ועדת השרים לענייני פנים הכריזה על הקמת 17 מתחמי ותמ"ל (ועדת התכנון למתחמים מועדפים לדיור) חדשים, שבסך-הכול יכללו 50 אלף יחידות דיור. במרכז ההחלטה עומד קידום מהיר של תוכנית דרום גלילות שתהיה גדולה בכ-70% בהשוואה לתוכנית שקודמה עד כה באמצעות הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, והיא תכלול 16.8 אלף דירות במקום 9.8 אלף.
מדובר בצעד דרמטי מבחינה תכנונית, שנועד להגיב על השיתוק שאחז בותמ"ל, מזה כמעט שנתיים, וזאת עקב הפעלתה מכוח הוראת שעה שפקעה. "הפעם האחרונה שהכריזו על מתחמים בותמ"ל הייתה בינואר 2020", אמר יו"ר מטה התכנון הלאומי, עו"ד שלומי הייזלר. "לכן, אין ספק שההכרזות שאישרה היום ועדת השרים בהמלצת הוועדה שבראשותי, הן בשורה של ממש לציבור והן עוד צעד חשוב בהתמודדות עם משבר הדיור, בין היתר על ידי הגדלת ההיצע הדיור".
הוותמ"ל היא תולדה של יאיר לפיד, מתקופתו כשר האוצר, והיא אושרה בהוראת שעה שפקעה במאי 2020. מטרתה המוצהרת הייתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור. זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לפני כשלושה חודשים חודש תוקפה של הוועדה, מה שאיפשר על חידוש עבודתה, וההכרזות האחרונות הן התולדה של אותה הארכה.
כאמור, במרכז המתחמים שהוכרזו נמצא מתחם דרום גלילות. מדובר במתחם שכלוא בין נתיבי איילון במזרח, כביש 2 במערב, שכונת רמת אביב ג’ בדרום וכביש 5 בצפון. תוכניות דומות בגרסאות שונות מנסות להתקדם באזור למעלה מ-20 שנה, אבל במהלך השנים התגלעו לא מעט חילוקי דעות בין הגורמים השונים, בעיקר בממשלה.
הגרסה שתקדם הוותמ"ל תקפיץ את מספר הדירות במתחם מ-9.8 אלף ל-16.8 אלף. והיא אמורה להתקדם במהירות לקראת אישור. ואולם לא כולם מאמינים ביכולת הוותמ"ל לקדם תכנון כה כבד, באזור כה רגיש ובהליך החפוז של הוותמ"ל. הראשון שהתנגד להכרזה היה ראש עיריית רמת השרון, אבי גרובר, שכתב למינהל התכנון לפני כשבוע, כי "הפקעת התכנון של השטח המצוי ברמת השרון מידי ועדות התכנון המקומיות מהווה פגיעה יסודית וקשה בנו כשלטון מקומי".
גרובר הביע חשש כי העברת התוכנית לוותמ"ל נועדה לעקוף הליכי תכנון תקינים, וכי מדובר בתוכנית גרועה שלא מתחשבת בערכי טבע ובתשתיות. כאמור, מעתה יצטרכו גרובר והמתנגדים האחרים להתמודד מול הוותמ"ל במקום הוועדה המחוזית.
אזורים נוספים שהוותמ"ל תדון בהם הם האזור הצפון-מערבי של בנימינה, שבו מתוכננות להיבנות 1,500 דירות; אזור תעש טירת הכרמל, שבו מתוכננות 4,550 דירות, במסגרת השכונה הראשונה של טירת הכרמל שתחצה את כביש 4 לכיוון מערב; ובאר יעקב, בשתי תוכניות שיגדילו את היישוב בעוד 3,500 דירות.
מקומות נוספים שהוכרזו כמחתמים לטיפול הוועדה הם פרויקטים של פינוי-בינוי בקריית ים וכפר סבא.
שרת הפנים איילת שקד אמרה כי "ההכרזות מסמיכות את הוותמ"ל, שלפני כמה חודשים אושרה הוראת השעה שאפשרה לה לחזור ולעבוד שוב במלוא המרץ, כדי להקל את אישור יחידות דיור נוספות ולהגדיל את היצע הדיור, מהלך המשתלב עם תוכנית הדיור החדשה בהובלתי יחד עם שר האוצר ושר הבינוי והשיכון. אמשיך לפעול להגדלת ההיצע ולייצוב שוק הדיור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.