החודש הטוב ביותר בפנסיה ובהשתלמות מתחילת השנה: אלטשולר מובילה, ומה עשו הקרנות האחרות?

אחרי יותר משנה בתחתית טבלת התשואות, האמונה של גילעד אלטשולר במניות בחו"ל השתלמה, וקרן הפנסיה של בית ההשקעות בראשותו סיימה את יולי בפער של יותר מ-1.5% מהחברה הבאה • התשואה של אלטשולר במסלול המנייתי ביולי עמדה על  7.6% • עוד הצטיינו: אנליסט ומיטב

החשיפה לוול סטריט הקפיצה את ביצועי הגמל והפנסיה לצמרת הטבלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
החשיפה לוול סטריט הקפיצה את ביצועי הגמל והפנסיה לצמרת הטבלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הקאמבק של בית ההשקעות אלטשולר שחם?  פערי התשואות שרשם השוק האמריקאי אל מול הבורסה בתל אביב בחודש יולי הביאו את קופות הגמל וקרן הפנסיה של אלטשולר שחם להשיג תשואת יתר משמעותית על פני אלה של המתחרות בחודש יולי.

זאת לאחר יותר משנה בה ההחלטה של גילעד אלטשולר, המנכ"ל המשותף של בית ההשקעות ומי שמתווה את מדיניות ההשקעה שלו, לדבוק בחשיפה גבוהה לשווקים בחו"ל, גרמה לתשואת חסר ניכרות ולנטישת לקוחות גדולה, לאור העליונות בביצועים שהציגה הבורסה הישראלית על מדדי וול סטריט. 

■ התיק של אלטשולר שחם בחו"ל נחשף: בעיקר פיננסים וטכנולוגיה
גילעד אלטשולר לא נבהל מהפדיונות ומהתשואות הנמוכות. אלה 6 העצות שלו למשקיעים 

קרן הפנסיה של אלטשולר שחם במסלול לבני 50 ומטה, מסלול הדגל של קרנות הפנסיה, סיימה את החודש שעבר עם תשואה של 5.3%, בפער ניכר, של 1.6%, לעומת מהשנייה אחריה, הקרן של בית ההשקעות מיטב שהשיגה תשואה של 3.7%. למעשה שתי הקרנות הללו היו היחידות שהשיגו תשואה מעל לממוצע הענפי שעמד על 3.6%.

גם בקרנות ההשתלמות אלטשולר שחם הכה את המתחרים בחודש החולף. במסלול המנייתי בקרנות ההשתלמות, זה ההרפתקני יותר ובו חשיפה גבוהה יותר למניות בארץ ובחו"ל (לפחות 70% מהתיק), השיג בית ההשקעות תשואה של 7.6% בחודש יולי, גבוהה ב-0.4% מהשנייה בדירוג, הקרן של אנליסט. במסלול הסולידי יותר, המסלול הכללי, התשואה של אלטשולר שחם עמדה על 4.26%, בדיוק אחוז מעל כלל שסיימה את החודש שעבר במקום השני בטבלה.

 
  

זהו החודש הטוב ביותר לקופות הגמל ולקרנות הפנסיה מאז ראשית השנה. למעשה, זהו החודש החיובי השני בלבד עד כה ב-2022, כאשר בחודש מרץ נרשמה תשואה ממוצעת חיובית מינורית ברמה של 0.7%.

התשואות הגבוהות בחודש שעבר הושגו בשל עליות שערים בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בארץ ובעולם וכן באיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בישראל, כאשר כל אלה פעלו כגורם חיובי לתשואות הקופות.

מה שאיפשר לאלטשולר שחם להשיג את הפערים אל מול המתחרות היו כאמור התשואות הבולטות שהשיגו המדדים בארה"ב אל מול הבורסה הישראלית והחשיפה הגבוהה שלו לחו"ל. בעוד שמדד ת"א 35 רשם תשואה נאה של 6.5% ומדד ת"א 125 עלה ביולי ב-6.8% הנאסד"ק, שירד עד כה בשיעור הגבוה ביותר מתחילת השנה, עלה בחודש שעבר בשיעור חד של 12.3%. עליות שערים חדות נרשמו גם בדאו ג'ונס שעלה ב-6.7% וכן במדד ה-S&P 500 שעלה ב-9.1%.

