הלחץ בשוקי המניות ממשיך בעוצמה בפתיחת השבוע וצפוי להימשך לפחות עד יום רביעי, אז הפד עשוי להתייחס למצב בשווקים בתום ישיבתה של ועדת השוק הפתוח (FOMC). מדד הנאסד"ק משלים היום במסחר נפילה של יותר מ-14% מהשיא, ומדד S&P 500 ציין ירידה של 10% מהשיא.
למרות שהפחד שולט כרגע בשווקים מנהלי ההשקעות נזהרים לדבר במושגים של פאניקה. את המושג הזה הם שומרים לנפילות של 20% מהשיא או יותר, רחמנא ליצלן, כמו בימים של למרץ 2020 אז נרשמה עלייה קיצונית בחוסר הוודאות כאשר ההיצע והביקוש נדמו יחד. כיום התמונה שונה. התמיכה המאסיבית של הפד בשווקים צריכה לבוא לסיומה נוכח לחצי האינפלציה, וגם אם תוואי העלאות הריבית לא יהיה אגרסיבי, נראה שנגמרו הימים בהם 'כל מטאטא יורה' נוכח הנסיגה של הפד מהמדיניות המוניטרית המרחיבה.
המשקיעים בשוק הפנימו שהפד הולך לעלות ריבית, והשאלה היא רק באיזה קצב זה יקרה. אם לשפוט לפי נתוני האינפלציה בארה"ב, לא נראה שיש למקבלי ההחלטות זמן להתמהמה, אך העלאה מהירה מדי של הריבית עלולה להכביד על הכלכלה. ובכל זאת, מצבה המשופר של הכלכלה האמריקאית מצדיק את סוף עונת הכסף הזול, וכעת, כאשר שיעור האבטלה בארה"ב ירד ל-3.9%, הפד יכול להפנות את מאמציו לטיפול באינפלציה שהגיעה בדצמבר ל-7%.
אם הכלכלנים היו חלוקים לגבי העלאה הריבית בטענה כי זו לא תתרום להורדת האינפלציה שנובעת משיבושי היצע בעולם, ומה שיש לתקן זה את שיבושי ההיצע ולא את הריבית - נתוני האינפלציה האחרונים חשפו כי האינפלציה מונעת מגורמים רוחביים ולאו דווקא כאלו ברי חלוף.
בשוק דרוכים לקראת הודעת הריבית של הפד ביום רביעי ולהצהרת ועדת השוק הפתוח (FOMC). סביר להניח שהפד לא ישנה תקליט, אלא בתרחיש גיאופוליטי של מלחמה בזירה הרוסית. מלחמה היא אף פעם לא דבר טוב, אלא בשלב ההתאוששות ממנה, ודוגמא למה שיכול לקרות אפשר היה למצוא היום בבורסה במוסקבה שנפלה בכ-8% נוכח רוחות המלחמה והשלימה מהלך ירידות של 25% מהשיא.
אם הפד ישנה את הטון הוא יאבד מאמינותו. השוק מתמחר 4 העלאות ריבית השנה והעלאה ראשונה במרץ באופן ודאי. סביר כי הפד יספק ביום רביעי מסר פחות 'ניצי' אלא ככזה שמתומחר בשוק, ולפיו מקבלי ההחלטות ימשיכו לבחון את האינפלציה, בחודש מרץ הבנק המרכזי יעלה את הריבית, ולאחר מכן הטייפרינג יגיע לסיומו כאשר הצעד הבא יהיה צמצום המאזן של הבנק שנושק ל-9 טריליון דולר. יו"ר הפד פאוול צופה כי המהלך יצא לדרך במחצית השנייה של 2022.
למרות הירידות החדות בשווקים מתחילת השנה, מבט חטוף על הגרף של מדדים המניות המובילים בוול סטריט עשוי לספק פרופורציה. גם עם הירידות כעת מדד הנאסד"ק חזר לרמתו מחודש מאי האחרון. בסופו של דבר, החוסכים לפנסיה שצריכים את הכסף בטווח הנראה לעין, מראש אמורים להיות במסלול בסיכון נמוך יותר ולכן החשיפה שלהם לירידות נמוכה בהתאם. לחוסכים לטווח הארוך יהיה כנראה עוד זמן לתקן את הנפילות.
מי שמחפש אופטימיות יכול למצוא אותה בהתייחסות של UBS, ולפיה העלאות ריבית אינן שליליות באופן חד משמעי למניות. מאז 1983, שוקי המניות עלו ב-5% בממוצע בשלושת החודשים שלפני העלאת הריבית הראשונה של הפד. למרות שהתנודתיות יכולה לעלות מיד לאחר העלאת ריבית, המניות נוטות לעלות ב-5% נוספים בששת החודשים שלאחר מכן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.