האומיקורן, הוואריאנט החדש של הקורונה, הוביל לתגובה מהירה ובחלקה מיידית של מדינות העולם ובכללן ישראל. גבולות נסגרים מחדש, והתנועה של התיירים בין המדינות מוגבלת שוב. אי-הוודאות היא המציאות החדשה, בוודאי בכל הנוגע לעולמות התיירות והתעופה.
עם ההכרזה על חזרת הגבלות התעופה, משרד הבריאות ומשרד ראש הממשלה הודיעו כי "המדינה תיידע את הישראלים שיוצאים לחו"ל כי ייתכן שינוי בהנחיות בעת שהייתם מחוץ לישראל, וכי הם יישאו באחריות לעמוד בהנחיות העדכניות בעת שובם לישראל".
מבחינת משרד הבריאות, וגם מבחינתו של ראש הממשלה נפתלי בנט, מי שלא צריך לנסוע לחו"ל, כלומר אם לא מדובר בנסיעה חיונית - שיוותר על הרעיון, אלא שבינתיים רבים כבר שריינו נסיעה לחו"ל לחג החנוכה ובכלל.
שובן של המדינות האדומות
לצד ההגבלות עליהן החליטה הממשלה שייכנסו לתוקף בחצות ה-28.11, ועיקרן חובת בידוד של 72 שעות גם למחוסנים ושחרור בכפוף לבדיקת קורונה שלילית ביום השלישי, התמלאה רשימת המדינות האדומות, שהייתה ריקה עד כה, בעשרות ממדינות אפריקה (כמעט כל מדינות אפריקה, למעט מרוקו ומצרים). למדינות אלה אסור לטוס אלא באישור ועדת חריגים. לזרים ממדינות אלה תיאסר כניסה, וישראלים שישובו מהן יידרשו לבידוד, תחילה במלונית עד לקבלת תשובת הבדיקה שיבצעו בנתב"ג ולאחר מכן בבידוד ביתי. ההבטחה היא לאכיפה מחמירה הפעם.
בעקבות החזרת מדינות לרשימה האדומה, גם טופס נוסע יוצא המצהיר על כך שאינו נוסע למדינות אלה, חזר כחובה לפני הטיסה. הקנס למפרים עומד על 5,000 שקל.
מעבר להגבלות הללו, גם מדינות אחרות סוגרות את שעריהן מחשש להתפשטות ה"אומיקרון", הוואריאנט החדש של הקורונה שמדאיג את העולם. אוסטריה למשל אוסרת כניסת תיירים עד 13.12 במסגרת סגר שהוטל על התושבים, ושווייץ הודיעה "מהרגע להרגע" על איסור כניסת תיירים מישראל, לצד מדינות נוספות בהן התגלה הווריאנט.
ההמלצה לנוסעים היא לבדוק מראש, עוד לפני הזמנת כרטיסי הטיסה, את מצב התחלואה ביעד שאליו מתעתדים לנסוע ואת ההגבלות החלות ביעד. כך למשל הולנד תחמיר את תנאי הסגר במדינה, כך שהעסקים ייסגרו מהשעה 17:00.
ביטלתם טיסה - האם תקבלו החזר?
עם השינוי התדיר במדיניות הממשלתית וסגירת הגבולות מהיום למחר בחלק המקרים, מה באשר להחזר על ביטול של טיסות או לינה בבית מלון?
ראשית יש לבחון מהם תנאי הרכישה של כרטיס הטיסה או הזמנת בית המלון בכל הנוגע לביטול - היות שחברות התעופה לרוב לא מבטלות טיסות גם כאשר היעדים אליהן הן טסות מוגדרים "אסורים", כך שמבחינתן, אספקת השירות מתקיימת.
אל על למשל מאפשרת לערוך שינוי בנועד הכרטיס וביעד, וכך גם חברות תעופה רבות נוספות, אבל לא כולן. בחלקן תנאי הכרטיס שנרכש הם שקובעים האם יינתן החזר, כך שכרטיס בסיס שמוגדר ללא החזר לא יזכה את הנוסעים בהחזר כספי.
זהו הדין גם בביטול שירותים נוספים, בהם בית המלון. תנאי ההזמנה הן שקובעים האם ניתן לבטל ומתי, מבלי לספוג קנסות.
ישראייר תאפשר לבטל טיסות עד 4 ימי עסקים לפני מועדן ולקבל שובר למימוש עתידי בשווי 50% מההזמנה (במקום החזר של 25% מערך ההזמנה שהיה נהוג עד כה). ביטול בטווח של פחות מ-4 ימים ועד 24 שעות לפני הטיסה יאפשר זיכוי של 35%, במקום החזר 10% מערך ההזמנה.
ישראייר גם מציעה "מגן ביטול" לטיסה בעלות של 35 דולר לנוסע, המאפשר לבטל את הנסיעה עד 72 שעות לפני הטיסה ולקבל החזר מלא.
ככלל, לאור חוסר הוודאות שאופף את התקופה האחרונה, ההמלצה היא להזמין שירותים - לרבות טיסות, לינה, השכרת רכב וכו' - הניתנים לביטול או לשינוי.
אם חברות התעופה יחליטו לבטל קווים לאור הכנסת מדינות לרשימה האדומה או בעקבות מגבלות שמטילות מדינות על הכנסת ישראלים, יהיה עליהן להשיב את הכסף לנוסעים, אלא שיש להניח כי החברות יבצעו את הטיסות כרגיל לאור תנועת הנוסעים שיבקשו לעזוב יעדים שהפכו לאדומים. לעתים משתלם לחברות להפעיל טיסה ריקה מנוסעים (ואולי מלאה במטען), במקום לשלם החזר כספי לכל הנוסעים.
אילו בדיקות יש לבצע, ומי נדרש לבידוד?
לסיום, נזכיר לכל הנוסעים לחו"ל כי לפני הכניסה לישראל עליהם לבצע בדיקת pcr במדינה ממנה הם ממריאים בטווח של 72 שעות לפני הטיסה ארצה. לבחירת כנוסעים ניתן לבצע בדיקת אנטיגן 24 שעות לפני הטיסה.
לפני ההמראה לישראל יש למלא טופס נוסע נכנס באתר משרד הבריאות בטווח של עד 48 שעות לפני הטיסה. בנוסף יש להיערך לבדיקה נוספת לאחר הנחיתה בישראל שעליה מומלץ לשלם מראש (מחיר הבדיקה: 100 שקל או 80 שקל בהזמנה מראש). כלל הנוסעים נדרשים להיכנס לבידוד עד לקבלת תשובה מבדיקה זו. החברה המבצעת (פמי פרימיום) עדכנה כי ייתכנו עיכובים לאור פיענוח מיוחד לוואריאנט.
מהלילה בחצות כלל הנוסעים יידרשו לבידוד: 72 שעות למחוסנים ובידוד של שבוע ללא מחוסנים. השחרור בכפוף לביצוע בדיקה נוספת למחוסנים ביום בשלישי וללא מחוסנים ביום השביעי. לאחר קבלת תשובה שלילית הבידור יסתיים.
חוסר ודאות כבר אמרנו? המדינות משנות את ההנחיות שלהן באופן תדיר, ועל כן לצד בדיקת מצב התחלואה מומלץ לבדוק באתרי משרד הבריאות או משרד התיירות של המדינות השונות את תנאי הכניסה לתיירים ואת מגבלות הקורונה ביעד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.