שבוע אחרי שהטליבאן הגיע לשלטון באפגינסטן בחודש אוגוסט השנה, איש עסקים שהפך לבכיר בממשלה החדשה של אפגניסטן הופיע בביתה של עיישה. הוא דרש שמשפחתה תמסור לו את עיישה ואת ארבע אחיותיה על-מנת לשלם חוב של 250 אלף דולר שטען שאחיה חייב לו.
הנשים היו אמורות להינשא לו ולבניו, אמר. "אם אין לכם כסף, יש לכם אחיות", סיפרה עיישה שאמר. היא ביקשה להזדהות רק בשמה הפרטי.
כעת, מסתתרת עיישה, שלמדה עיתונות כשהייתה סטודנטית, במקלט שארגן להם עובד של ארגון סיוע יחד עם שאר בני משפחתה. "לעולם לא אסכים להתחתן עם טליב", אמרה עיישה. "אם יתפוס אותנו, נאבד את עתידנו".
הנהגת הטליבאן אומרת שהיא מכבדת זכויות נשים, בתוך מה שהיא רואה כמסגרת הנכונה של האיסלאם. הממשלה, שרוצה לחזר אחרי הקהילייה הבינלאומית ולקבל הכרה ממדינות אחרות, לא שינתה באופן רשמי את החוקים באופן שיגביל משמעותית את זכויות הנשים.
בפועל, זכויותיהן נפגעו מאוד, כך אומרות נשים וארגוני זכויות אדם, בין היתר בגלל שההנהגה המרכזית של טליבאן מפעילה סמכות על חברים אינדיבידואלים בארגון באופן מוגבל, והם אוכפים את מה שהם רואים כהתנהגות איסלאמית נאותה ונורמות מסורתיות לפי ראות עיניהם.
נשים אפגניות במחנה פליטים בגרמניה לאחר שהצליחו לברוח / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
"נישואים" כפויים לחברי טליבאן - שלעתים קרובות מתבטאים בחטיפה ואונס, על-פי הנשים - קרו לעתים קרובות בחודשים האחרונים. אמה של עיישה אמרה שלתת את בנותיה לנישואים לאיש העסקים זה כמו למסור אותן ל"עבדות".
קארי סעיד חוסטי, דובר של משרד הפנים, אמר שלהתחתן עם אישה נגד רצונה זה אסור, ושכל נישואים כאלה שנעשים בכפייה לא ייחשבו על-פי השריעה האיסלאמית. "זה לא מותר באיסלאם", אמר. "זה ייחשב לניאוף".
ילדות משחקות בכפר סאלאר. נמצאות כיום תחת איום להלקח ע''י חברי הטאליבן / צילום: Associated Press, Oriane Zerah
אבל בתרבות האפגנית המסורתית, עם זאת, כשאישה קיימה יחסי מין עם גבר אחר, אפילו אם זה היה בכוח, לעתים קרובות יהיה לה קשה למצוא בן זוג.
כילדה, עיישה הייתה לובשת בגדי בנים כדי לחמוק מהנורמות החברתיות שהיו מותירות אותה רוב הזמן בבית. היא קיצצה את שערה, כינתה את עצמה חאליד - שם של גבר - ושיחקה כדורגל עם הבנים. היא רכבה על אופניים וטיפסה על עצים "כמו קופיף", כך היא נזכרת.
כעת, כשהיא מסתתרת, עולמה התכווץ לגודלו הבית המשמש למשפחה מקלט. "כל פעם שמישהו עובר ברחוב או דופק על השער בחוץ, אנחנו חושבות שהוא מצא אותנו", אמרה עיישה.
אחיה עזב את המשפחה שכיום הוא מנוכר ממנה על-מנת להתמודד עם החוב שלו, כך סיפרה האם.
"נגמרו לנו האפשרויות. איך נוכל לשלם 250 אלף דולר? זה המון כסף", אמרה אמה של עיישה. היא אמרה שסירבה למסור את בנותיה. "כל חיי עבדתי קשה לגדל אותן להיות עצמאיות".
שינוי כמעט מיידי בנורמות החברתיות
כיבוש הטליבאן באפגניסטן גרם לשינוי כמעט מיידי בנורמות החברתיות בבירה, שגרמו לנשים להפסיק לעבוד, לא להופיע בציבור ולהתבודד בבתים.
אישה אפגנית בביתה בקאבול, בסוף החודש שעבר / צילום: Reuters, ZOHRA BENSEMRA
מראה הערים האפגניות, בייחוד קאבול, הפך לעגמומי יותר. בתי קפה בבירה שהיו משרתים צעירים וצעירות וזוגות, התרוקנו ברובם. בגני שעשועים למיניהם מבקרים רק גברים.
בכירי הטליבאן משתמשים במדריך, שנכתב לראשונה בשנות ה-90 המאוחרות של המאה הקדומת ופורסם מחדש ב־2020, כהוראות לפיקוח על ההתנהגות המוסרית של האפגנים. המדריך מתאר כללים קשוחים, בייחוד לנערות ונשים, אבל מעודד את חברי הטליבאן לאכוף אותם "בדרכי נועם".
"המדריך קובע גם שכולם צריכים לכבד את זכויות הנשים, כולל הזכות לא להיכנס לנישואים כפויים. אבל הטליבאן, לאחר שסגר בתי ספר תיכוניים לבנות והטיל עליהן מגבלות חדשות וקשוחות לגבי הליכה לאוניברסיטה, הגדיל מאוד את הסיכון לנישואים כפויים", אומרת הת'ר בר, סגנית מנהלת לנושא זכויות נשים בארגון Human Rights Watch.
המשפחה של ניישה (שניה משמאל) שהייתה חלק מזרם של נשים שלבשו בגדי גברים כדי להמנע מהגזרות שנכפו עליהן באפגניסטן / צילום: Associated Press, Bernat Armangue
נישואים חפוזים לקרובי משפחה
חלק מהנשים האפגניות נישאו בחופזה לקרובי משפחה ידידותיים או חברי משפחה כרע במיעוטו. כשהטליבאן התקרב לעיר האפגנית הראט בקיץ, חששה הודה ראהה שהחמושים, מרגע שיתפסו את השלטון, ידרשו אותה.
בתחילת אוגוסט, שבוע לפני שהגיע הטליבאן לשערי העיר - אמה של ראהה השיאה אותה לחבר של המשפחה - על-מנת לשמור על ביטחונה, כך סיפרה. "אנחנו כמו פרס בשבילן", אמרה ראהה. "הם אומרים, 'היינו לוחמים 20 שנה. זו זכותנו'".
ראהה, בת 27, אומרת שנישואים שמאורגנים בחופזה, לעתים קרובות לבני משפחה, הפכו לאמצעי הישרדות לנשים אפגניות רבות ברחבי המדינה, שלאחר חזרת הטליבאן לשלטון הקימו קבוצות תמיכה באפליקציות מסרים.
"אני, כאישה, איני בן אדם בעיני הטליבאן. אני חפץ", אמרה ראהה. "אני חייבת לעשות מה שהם רוצים. אם לא אציית, הם יכולים לעשות בי כרצונם".
זמיר סער השתתף בהכנת הכתבה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.