תוכנית הפיתוח של האו"ם מצאה דרך מקורית לנסות לתפוס את תשומת הלב של הפוליטיקאים ברחבי העולם, כדי לעורר אותם לפעולה שאפתנית בכנס האקלים של האו"ם שייפתח בשבוע הבא בגלאזגו: סרטוני רשת מדובבים ל-35 שפות שיופצו ב-130 מדינות, ובהם עומד דינוזאור על בימת האו"ם וקורא לפוליטיקאים לפעול כדי להימנע מהכחדת המין האנושי. בישראל, התנדב למשימה הקומיקאי והשחקן גורי אלפי.
הסרטון מושק במסגרת קמפיין תחת השם "אל תבחרו להיכחד" ("don’t choose extinction"), ובמסגרתו שועט דינוזאור לתוך אולם העצרת הכללית, מקום שבו נישאו נאומים היסטוריים ע"י מנהיגים מכל העולם, ופונה לקהל בקריאה: "הגיע הזמן שאתם בני האדם תפסיקו לתת תירוצים, ותתחילו לעשות שינויים כדי להתמודד עם משבר האקלים". הדינוזאור, שהוא ובני מינו נכחדו לפני שנים רבות, פונה לאנושות ואומר: "לפחות לנו היה אסטרואיד, מה התירוץ שלכם"?.
הדינוזאור חוזר על מסרים ברורים אותם שומעים לאורך שנים רבות הפוליטיקאים מאנשי מדע, ומסביר שהתמיכה הפיננסית בדלקים בפחם, נפט וגז - דלקים המניעים את משבר האקלים, דרך סובסידיות שמטרתן לשמור על המחירים נמוכים בצורה מלאכותית דרך הכיס הציבורי - עומדת בסתירה לאינטרס האנושי, כשמשבר האקלים מאיים על חייהם של מיליונים רחבי העולם. "תחשבו על כל הדברים האחרים שאתם יכולים לעשות עם הכסף הזה. בכל העולם אנשים חיים בעוני. לא נראה לכם שלעזור להם יהיה יותר הגיוני מ... לא יודע... לשלם מכיסכם כדי להביא את קץ האנושות?", שואל הדינוזאור.
423 מיליארד דולר בסובסידיות של פחם, נפט וגז בשנה
הסרטון והקמפיין של תוכנית הפיתוח של האו"ם, מתמקד בסובסידיות לדלקים מאובנים מפני שהן שלא רק שהן מבטלות למעשה כל התקדמות משמעותית בעצירת ההתחממות הגלובלית, אלא גם מעמיקות פערים לטובת העשירים: מחקר של תוכנית הפיתוח של האו"ם המתפרסם לרגל השקת הקמפיין, מראה שהעולם משקיע מדי שנה כ-423 מיליארד דולר בסובסידיות של פחם, נפט וגז. כאשר מכניסים לאותו תחשיב את העלויות העקיפות ובראשן העלויות החיצוניות של הפגיעה הסביבתית והבריאותית לה גורמים הדלקים המאובנים, הנתון עולה לכמעט 6 טריליון דולר, כך לפי נתונים שפרסמה לאחרונה קרן המטבע הבינלאומית. סובסידיות דלק מאובנים הן לא יעילות והן לא שוויוניות. ברחבי מדינות מתפתחות, כמחצית מכמות המשאבים הציבוריים המושקעים לתמיכה בדלק מאובנים מועילים ל-20% העשירים ביותר באוכלוסייה בלבד, לפי קרן המטבע הבינלאומית.
רק בסכום ההשקעה הישירה בדלקים מאובנים ניתן לחסן את כל אוכלוסיית העולם נגד קורונה, ושליש ממנו מספיק כדי לבער מהעולם עוני קיצוני, בכל שנה מחדש. במילים אחרות, לפי בדיקת האו"ם, על כל דולר אותו התחייבו המדינות להשקיע בהתמודדות עם משבר האקלים במדינות העניות בעולם, ארבעה דולרים מושקעים בסובסידיות של דלק מאובנים ש"מחזיק את משבר האקלים בחיים".
כדי להעביר את המסרים הללו, גייסו באו"ם שורה של ידוענים ברחבי העולם, והם דובבו בהתנדבות את הדינוזאור שמפציר באנושות שלא לבחור בהכחדה עצמית. כך, גויסו השחקן והזמר ג'ק בלאק, המוכר בין היתר בזכות הסרט "קונג פו פנדה", וניקולאי קוסטר-ולדאו, ששיחק בסדרה הפופולרית משחקי הכס את ג'יימי לאניסטר. לצידם, גויס כאמור גורי אלפי, שחקן וקומיקאי מקומי, שאומר לגלובס: "איך אפשר לסרב להצעה להתפרץ לעצרת האו"ם בתחפושת של דינוזאור?! זה בדיוק החלום שהיה לי כבר שנים. המסר של הסרטון הוא ברור, הגיע הזמן לשנות סדרי עדיפויות. אין עוד מקום לתירוצים".
קמפיין ''בוחרים לא להיכחד'' של האו''ם / צילום: האו''ם
האם באמת נגמרו התירוצים? עוד נראה. מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטראש, מכנה את משבר האקלים 'קוד אדום לאנושות', וקורא למנהיגים להתעשת לאחר עשור של כשלונות ואי עמידה ביעדי הפחתת הפליטות. אך בינתיים, הארגון שהוא עומד בראשו הדהד אתמול את הכישלון העולמי רגע לפני פתיחת ועידת האקלים האו"ם: גם אם המדינות יעמדו בכל ההתחייבויות המעודכנות שהגישו לאו"ם, העולם עדיין לא יצליח להדביק את יעדי הסכם פריז שבהם התחייבו המדינות להגביל את עליית הטמפרטורה ל-1.5 מעלוס צלזסיוס, והטמפרטורה תעלה ב-2.7 מעלות צלזיוס במאה הנוכחית. תוצאות ההתחממות הזו, תהיינה הרות אסון. כדי לשמור את ההתחממות מתחת ל-1.5 מעלות במאה הנוכחית, הדוח מראה כי ישנו הכרח לצמצם את הפליטות השנתיות בכמעט 50% ב-8 השנים הבאות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.