גיל הפרישה | בלעדי

הפגישות אל תוך הלילה והפשרה השברירית: הנוסחה להעלאת גיל הפרישה לנשים נחשפת

חברות הקואליציה שמתנגדות לרפורמה ואנשי האוצר הסכימו על ארבעה ערוצי סיוע: ממענקי הסתגלות ועד דמי קיום לנשים שיעברו הכשרות מקצועיות סמוך לגיל הפנסיה

דיון העלאת גיל הפרישה לנשים בוועדת הכפסים / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
דיון העלאת גיל הפרישה לנשים בוועדת הכפסים / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מאחורי הקלעים התקיים השבוע בכנסת דיון בן שעות ארוכות. חברות כנסת מהקואליציה פרסו את ההסכמות והמסלולים שנבנו לרפורמת העלאת גיל הפרישה לנשים. על פי הפרטים שהגיעו לידי גלובס, את הפגישה הוביל יו"ר ועדת כספים ח"כ אלכס קושניר יחד עם יו"ר ועדת הרווחה ח"כ אפרת רייטן מרום. בין המשתתפים נכחו גם נציגים מאגף תקציבים וחברות הכנסת שהובילו את המגעים מול האוצר בנושא, טרם ההצבעה בכנסת: מיכל רוזין, נעמה לזימי, ג'ידא רינאווי זועבי, נירה שפק ומירב בן ארי.

 
  

ארבעת מסלולי הסיוע

חברי הכנסת דנו בפרטי ארבעת מסלולי הסיוע לנשים מוחלשות, שצפויות להיפגע מהרפורמה, בעלות של כחצי מיליארד שקל. לאחר שמשרד האוצר הבטיח בתחילה שיעלה את קצבת הבטחת ההכנסה, הוא נסוג מהמהלך במטרה למצוא פיתרון פחות קבוע. בדיון האחרון הציעו אנשי אגף התקציבים להפוך את התוספת המובטחת לסיוע חד פעמי. כך, נשים מעל גיל 62 יקבלו 700 שקל בחודש עד גיל הפרישה החדש (שצפוי לעלות בהדרגה ל-65, תוך 11 שנה). השינוי, שנראה סמנטי, נח על תוקף המסלול. המענק יוגדר כהוראת שעה לחמש שנים, למורת רוחן של חברות הכנסת.

במסלול השני, הוסכם על תקציב להקלות בהליך בקשת מענק עבודה (מס הכנסה שלילי). אחד הסקטורים הגדולים שצפויים להיפגע מהעלאת גיל הפרישה, הוא זה של נשים בעלות הכנסה נמוכה. בממשלה מעריכים כי יש לא מעט נשים שזכאיות למענק על סך 4,000 השקלים, אך מסיבות שונות לא תובעות את זכאותן מרשות המסים. הרפורמה צפויה לסייע להפחתת הבירוקרטיה בבקשת המענק. כך, יידרש רישום חד פעמי, במקום עדכון חוזר כל כמה חודשים, והמענק יהפוך לרבעוני במקום שנתי. ההערכות הן שהדבר יגדיל את מספר הנשים שינצלו את זכאותן. לטובת המהלך, הגורמים השונים סיכמו על הכפלת ההקצאה למס הכנסה שלילי מ-130 מיליון שקל ל-260 מיליון שקל.

המסלול השלישי מיועד לנשים שנפלטו משוק התעסוקה בגילים 57-60 ומעוניינות בהסבה מקצועית. אנשי האוצר וחברי הכנסת הסכימו כי נשים אלה יקבלו דמי קיום על סך 4,000 שקל בחודש במשך תקופת ההכשרה, או לכל הפחות לתקופת מינימום של חמישה חודשים. כמו כן, סוכם כי המדינה תתחייב לספק היצע הכשרות במרחק סביר לכלל הנשים שירצו להשתתף בתוכנית וכי ייקבע מנגנון פיקוח על ההכשרות. המשמעויות של ההתחייבויות האלה, עדיין מעורפול והמהלך נאמד בעלות של 80 מיליון שקל.

המסלול הרביעי והאחרון הוא מעין רשת ביטחון כללית לנשים בגיל 62 שנפלטו משוק העבודה לפני גיל 60 ומיצו את זכאותן בשאר המסלולים (דמי אבטלה, הכשרות מקצועיות ומלגות הכשרה). הנשים האלה יקבלו מענק "טרום פרישה", כמעט באותו שווי של דמי זקנה, עד ליציאתן לפנסיה. על פי הפרטים שסוכמו, יוקצה עבורן סכום של 40 מיליון שקל והמענק ילך וייפחת בהדרגה במהלך שבע שנים. בפעימה הראשונה, כל אישה שעומדת בקריטריונים, תהיה זכאית ל-4,000 שקל בחודש במשך ארבעה חודשים. לדברי גורמים שנכחו בדיון, יו"ר ועדת הכספים אלכס קושניר וחברות כנסת נוספות דרשו שהמענק הזה ילווה את הזכאית לו עד ליציאה לגמלאות גם במקרה של חזרה לשוק התעסוקה, אולם באוצר כרגע מתנגדים.

השבוע: הכרעה ברפורמה

למרות ההסכמות הכלליות, חברות כנסת שההשתתפו במשא ומתן מספרות כי עדיין נותרו מחלוקות ומאיימות: אם הסוגיות לא ייפתרו בפגישת הגישור הנוספת שנקבעה ליום שני, אנחנו לא מתחייבות לתמוך ברפורמה בקריאה שנייה ושלישית.

שני הדיונים שמקיים קושניר עם חברות הכנסת ויו"ר ועדת הרווחה נועדו להבטיח את תמיכת הקואליציה ברפורמה בקריאה שנייה ושלישית. כזכור, חברות הכנסת הובילו התנגדות לנוסח הראשוני של הרפורמה ובשיחות שהתקיימו עם שר האוצר ליברמן, לפני אישור החוק בקריאה ראשונה, הושגו הסכמות כלליות שנועדו לאפשר את תמיכתן בו. בדיון הנוסף שיתקיים כאמור ביום שני יידרש הפורום להתכנס להסכמות שיבטיחו את אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית בעוד חודש.