותר מסים, וציינו את הקריאה של ביידן להשקעה של 80 מיליארד דולר בשירות מס ההכנסה (IRS) בעשור הקרוב אחרי שהוא ספג קיצוצים משמעותיים ב־25 השנים האחרונות
"אנו משוכנעים כי ניתן להציג דרישות להצהרות הון ודיווחי מס יותר מסודרים שיאפשרו הגדלה משמעותית של איסוף ההכנסות ממיסוי ללא הטלת עול נוסף על משלמי המסים וללא הטלת עול רגולטורי נוסף על הכלכלה", כתבו השרים בטור.
הטור פורסם לאחר תחקיר של ארגון העיתונאים החוקרים העצמאי פרו־פובליקה, שהתבסס על הדלפה של דוחות מס וכן על נתונים ציבוריים של המס שמשלמים המגה־עשירים בארה"ב. מהתחקיר עלה שמנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, מנכ"ל טסלה אלון מאסק המשקיע וורן באפט, איש הפיננסיים ג'ורג' סורוס ואחרים שילמו שיעורי "מס אמיתי" מזעריים ביחס לצבירת ההון האמיתית שלהם ב־15 השנים האחרונות. בחלק מהשנים הם לא שילמו כלל.
מהתחקיר עלה כי בזוס שילם אפס מס הכנסה פדרלי בשנים 2007 וב־2011; מאסק, האיש השני העשיר בעולם, שילם אפס מס הכנסה בשנת 2018; איש הפיננסיים, סורוס, עבר שלוש שנים רצופות מבלי לשלם מס הכנסה; המיליארדר קארל אייקן לא שילם במשך שנתיים; מייקל בלומברג, מעשירי ארה"ב והעולם, שילם שיעור מס אפסי כמעט של 1.3% ב־2018; ובאפט שילם מס בשיעור של 0.1% מס בין 2014 ל־2018, "פחות מעשרה סנט על כל 100 דולר שהוא הרוויח באותן שנים", שבהן הונו גדל ב־24.3 מיליארד דולר.
עיתונאי פרו־פובליקה התמקדו במה שהם מגדירים כ"שיעור המס האמיתי" - המס שהאמריקאים העשירים ביותר שילמו בשנה בהשוואה לצמיחה המוערכת בהון שלהם באותה תקופה. מהתחקיר עלה כי שיעור המס האמיתי שמשלם מעמד הביניים, לעומת זאת, גבוה הרבה יותר בגלל שהם צוברים פחות הון. לאנשים מעמד הביניים גם אין את האפשרות להקטין מסים כמו העשירים דרך טכניקות חוקיות כמו השקעות מפסידות או מחיקות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.