הקואליציה של נפתלי בנט ויאיר לפיד חוטפת זעזוע מכיוון לא צפוי. באופן מפתיע, ח"כ גידא רינאוי-זועבי ממרצ הודיעה היום (ה') על הפסקת חברותה בקואליציה, ובכך היא למעשה מצטרפת לח"כ עידית סילמן מימינה שעשתה מהלך דומה בפגרה.
במכתב ששלחה לבנט ולפיד כתבה רינאוי-זועבי בין היתר כי "חודש הרמדאן היה קשה מנשוא. המראות שראינו מהר הבית של שוטרים אלימים מול קהל מתפללים, והלווייתה של העיתונאית שירין אבו עאקלה, הביאו אותי למסקנה אישית ערכית אחת בלבד: אינני יכולה להמשיך לתמוך בקיומה של הקואליציה שמתנכלת בצורה מחפיה כלפי החברה שבאתי ממנה. לאור מה שציינתי, הנני מודיעה על הסרת מועמדותי לכל מינוי עתידי ועל הפסקת חברותי בקואליציה".
■ מכה נוספת לקואליציה: ח"כ גידא רינאוי-זועבי ממרצ הודיעה על פרישה
כעת הקואליציה מונה 59 חברי כנסת בלבד, והיא במיעוט בכנסת. האם המשמעות היא שהולכים לבחירות, ואם כן, מי יעמוד בראש ממשלת המעבר? גלובס עושה סדר.
רינאוי-זועבי הודיעה על פרישה. מה קורה עכשיו?
חברת הכנסת ממרצ מצטרפת לעידית סילמן, וכעת יחסי הכוחות השתנו לטובת האופוזיציה, שנהנית מרוב של 61 חברי כנסת, לעומת 59 בלבד בקואליציה. רינאוי-זועבי לא הודיעה על התפטרותה ממרצ, ולכן מכתבה מעיד על "מעבר צד" מהקואליציה לאופוזיציה. הממשלה תוכל לכהן ככל שחוק פיזור הכנסת לא יעבור. אלא שכבר בשבוע הבא מתכוונים בליכוד להביא את החוק להצבעה בקריאה טרומית. מה שבטוח הוא שלקואליציה יהיה קשה הרבה יותר להעביר כעת חוקים ללא רוב מובנה או אפילו שוויון כוחות. ההערכות הן שבמצב הנוכחי ימיה של הקואליציה ספורים, ושהממשלה תתקשה לשמור על לכידות חבריה במצב שנוצר.
בקואליציה יכולים להכריז על ח"כ רינאוי-זועבי כמורדת. האם זה יעזור להם?
לא. היא אולי תגיע לסוף דרכה הפוליטית, אבל עדיין תוכל להפיל את הממשלה. רק לפני שבועות ספורים הקואליציה גייסה את הרוב הנדרש בוועדת הכנסת והכריזה על ח"כ עמיחי שיקלי מימינה כפורש. חשוב להדגיש כי אין המשמעות שחברותו של חבר הכנסת נפסקת, אלא מוטלות עליו סנקציות אחרות. העיקרית היא שחבר כנסת שמוכרז כפורש אינו יכול להתמודד לכנסת הבאה במסגרת אחת הסיעות המכהנות בכנסת הנוכחית. כלומר, הוא חייב לרוץ במסגרת פוליטית חדשה שאינה מיוצגת כיום בכנסת. אגב, שיקלי הודיע שיעתור לביהמ"ש נגד החלטת הוועדה.
האפשרות היחידה להפסקת חברותו של חבר כנסת היא החלטה אישית שלו על התפטרות או הרשעה בפסק דין חלוט בעבירה שיש עמה קלון.
האם בהכרח הולכים לבחירות, או שיש אפשרויות נוספות?
פרישתה של רינאוי-זועבי מקרבת את הכנסת ליציאה לבחירות. על-מנת לפזר את הכנסת וללכת לבחירות נדרש רוב של 61 חברי כנסת בשלוש קריאות בכנסת. אופציה נוספת היא הקמת ממשלה אחרת בכנסת הנוכחית באמצעות הצבעת אי-אמון. עם זאת, מדובר במהלך מורכב יותר, שכן נדרש רוב של 61 חברי כנסת שיסכים על הרכב ממשלה חלופית, וזה לא יהיה פשוט. האופוזיציה כוללת כעת 52 חברי מפלגות ימין, 6 משותפת, אחד עמיחי שיקלי, אחת עידית סילמן וכעת גם רינאוי-זועבי. זהו הרכב מגוון מדי שלא יצליח להסכים על הצבעה באי-אמון אך יוכל להסכים על פיזור הכנסת.
ואם כבר בחירות, מתי הן צפויות להתקיים?
מהרגע שחוק פיזור הכנסת יעבור בקריאה השלישית, ייוותרו לממשלה שלושה חודשים (90 יום) לבחירות. מי שחשב רק אתמול בקואליציה שהתאריך המוקדם ביותר יהיה ינואר, קיבל את פרישתה של רינאוי-זועבי בהפתעה גמורה.
נותרו כ-10 שבועות למושב הכנסת הנוכחי, בהן ניתן להעביר בשלוש קריאות את החוק לפיזור הכנסת. אם אכן כך יקרה, ההערכה היא שהבחירות ייערכו בחודש ספטמבר.
עם זאת, עוד מוקדם לחשב יציאה לבחירות, שכן רינאוי-זועבי לא עונה לטלפונים, ועוד לא ברור לראשי הקואליציה כיצד בכוונתה לנהוג בהצבעות בכנסת בשבוע הבא. היא עשויה להיות כמו חברי הרשימה המשותפת, שבשבועיים האחרונים תמכו לפרקים בממשלה בתמורה להסכמות והישגים אד-הוק.
במרצ לא מרימים ידיים. מאחר שנתקלו כבר באיומים דומים של רינאוי-זועבי, הם מקווים שגם הפעם יצליחו לרצות אותה ולהחזירה לחיק הקואליציה. "אנחנו לא מרימים ידיים", אמרו חברי מרצ.
בהנחה שהכנסת תתפזר, מי יכהן כראש ממשלת מעבר?
ההחלטה של רינאוי-זועבי היא בשורות טובות מאוד לנפתלי בנט. אם לסילמן היה מצטרף חבר כנסת נוסף מימינה או מתקווה חדשה שיצביע בעד חוק פיזור הכנסת - יאיר לפיד היה נכנס ללשכת ראש הממשלה לתקופת הבחירות. אולם כעת, כאשר מדובר בחברת כנסת מימינה לצד חברת כנסת ממרצ שיצביעו בעד פיזור הכנסת - בנט יישב לבטח בלשכת ראש הממשלה גם בתקופת הקמפיינים ועד להשבעת ממשלה חדשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.