לחברת הגמל של אלטשולר חשיפה ממוצעת של 56% מהתיק לחו"ל (נכון ליוני), בעוד למור למשל, שנחשבת למי שנכנסה לנעליה של אלטשולר שחם ככוכבת התורנית של עולם הגמל, חשיפה של 47% לחו"ל, ולכלל ביטוח חשיפה של 36% בלבד.

בשנים עברו חלק לא מבוטל מהחשיפה הזו, במקרה של אלטשולר, היה לשוק המניות הסיני (חשיפה שהגיעה באמצע השנה שעברה לכ-15 מיליארד שקל), והיא גם מה שהובילה לפני לא מעט שנים לתשואת יתר אל מול המתחרים.

אולם מאז שהמשטר הסיני החליט לקצץ את כנפיהן של חברות הטכנולוגיה הסיניות באמצעות רגולציה נוקשה, איבדו מניות אלה חלק ניכר מערכן, ובתגובה איבד אלטשולר שחם את היתרון שהיה לו ואת תשואות היתר. כתוצאה מכך, החליטו בבית ההשקעות לחסל את ההחזקות בסין בשנה האחרונה ולהגדיל את אלו בשוק המניות האמריקאי, החלטה שמשתלמת לו כעת לאחר מספר חודשים קשים.

אלטשולר עצמו אמר בהקשר זה לא פעם שהשוק בישראל קטן ולא נזיל, ולכן הוא מעדיף להשקיע בחו"ל. יתרה מכך, הוא מאמין כי בתוך 5-6 שנים כל הגופים המוסדיים הישראליים יהיו חשופים ברמה של 80%-75% לחו"ל. הוא גם מאמין שכל הגופים יתיישרו עימו ויגיעו בשנים הקרובות להחזקה במניות של 55%-60% במסלולים הכלליים, כלומר עלייה של כ-10% בחשיפה למניות.

 

מבט קודר לאחור ואולי ורוד קדימה

למרות שיולי היה חודש טוב עבור אלטשולר שחם, וגם עבור כל התעשייה, בית ההשקעות עדיין מפגר אחרי המתחרים בתשואה מתחילת השנה. מלבד אנליסט, קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם במסלול המניות היא עדיין היחידה עם תשואה שלילית דו-ספרתית בין החודשים ינואר ליולי, וזו עומדת על 12.8%, יותר מ-3% מהממוצע בתעשייה.

קרן הפנסיה של אלטשולר שחם אמנם קיזזה בחודש הקודם כ-40% מהתשואה השלילית שרשמה מתחילת השנה, אך היא עדיין עומדת על כ-6.5%, יותר מכפול מהממוצע בשוק הפנסיה. מהצד השני, מתחילת השנה מי שהציגה את התשואות השליליות המתונות ביותר ועשויה כבר בחודש הבא לעבור לתשואות חיוביות בקרן הפנסיה היא הראל. הראל מובילה גם בקטגוריית המסלולים המנייתיים בקרנות ההשתלמות.

התשואות השליליות הללו הביאו לבריחה של כספים מאלטשולר שחם אל המתחרים. בחצי השנה הראשונה של 2022 הצליחו חברות הגמל המתחרות להעביר אליהן מאלטשולר שחם נכסים בהיקף של יותר מ-25 מיליארד שקל וב-12 החודשים האחרונים המספר עומד כבר על כמעט 37 מיליארד שקל. המשמעות היא שאלטשולר שחם איבד, יחד עם ירידת הערך כתוצאה מהתשואות השלילית, נכסים בשיעור דומה לזה שמיזג לתוכו לאחר רכישת בית ההשקעות פסגות במהלך השנה שעברה.

מנגד, לפחות על פי החצי הראשון של חודש אוגוסט, לאלטשולר שחם יש סיבה טובה לאופטימיות שהחודש הנוכחי יהיה חזק בדומה ליולי. מדד נאסד"ק עשה מתחילת אוגוסט תשואה של יותר מ-4.5% וגם ה-S&P500 הציג בינתיים תשואה חיובית של כ-4%. עם זאת, לא בטוח שזה יספיק לייצר יתרון אל מול המתחרים, כיוון שת"א 35 לדוגמה רשם עד כה תשואה של יותר מ-5% באוגוסט, בעוד ת"א 125 נמצא מעל רף של 4% במחצית החודש.